Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: który m42

Domyślnie

A ja polecam Carl Zeiss Flektogon 2.4/35mm. Jest to najlepszy obiektyw na gwint m42 jaki kiedykolwiek posiadałem do ogniskowej 135mm. W cyfrze masz odpowiednik 50 mm. Czyli taki standard. Gdybym miał mieć tylko jeden obiektyw na m42 to był by to właśńie Flektogon. Możesz nim robić zdjęcia już od 18 cm, przy świetla 2.4 głębia jest ekstremalnie mała, jak z obiektywu o przysłonie 1.8 natomiast po przymknięciu do 5.6 obraz niezwykle ostry.

Dlatego u nas ceny tego szkła dramatycznie podskoczyły. mniej więcej od 300 - do 400 PLN w zależności od stanu.

Co do 50mm to bym sobie darował. Canon 1.8/50mm spokojnie wystarczy a i ma AF, co jednak jest sporym ułatwieniem.

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

I tak oto po batalii w ostatniej minucie boju o Tessar'a 2.8/50 poddałem się stwierdzając, ze skoro cena osiągnęła juz poziom tego obiektywu na innej gdzie można go dostać w formie 'kup teraz' (i gdzie po prostu lepiej wyglądał na zdjęciach) stwierdzam, ze prawie mam Tessara.
    Co jednocześnie stanowi (niegrzeczną?) odmowę na parę ofert złożonych przez forumowiczów.

Jeśli zaś o potwierdzenie ostrości z tym sprytnym rosyjskim (jak się zdaje) chipem - to wolę nową matówkę, redukcja z potwierdzeniem nic mi nie daje w wypadku obiektywów AF ustawionych na MF, a matówka i owszem ; )

Niniejszym więc dziękuję wszystkim za porady ( szczególnie Akustykowi, jak coś będzie nie tak, będzie na niego ; P )

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    Jeśli zaś o potwierdzenie ostrości z tym sprytnym rosyjskim (jak się zdaje) chipem - to wolę nową matówkę, redukcja z potwierdzeniem nic mi nie daje w wypadku obiektywów AF ustawionych na MF, a matówka i owszem ; )
    Ja na podstawie własnego doświadczenia polecam jedno i drugie jednocześnie. Ale to już inny temat :-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Ja na podstawie własnego doświadczenia polecam jedno i drugie jednocześnie. Ale to już inny temat :-)
    Znaczy, zasponsorujesz jedno i drugie?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów