Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 193

Wątek: PMA'07 i co dalej?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiedziałem że nie odpuścisz .

A co do meritum to przed PMA wiele sklepów nie miało w ofrcie 1Ds-a, a jednak się nie pojawił. Po za tym canon przygotował promocje na 30D także IMO to nic nie oznacza. Ja myślę też że tutaj sytuacja będzie o tyle inna (z 40D) niż z MkIII, że 30D będzie jeszcze pewnie przez jakiś czas sprzedawany razem z 40D (20 D jeszcze się trafia nowy).
    Co do Ds-a to myślę, że canon ma kilka prototypów ale sądzę, że poczekają na ruch konkurencji. Nie wyobrażam sobie żeby dali dwie jedynki niemal w tym samym czasie. Może pojawi się to szybkie body z FF-em o którym wielu marzy. To by była dopiero jazda.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-02-2007 o 03:24
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Już ta akcja ze zwrotem 590 zł mogła sugerować że 30D jest "na wylocie". Wyglądało to tak jakby Canon chciał wypchnąć z rynku jak największą ilość egzemplarzy tej puszki.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Już ta akcja ze zwrotem 590 zł mogła sugerować że 30D jest "na wylocie". Wyglądało to tak jakby Canon chciał wypchnąć z rynku jak największą ilość egzemplarzy tej puszki.
    Ale równie dobrze mogła być to reakcja na konkurencję (D80, K10D). Co by nie mówić 30D był od jakiegoś czasu "overpriced" i canon ma tutaj pole manewru. Zwłaszcza że ma kilka cech które skutecznie bronią go przed konkurentami, a przy tym powiedzmy sobie szczerze jest to technologia (jak na cyfrę i canona) średniowieczna. Podejrzewam że dla Canona produkowanie 30D to biznes o jakim sobie można tylko pomarzyć. Projekt zwrócił się już dawno, a ciągle jeszcze ściga konkurencję. Podejrzewam że gdyby tylko chcieli to cena spokojnie mogła by zejść poniżej 1000$. Dlatego nie jestem pewien czy następca będzie tak szybko. No chyba, że zrobią 30Dn . Już widzę co by się tutaj działo .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak, ale akcja dotyczyła puszek, które poszły już w świat, czyli ktoś zapewne za nie Canonowi zapłacił. Przypominało to bardziej styczniową wyprzedaż aut wyprodukowanych w poprzednim roku niż zaplanowaną wcześniej promocję. Prościej i taniej chyba wypuścić jakąś partię towaru w niższej, promocyjnej cenie, niż bawić się w zbieranie kodów paskowych i przelewy do klientów.
    Niemniej mogła to być równie dobrze szybka reakcja na jakieś zawahania na rynku, wiosną się zapewne okaże jak było w rzeczywistości ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ciekawa jest inna rzecz, że dokładnie 1 Marca 2007 roku przypada dwudziestolecie systemu EOS i 70 - lecie (symboliczne) Canona. Także możliwe że coś się wydarzy za kilka dni - tylko co?
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ciekawa jest inna rzecz, że dokładnie 1 Marca 2007 roku przypada dwudziestolecie systemu EOS i 70 - lecie (symboliczne) Canona. Także możliwe że coś się wydarzy za kilka dni - tylko co?
    Może być coś jubileuszowego !!!
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ja myślę, a wrecz jestem przekonany, że w świetle takich wyników na własnym podwórku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=18380
    na pewno coś jeszcze nowego zobaczymy, bo chyba nie mają zamiaru oddać Nikonowi całego rynku pomiędzy 400D a 5D/1D mkIII.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

snowboarder, niestety dokładnie słowo w słowo ten sam tekst , który cytujesz czytałem na dpreview.com około miesiąc temu. Mam więc sceptyczne nastawienie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Ja myślę, a wrecz jestem przekonany, że w świetle takich wyników na własnym podwórku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=18380
    na pewno coś jeszcze nowego zobaczymy, bo chyba nie mają zamiaru oddać Nikonowi całego rynku pomiędzy 400D a 5D/1D mkIII.
    Kłopot tylko polega na tym, że na innych rynkach sytuacja jest zgoła odmienna. Po za tym canon chwali się, że świetne wyniki finansowe (za zeszły rok) zawdzięcza min. jak to nazwali "strong sales" 30D i XTi. Także z tym oddawaniem rynku to chyba nie do końca. Co nie zmienia faktu że konkurencja co raz silniejsza i być może skłoni to Canona do wyjęcia z szuflady czegoś ciekawszego niż lifting dotychczasowych puszek.
    Gwozdzt żeby tylko się nie okazało, że skłoni ich to do wypuszczenia czegoś w rodzaju mitycznego 3000D .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-02-2007 o 14:15
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Jaciagle jestem nadziei ze konferenencja ktora miala miejsce 22 lutego i ujawnila 1D MK III to czesciowe odkrycie kart, i jak na jublileuszowy rok przystalo pokazano cos ze srodkowej polki lustrzanek, przypominam tu serie artykulow dotyczacych pomylkowego pokazania sie zakladki 40D na oficjalnej stronie, ktora parenascie minut pozniej zostala zablokowana.

choc nie ukrywam cena/jakosc (wg specyfikacji) canona 1D MKIII mi zaimponowala, a jest tez wielu polprofesjonalistow kotrzy byli bywstanei przelknac kwote $4000 by miec wpelni profesjonalna puche, serii ktora jeszcze do niedawna "straszyla cena".

Powiem szczerze ze czekalem z niecierpliwoscia na jakiekolwiek informacje o premierach na PMA i bylem troche zawiedziony zena konferencji przedstawiono jedynie 1 puche z najwyzszego segmentu, lecz po paru chwilachpomyslunku i przekartkowaniu pdfa pod tytulem review, zaczolem sie grubo zastanawiac.

Narazie tylko zastanawiac co do PMa jeszcze niecale 2 tygodnie a CANON nie powiedzial jeszcze ostatniego slowa, moze to tylko zagranie taktyczne zeby zmiekczyc konkurencje, albo zniechecic potencjalnych klientow do weszenia i tym bardziej zaskoczyc wszystkich premiera jak na jubileusz przystalo (to tylko takie gdybanie).

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów