Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: Czy można zabronić fotoreporterowi zdjęć i kiedy?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Parę miesięcy temu byłem na koncercie funkowo-jazzowym zespołu funkdenight, który odbywał się w małym klubie więc atmosfera raczej kameralna. Imprezę uwieczniał "fotoreporter" z 350d+kit i jakaś lampa. Jakoże nie posiadal szkła jasnego ani długiego biegał cały czas pod sceną (niską) i co 5sekund robił zdjęcie(nie przesadzam). W ramach eksperymentu manewrował lampą na różne strony co sprowadzało się do tego, że po 10 min nic już nie widziałem od tych ciągłych błysków !!! I szczerze powiedziawszy mam to w głębokim poważaniu, że gość chciał zrobić dobre zdjęcia. popsuł mi i wszystkim zgromadzonym całą imprezę. następnym razem zastosuję upomnienie a jeśli to nie pomoże rozbiję mu tą lampę na głowie!! Najgorsze jest to, że w erze tanich cyfrówek każdy chce być fotoreporterem i takich pajaców pod sceną jest coraz więcej. 3 tygodnie temu na tym samym koncercie było ich z 5ciu (na szczęście pofocili z 30 min i dali sobie spokój)!! Więc jeśli nie potrafisz lub nie możesz z przyczyn technicznych pozostać niewidocznym (lub chociaż niezbyt narzucającym swoją obecność) nie podejmuj się wykonywania tego rodzaju fotgrafii !!

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

jinks : nie denerwuj sie tak bo Ci zylka peknie Czytaj uwaznie posty: zdjecia robilem w wiekszosci bez uzycia lampy

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Jeśli nie stać cię na dobre tele to może nie powinieneś robić tego co robisz?

Każdy zawód ma własne narzędzia bez których praca jest nieudolna. Fotograf ma dobry obiektyw, chirurg ma skalpel itp.

Wyobrażasz sobie żeby chirurg rozcinał pacjenta nożyczkami "bo nie stać go na skalpel" ?
    Jasne... masz 100% racji, tylko ze to nie moj zawod Nie zarabiam na zycie zdjeciami, bo zawodowo zajmuje sie czym innym. Gdyby zycie bylo takie piekne to dawno bym mial jakas dluga jasna L-ke, a tak poki co musze sie meczyc z tym co mam. Mam nadzieje ze niezbyt dlugo... Pozdro
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    rolaj: pisze to juz chyba trzeci raz: zdjecia robilem bez lampy, moze kilkanascie jest z lampa, ech...
    Ostatnio edytowane przez Gooferek ; 28-02-2007 o 09:30 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

swoją drogą niezły barter ?!

to jest poprostu zwykła kpina .... dają coś co dać i tak by musieli a zgarniają foty za darmo ... ciekawa wymiana pogratulować sprytu !

Coś już napisał Awatar M_Kuron
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jak można robić zdjęcia w zamian za "promocje"? Przecież to paranoja! Gazety na tym zarabiają i dlatego muszą płacić. Trochę niepoważne podejście niszczące rynek. Właśnie przez takie praktyki w moim mieście nie da się znaleźć innej gazety niż Gazeta Wyborcza, która płaci za zdjęcia. Jak czytam takie posty to mocno obawiam się o moją przyszłość w zawodzie...

Poza tym 10min czasu na zrobienie zdjeć z koncertu to wystarczająca ilość. Zwłaszcza jeśli robi się dla "promocji". 10min ograniczenia dla prasy to częsta praktyka na większych imprezach i w sumie popieram takie ograniczenia.
    5D mkII + 24-70 L + 24 1.4 L + 35 2.0 + 50 1.4 + C 85 1.8 + Sigma 70 macro + 135 L + 580ex
    www.maciejkuron.pl

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M_Kuron Zobacz posta
    Jak można robić zdjęcia w zamian za "promocje"? Przecież to paranoja! Gazety na tym zarabiają i dlatego muszą płacić. Trochę niepoważne podejście niszczące rynek. Właśnie przez takie praktyki w moim mieście nie da się znaleźć innej gazety niż Gazeta Wyborcza, która płaci za zdjęcia. Jak czytam takie posty to mocno obawiam się o moją przyszłość w zawodzie...
    Jest jeszcze Agencja

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

M_Kuron : zdjecia robie glownie dla siebie, a nie dlatego ze "gazeta mnie gdzies wysyla" Bo naprawde nie jestem na ich kazde zawolanie i widzimisie. Stad ze robie zdjecia dla siebie robie wiecej niz potrzeba, a im czasami cos daje do publikacji. Tyle w kwestii mojej wspolpracy. Moze kiedys przejde na zawodowe robienie zdjec, to wtedy bede sobie liczyl za kazda szt. kadru.

Niestety... moje miasto to moje miasto :P Tutaj kazde moje zdjecie jak i moich znajomych ktorzy czasami tez cos daja do gazety bije na glowe kazde zdjecie platnych reporterow z gazet, fotografow w zakladach fotograficznych itp. Mialem watpliwa przyjemnosc porownac zdjecia z tej samej studniowki wykonane przeze mnie i wykonane przez wynajetego fotografa. I powiem Ci... ze to co on zrobil to jest dopiero niszczenie rynku. Rece mozna bylo zalamac na widok tych zdjec. I tutaj dopiero nie ma sie co dziwic ze ludzie nie chca wynajmowac fotografow, bo po prostu wiekszosc odstawiaja fuszerke.
    Pozdrawiam
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gooferek Zobacz posta
    Jako fotoreporter lokalnej gazety miałem za zadanie wykonać fotki. Muszę przyznać że trochę się kręciłem pod sceną, chciałem mieć jak najlepsze ujęcia, pstrykałem sporo zdjęć.
    Cytat Zamieszczone przez Gooferek Zobacz posta
    M_Kuron : zdjecia robie glownie dla siebie, a nie dlatego ze "gazeta mnie gdzies wysyla" Bo naprawde nie jestem na ich kazde zawolanie i widzimisie.
    Nic z tego nie rozumiem...

Zdjecia widzialam. Po zobaczenie jak nisko jest scena przed ktora biegales dziwie sie ze ludzie z widowni na butach Cie nie wyniesli...

A co do Twojego pytania w temacie: TAK (zreszta wiekszosc juz Ci to powiedziala).
    Na potwierdzenie przytocze tu zdarzenie sprzed ok dwoch lat: we Wroclawiu odbyl sie koncert z okazji swieta uniwersytetu wroclawskiego "nieszpory ludzmierskie". TVP i inne lokalne tv na filmowanie mialy... 3 minuty. Pozniej grzecznie zwineli kable i sie pozegnali.
    Jak widzisz wszystko zalezy od organizatora.
    I nie ma znaczenia czy jest to TVP czy 'fotoreporter z legitymacja'...

pzdr

Domyślnie

No z tymi 10 minutówkami nie przesadzajmy, że wystarczają. Wystarczają do "poprawnych" zdjęć do gazety. Ale na jakieś fajniejsze szoty trzeba trochę więcej czasu.. Do tej pory 10 minutówka zdarzyła mi się na koncercie Miki Urbaniak i sytuacja była z niską sceną jak u kolegi na kabaretach i po prostu siedziałem na fotelu jak normalni ludzie i strzelałem stamtąd i też wyszły mi niezłe ujęcia...

Domyślnie

Przyznam się, że raz też zaliczyłem wtopę.. Robiąc zdjęcia na próbie generalnej w operze robiłem zdjęcia "za blisko" dyrygenta i faceta do szału doprowadzał (i wybijał z rytmu)dźwięk lustra. Dostałem o-pe-er i od tego czasu już się nie zbliżam do dyrygentów

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

kjoanna : ja sie zgodze z tymi 10 min, 3 min, ale o tym powinien informowac organizator przed wystepem. Chyba niebardzo moze wymagac ode mnie ze sie "domysle" ze oni maja taka czy inna umowe. Moim zadaniem tez nie jest do konca pytac sie o wszystkie szczegoly, bo po prostu w moim miasteczku nie praktykuje sie czegos takiego. Na przyszlosc bede wiedzial co i jak

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Przyznam się, że raz też zaliczyłem wtopę.. Robiąc zdjęcia na próbie generalnej w operze robiłem zdjęcia "za blisko" dyrygenta i faceta do szału doprowadzał (i wybijał z rytmu)dźwięk lustra. Dostałem o-pe-er i od tego czasu już się nie zbliżam do dyrygentów
    No widzisz... sam sie przyznales ze tez zaliczyles kiedys wtope, ale na poczatku ostro upierales sie przy swoim ze dziwne ze mnie nie wyrzucili za takie zachowanie i jak to ja mogelm tak sie zachowywac No no nieladnie :P
    Ostatnio edytowane przez Gooferek ; 28-02-2007 o 14:26 Powód: Automerged Doublepost

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów