Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: który m42

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie który m42

Bry, jako, iż dorobiłem się pewnej (nie wielkiej, ale zawsze coś) nadwyżki budżetowej, wpadłem na pomysł aby zaopatrzyć się w obiektyw m42 celem do montowania do niego EOS'a 350D. (A przejsciówkę mam).

M42 bo są dość tanie i jak się zdaje dobre optycznie, a AF mi chwilowo całkowicie zbędny z racji używania statywu oraz robienia zdjęć powiedzmy, 'studyjnych' - mogę sobie ostrość ustawiać namiętnie i długo za pomocą pierścienia - przeżyję

Tyle tylko, że studiując wybrane wątki na forum więcej można się dowiedzieć o obiektywach raczej nowoczesnych i stąd pytanie, który obiektyw (z tych dających się zakupić na allegro) dawałby jakość obrazu porównywalną (lub lepszą) od 50/1.8 II canona i miał ogniskową pomiędzy 25 a 60mm? (budżet około 300pln) Cel portretowy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli nie boli Cie swiatlo to Tessar 50/2.8 chyba bedzie najlepszy.
    z konstrukcji typu 50/1.7~1.9 mozesz rozgladac sie za Takumarami
    (nienajtansze, ale warte pomyslenia), ale i zwykly Pancolar calkiem
    niezle sie sprawdza.

na pewno nie szedlbym w nic szerszego niz 50mm na matowce
    350D. juz w 10D/20D ciezko ustawic ostrosc "na oko" z obiektywem
    np. 35mm, a na znacznie mniejszej matowce 350D bedzie z tym
    duzy klopot
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli masz możliwość zdobycia innych adapterów to warto spróbować Plannara 50/1,7 lub Zuiko 50/1,4 lub 1,8.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobry jest tez Sonnar 135/3.5, ale nie wiem czy sprawdzi się w warunkach studyjnych. Za to w plener jak znalazł.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    Tyle tylko, że studiując wybrane wątki na forum więcej można się dowiedzieć o obiektywach raczej nowoczesnych i stąd pytanie, który obiektyw (z tych dających się zakupić na allegro) dawałby jakość obrazu porównywalną (lub lepszą) od 50/1.8 II canona i miał ogniskową pomiędzy 25 a 60mm? (budżet około 300pln) Cel portretowy.
    Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Dobry jest tez Sonnar 135/3.5, ale nie wiem czy sprawdzi się w warunkach studyjnych. Za to w plener jak znalazł.
    135mm między 25, a 60mm ??

Dopiero zaczyna Awatar JarQ
    Miasto
    Szamotuły

Domyślnie

Wszystko i jeszcze więcej o obiektywach M42 znajdziesz tu:
    http://forum.stock-photo.pl
    Jeżeli chcesz focić w studiu to musisz uważać na spadek kontrastu przy korzystaniu z lamp studyjnych. Brak kontrastu czsami jest znaczny wszystko zależy od obiektywu. U mnie tylko jeden w studiu pracuje prawie OK - Telezenitar-M (bajka szkiełko)

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Ja używam heliosa 50 f1.8 na m42 i moim zdaniem daje rade. Ciężko się ostrzy tymi szkłami w tunelu 350D i na oryginalnej matówce , ale jak się trafi w punkt to rezultaty są napradę zadowalające. Minusem jest chyba tylko słaby kontrast , tak poza tym to jest to ciekawe, uniwersalne szkiełko.

Tutaj helios i f2.8

pucha i grucha

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zajrzyj tutaj.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Patrzcie państwo, ja całkiem zapomniałem ze ja się kiedyś na tamtejszym forum nawet zarejestrowałem, moja biedna pamięć ...

Ale może tam się wybiorę jak jeszcze coś będę potrzebował - najtrudniejszy pierwszy post. Dziękuję za wszystkie propozycje, poddam sobie analizie (kosztów) A w planach mam jeszcze matówkę nową (by Andee jeśli mnie pamięć nie myli) tylko sobie cierpliwie czekam na gotówkę i na wersję z punktami AF.

I tak, 135mm tak trochę nie do końca jest użyteczne jeśli ma się tylko 6m przestrzeni.

A jeśli o kontrast chodzi, bym powiedział, że w moich photoshopach nawet czasem jest trochę zdjęcia, także parametry kolorów czy kontrastu (itepe) to ja sobie poprawie, ale z ostrością (czy GO) bywa już gorzej.
    Ostatnio edytowane przez Kaworu ; 28-02-2007 o 00:49 Powód: stylistyka? ;p

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    I tak, 135mm tak trochę nie do końca jest użyteczne jeśli ma się tylko 6m przestrzeni.
    No to polecam Jupitera-9 2/85 i/lub np. Pancolara 1.8/50. I do tego najlepiej adapter EOS->M42 z potwierdzeniem ostrości, coby nie kląć na cały świat, że znów nie udało się trafić z ostrością.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów