Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Wątek: [Wawa] Cm. Żydowski, 11 marca

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Kiedyś byłem na Cmentarzu żydowskim ale nie zmuszono mnie do nakrycia głowy.
    Proszono mnie i dawana Jarmułkę nawet - oczywiście przyjąłem ale nie ubierałem.
    Mówili coś o szacunku - na co odpowiedziałem iż mam wielki szacunek do takich miejsc i zaraz zapytałem czy Pan jako Żyd założyłby Krzyż na pierś przy wejściu do kościoła - odpowiedź była oczywista - NIE.
    Podziękowałem grzecznie i spacerowałem bez nakrycia głowy.
    5D + L

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Mówili coś o szacunku - na co odpowiedziałem iż mam wielki szacunek do takich miejsc i zaraz zapytałem czy Pan jako Żyd założyłby Krzyż na pierś przy wejściu do kościoła - odpowiedź była oczywista - NIE.
    Ja jakoś nie chodziłem z krzyżem na piersi do kościoła i nie czuję żebym łamał jakieś zasady. Widocznie do podobnego wniosku doszedł żyd przy wejściu i nie chciał schodzić na taki poziom dyskusji. To, że wchodzisz z błotem do restauracji i nikt Ci nie zwróci uwagi, niekoniecznie będzie znaczyło żeś jest szlachcic.

Po prostu jako założyciel tego wątku i organizator wypadu proszę o dostosowanie się do panujących zasad. To nie boli, a pomaga łamać lody. Przypuszczam, że gdybym wszedł tam bez czapki to nie udzielono by mi tylu informacji na temat przewodników po tym cmentarzu. Nie chcę też płacić za wejście przez kogoś, kto nie potrafi się dostosować do panujących zasad... ot tyle

p.s. Nikogo nie zmuszam do pójścia tam :P
    Skasowali mi ;(

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Ja jakoś nie chodziłem z krzyżem na piersi do kościoła i nie czuję żebym łamał jakieś zasady. Widocznie do podobnego wniosku doszedł żyd przy wejściu i nie chciał schodzić na taki poziom dyskusji. To, że wchodzisz z błotem do restauracji i nikt Ci nie zwróci uwagi, niekoniecznie będzie znaczyło żeś jest szlachcic.

Po prostu jako założyciel tego wątku i organizator wypadu proszę o dostosowanie się do panujących zasad. To nie boli, a pomaga łamać lody. Przypuszczam, że gdybym wszedł tam bez czapki to nie udzielono by mi tylu informacji na temat przewodników po tym cmentarzu. Nie chcę też płacić za wejście przez kogoś, kto nie potrafi się dostosować do panujących zasad... ot tyle

p.s. Nikogo nie zmuszam do pójścia tam :P
    Spoko - po prostu podałem przykład gdyby Żyda o to poproszono napewno by w To nie wszedł.
    Poza tym odnosząc się do wypadu to jest wasza sprawa ja nie wnikam.
    Mi chodziło o zasadę - nie spytano mnie co i jak tylko proszę założy to i to.
    Jakoś będąc w synagodze nikt mnie o to nie prosił.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 07-03-2007 o 20:47
    5D + L

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Co by nie kazali, to wchodząc na cmentarz żydowski, do synagogi powinniśmy się dostosować do panujących tam zasad. To, że nie proszą, nie znaczy, że wolno sobie paradować bez czapki. To tak samo jakbyś do katolickiego kościoła wszedł w czapce, a jakaś dziewczyna w mini i wielgachnym dekolcie. IMHO trzeba uszanować tradycję innych, nawet jeśli się o to z GRZECZNOŚCI nie proszą. Szanuje za takie zachowanie wszystkich, którzy tak czynią.
    Spoko - po prostu podałem przykład gdyby Żyda o to poproszono napewno by w To nie wszedł.
    Oj nie wiem, nie wiem. Pozatym zalatuje mi tu antysemityzmem, a tego straszliwie nie lubię.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Pozatym zalatuje mi tu antysemityzmem, a tego straszliwie nie lubię.
    Wiedziałem, że zaraz zostanę o to posądzony - nie jest to prawdą jak wcześniej wspominałem.

Ja trochę mam doświadczenia z Żydami - pracowałem z kilkoma i troszke znam ich podejście do życia.
    Dla mnie EOT.
    5D + L

Domyślnie

Idąc w ich swięte miejsce.. powinieneś uszanowac ich zwyczaje.. tym bardziej, ze nic by Cię to nie kosztowało, tylko odrobinę dobrej woli.
    Założe sie, że pomysleli o tobie to, co ty byś o nich pomyslał, gdyby oni weszli do katolickeigo koscioła w czapkach, albo do ciebie do domu w zabłoconych butach bez slowa "dziendobry".

Porownanie zakładania krzyża przez Żyda, do założenia nakrycia glowy przez ciebie jest nieadekwatne.. Mylisz symbole religijne, ze zwyczajami.. Nikt ci nie kazał tam calować Tory, ani odmawiac Kadyszu.

Pomyśl, ze wzbudziłes niepotrzebnie złe uczucia w nich.. a mogleś, przy minimalnej dobrej woli, zwbudzić dobre uczucia i sympatię...
    A poza tym.. jak cie nie stac nawet na drobny gest dobrej woli.. to po co tam wogole lazłeś??!
    Dla mnie takie zachowanie to żenada.

Ciekawe czy odważylbyś się zlekcewazyć muzułmanów i wszedlbyś do meczetu w butach... Po prostu wyrzuciliby cie stamtąd na zbity pysk i na tym skończyło by się twoje lekcewazenie...
    Ostatnio edytowane przez jazzY ; 08-03-2007 o 01:22
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Miasto
    Płock

Domyślnie

Tak się składa, że nie miałbym nic do Żyda wchodzącego do kościoła w nakryciu głowy - nie musi mu wypadać bo jest innego wyznania - po prostu bym to uszanował.
    Uważam, że nikogo nie uraziłem.Zachowywałem się lepiej od niejednego z jarmułką na głowie i to jest szacunek a nie to jak wyglądam i co noszę.
    Ok Panowie nie rozbijajmy Koledze wątku.
    Dla dobra sprawy w grupie pewnie bym założył nakrycie głowy - ale nie koniecznie w/w jarmułkę.
    Jak już wcześniej napisałem dla nie to EOT.

Cytat Zamieszczone przez jazzY Zobacz posta
    Ciekawe czy odważylbyś się zlekcewazyć muzułmanów i wszedlbyś do meczetu w butach... Po prostu wyrzuciliby cie stamtąd na zbity pysk i na tym skończyło by się twoje lekcewazenie...
    Widzę, że dopisałeś to po moim poście.
    Jeśli chodzi o Muzułmanów to inna sprawa - wiadomo, że albo zdejmuje buty i wchodzę, albo nie i nie wchodzę proste.
    W czasie kiedy byłem na cmentarzu widziałem innych bez nakryć.
    Jeśli miałbym taki wybór jak w meczecie to nie wszedłbym na Cmentarz proste
    I dajmy już spokój.
    Nic już tu napisać nie wolno bo z człowieka zrobią antysemitę jeszcze, ignoranta i jeszcze Bóg jeden wie kogo.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 08-03-2007 o 01:32 Powód: Automerged Doublepost
    5D + L

Domyślnie

Jeśli chodzi o Muzułmanów to inna sprawa - wiadomo, że albo zdejmuje buty i wchodzę, albo nie i nie wchodzę proste.
    W czasie kiedy byłem na cmentarzu widziałem innych bez nakryć.
    Jeśli miałbym taki wybór jak w meczecie to nie wszedłbym na Cmentarz proste
    Czyli nie wazne są dla ciebie zwyczaje innych i twoj szacunek dla nich, tylko to czy cię wyrzucą, czy nie...

Antysemitą nie jesteś (chyba), ale ksenofobem bez grama wyobrazni i ignorantem, to bez wątpienia i na pewno.

Sory, ale nie mogłem sie opanować
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazzY Zobacz posta
    Czyli nie wazne są dla ciebie zwyczaje innych i twoj szacunek dla nich, tylko to czy cię wyrzucą, czy nie...

Antysemitą nie jesteś (chyba), ale ksenofobem bez grama wyobrazni i ignorantem, to bez wątpienia i na pewno.

Sory, ale nie mogłem sie opanować
    Żydem czy Muzułmanem jesteś

Bo mam nieodparte wrażenie, że szukasz zaczepki - na szczęście jeden z Nas :wink: ma to głęboko gdzieś i spokojnie może sie opanować.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 08-03-2007 o 02:21
    5D + L

Domyślnie

Nie oceniam ciebie, bo cie nie znam, ale czytam i oceniam to co piszesz... i jesli czujesz sie urazony, to zastanawiaj sie, co wypisujesz... bo nie tylko moje reakcje na to były negatywne.

Poza tym.. wydaje ci sie, ze tylko Żyd może bronić szacunku do wiary i zwyczajow żydowskich, a muzułmanin islamskich..?
    Dalej brniesz tą samą ścieżką swojego ksenofobicznego myślenia...

Zaczepki nie szukam.. PEACE..! :cool:
    moje digarty

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów