Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 86

Wątek: Czy można zabronić fotoreporterowi zdjęć i kiedy?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gooferek Zobacz posta
    Wybacz mi, ale mądrzysz się. Nie każdego stać na dobre tele, a jedyny sposób na zrobienie zdjęcia szkłem 50mm jest podejście pod scenę i to wystarcza, bo zdjęcia wyszły mi świetne. Czasami trzeba ryzykować żeby mieć.

To ze fotograf nie ma sprzetu nie jest problemem widzow tylko fotografa. Rob sobie czym chcesz, chocby pudelkiem po butach z dziurka. Jak umiesz robic zdjęcia bez wlazenia na scene i rozprasania widzow to je rob.
    A to ze jakis zespol Ci "pozowal" - a jakie to ma znaczenie dla widzow???

No to patrz na poprzedni post Masz moją odrobinę wyobraźni
    No wlasnie popatrz, Łukasz podpowiada jak mozna te zdjecia robic na krotszych ogniskowych. Ty jak widac po twoim pierwszym poscie, na to nie wpadles. Wiec faktycznie ,jak piszesz, "mam ta Twoja odrobine wyobraźni".

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram Zobacz posta
    Gooferek, jak to mawiają, poszedłeś po bandzie.
    Po pierwsze to dziwię się, że jako fotoreporter lokalnej gazety wybrałeś się focić w takim miejscu ze szkłem 17-50. Pogratulowac wyobraźni ;-)

No masz rację z tym szkłem Niestety... takie szkło na jakie mnie stać niestety. Sprzęt kupuję sam, a nie redakcja. Po prostu nie mam nic innego na pokładzie oprócz 17-50. Wiedziałem że będzie ciężko pracować niezauważonym z takim szkłem, ale ten jedyny raz zaryzykowałem, no i dostałm opr Chyba jednak zasłużenie. Z tele mógłbym stać z boku i pstrykać bez zwracania niczyjej uwagi. Dlatego napisałem "kto nie ryzykuje ten nie ma" - ten jeden raz zaryzkowałem Już rozważam zakup czegoś dłuższego, bo inaczej będe miał słabe foty albo znowu dostanę opr i narobię zamieszania Pozdro
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No wlasnie popatrz, Łukasz podpowiada jak mozna te zdjecia robic na krotszych ogniskowych. Ty jak widac po twoim pierwszym poscie, na to nie wpadles. Wiec faktycznie ,jak piszesz, "mam ta Twoja odrobine wyobraźni".
    No jednak chyba wpadłem. Kucałem pod sceną albo prawie siedziałem tyłkiem na ziemi, tak że nie wystawałem poza obręb sceny i nie zasłaniałem nikomu.

Wniosek jest prostu: nie porywam się na takie imprezy póki nie kupię tele
    Ostatnio edytowane przez Gooferek ; 27-02-2007 o 10:36 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie porywam się na takie imprezy póki nie kupię tele
    Tak by było najrozsądniej. Zawsze możesz wziąć jakieś tele na raty i w miarę zleceń spłacać :wink:

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

hmmm oczywiście że maja prawo odmówić fotografowania ze względu na prawa autorskie przedstawienia .... właściwie cokolwiek jeśli impreza jest
    "biletowana" ... nie nazwałbym tego chamstwem ale powiedzmy sobie szczerze to nic miłego jak reporter kręci się podczas praccy bądź co bądź artystów co prawda kabaretowych ale jednak ... a bycie tgz fotoreporterem z gazety nie uprawnia do większego psucia przedstawienia niż amatorowi ...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja się dopiszę do ogólnego trendu potępiającego ;-) Co prawda swoje zdjęcia koncertowe robiłem jako, jak to określił Gooferek, "chłystek z aparatem z ulicy" a nie jako (padnij)Pan Fotograf Z Akredytacją(powstań), to jedyne co wystawiam ponad krawędź sceny to najczęściej końcówka obiektywu , do tego praktycznie nie walę lampą po ludziach. I nigdy nie miałem problemów tego typu.

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Gooferek!!!
    W podpisie masz Warszawa. Gazeta razem z Tobą mogła wypożyczyć jakąś Sigmę.
    Mogło być tele na jeden raz.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Wybacz mi, ale mądrzysz się. Nie każdego stać na dobre tele,
    to zapytam co to za gazeta - znając lokalnych fotografów gazetowych z mojego niewielkiego miasta to jakoś ich bez elek nie widuję

a odpowiadając wprost na pytanie to organizator ma prawo cię wykopać z koncertu czy innej imprezy a jak się będziesz stawiał to nawet może poprosić o to policję która może cię wyprosić siłą ))

dziwi mnie tylko że niby reporter z gazety a tego nie wie
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 27-02-2007 o 11:34
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wybacz mi, ale mądrzysz się. Nie każdego stać na dobre tele, a jedyny sposób na zrobienie zdjęcia szkłem 50mm jest podejście pod scenę
    mnie też nie stać, ale kiedy idę na taka imprezę mam do dyspozycji takie szkło. Bo są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie A Ty jako fotoreporter (tak się reklamujesz) po prostu powinieneś zainwestować w odpowiednie narzędzie pracy. Krótki Tamron z pewnością nie wystarcza

Domyślnie

Więc jak to jest? Można fotoreporterowi z legitymacją prasową zabronić robienia dużej ilości zdjęć, bo... bo coś tam? Jestem ciekaw jak to wygląda i proszę o opinie na ten temat. Dziękuję i pozdrawiam
    He, he, Muflon - celny strzal (az sobie to w stopce umieszcze)

Skoro koledzy skrytykowali od strony "kulturalnej" to ja dodam 3 grosze:
    jezeli to byla impreza przez kogos organizowana oficjalnie, to niezaleznie od tego, czy byla platna czy dostepna ogolnie za free organizator moze zabronic ci robienia zdjec, moze zabronic ci ich publikacji autoryzujac taki fotoreportaz.
    W przypadku nie stosowania sie do zalecen organizatora, moze on zlecic licencjonowanej firmie ochroniarskiej z licencjonowanymi* pracownikami, aby wzieli cie pod pachy i grzecznie (albo i nie) wyprowadzili z terenu imprezy, poniewaz twoje focenie wplywa negatywnie na odbior - w tym wypadku - pomiedzy widzem a aktorem na scenie (innymi slowy zaklocasz porzadek).
    Jezeli niema ochrony, wzywa sie policje, ktora robi dokladnie to samo, a dodatkowo moze ci sie dostac jeszce wniosek do Sadu Grodzkiego.

* dla nieznajacych tematu: licencjonowany pracownik ochrony na terenie chronionym ma mniej wiecej takie uprawnienia jak policjant, zas nielicencjonowany ma upranienia takie jak ciec z miotla. Wiec nielicencjonowany nie moze cie wyprowadzic, ani generalnie dotykac (chyba ze popelnisz konkretne wykroczenie lub przestepstwo - wtedy moze cie przytrzymac [ujecie obywatelskie] do przjazdu policji)

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeszcze o tych 10 minutach. To wcale nie głupie, a fotoreporterowi zazwyczaj wystarczy. Często jak jestem na jakcichś imprezach, gdzie fotoreporterzy pracują, to staram się ich poobserwować. Nie jest to łatwe, bo bardziej ich nie widać niż widać. 10 minut spokojnie wystarczy na strzelenie paru klatek, do gazety na pewno coś się wybierze. To nie ma być dokumentacja przedstawienia, tylko informacja że było i kto był.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów