Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Profile wydruków

Coś już napisał

Domyślnie Profile wydruków

Witam, jeśli nie mam profilu kolorów labu to do zdjęcia które zaniosę do labu powinienem użyć profilu sRGB, Adobe RGB, a może jakiegoś innego? Jedni twierdzą, że jeśli nie ma się profilu labu to trzeba użyć sRGB, a inni twierdzą, że Adobe RGB. Bardzo bym prosił lepiej obeznane osoby o konkretną odpowiedź. I jeszcze jedno pytanie: Jak trzeba skonfigurować Photoshopa (jaki profil użyć itd.) aby zdjęcia z drukarki nie były wyblakłe i nie miały oziębłych kolorów bo takie obecnie mi wychodzą i nie wiem co z tym zrobić. Z góry dziękuje za pomoc.

Coś już napisał

Domyślnie

W Twoim artykule jest napisane "Adobe RGB ( 1998 ) – Najpopularniejsza wśród użytkowników PSa. Powoli staje się za mała, choć jeśli celem jest wywołanie odbitki w laboratorium na np. Frontierze w zupełności wystarczy" Czy to znaczy, że właśnie tego profilu powinienem użyć do pliku który zaniosę do labu?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotol Zobacz posta
    W Twoim artykule jest napisane "Adobe RGB ( 1998 ) – Najpopularniejsza wśród użytkowników PSa. Powoli staje się za mała, choć jeśli celem jest wywołanie odbitki w laboratorium na np. Frontierze w zupełności wystarczy" Czy to znaczy, że właśnie tego profilu powinienem użyć do pliku który zaniosę do labu?
    Artykuł został napisany przez : Janusz Body & Duty więc nie jest mój

Najlepiej dowiedzieć się w labie do którego chcesz zaniesć pliki .

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Artykuł został napisany przez : Janusz Body & Duty więc nie jest mój
    No faktycznie, nie zauważyłem

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Bezpieczny profil do labu to sRGB - zwykle. Najlepiej pytać w Labie jak Ci Tomasz1972 radzi i najlepiej omijać szerokim łukiem laby w których nie dostaniesz odpowiedzi. Ja już musisz oddać do labu w którym nie potrafią Ci odpowiedzieć na pytanie to zostaje "bezpieczne" sRGB.

Drugie pytanie to "temat rzeka" - bez przykładu co dla Ciebie oznacza ta oziębłość (płciowa?) i bez opowiedzenia nam co i jak robisz nie sposób pomóc

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

"Oziębłe kolory" wychodzą na papierze zwykłym, a nie fotograficznym. Pytanie na jakim papierze kolega fotol drukuje? Na zwykłych kartkach A4?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    "Oziębłe kolory" wychodzą na papierze zwykłym, a nie fotograficznym. Pytanie na jakim papierze kolega fotol drukuje? Na zwykłych kartkach A4?
    Drukuje na papierze fotograficznym błyszczącym, a mimo to zdjęcia wychodzą wyraźnie inne kolorystycznie niż na monitorze i nie wiem co źle robie, podejrzewam, że coś z profilami kolorów przy drukowaniu źle ustawiam i dlatego wychodzą takie jakie wychodzą.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotol Zobacz posta
    Drukuje na papierze fotograficznym błyszczącym, a mimo to zdjęcia wychodzą wyraźnie inne kolorystycznie niż na monitorze i nie wiem co źle robie, podejrzewam, że coś z profilami kolorów przy drukowaniu źle ustawiam i dlatego wychodzą takie jakie wychodzą.

Podejrzewam, że to profile od drukarki - ale to dalej gdybanie. Napisz dokładnie co robisz - jaki papier, jakie ustawienia drukarki, jakie ustawienia w PS - inaczej to tylko domysły.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Podejrzewam, że to profile od drukarki
    lub ich brak ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów