Hmmm... niestety, ale rynek to przede wszystkim puszki dla amatorów i średniozaawansowanych użytkowników. I ewidentnie Olympus celuje właśnie w tych odbiorców. Czy się to komuś podoba czy nie, E-500 w double kicie bardzo dobrze się sprzedawał i zapewne zostało to zauważone. E-510 prezentuje się bardzo ciekawie i być może, gdybyście nie patrzeli z perspektywy sprzętu jaki posiadacie dostrzeglibyście, że Olympus odrobił lekcje. Jaką ocenę wystawią mu klienci zobaczymy. Głupie uwagi w tym wątku padają najczęściej od ludzi, którzy mogą się pochwalić FF i kilkoma eLkami. Jednak na CF pojawiają się głosy ludzi mniej zamożnych mocno zainteresowanych ew zakupem właśnie E-510. Ja również nie pozostawiłem suchej nitki na Olympusie po prezentacji nowych puszek, ale moje rozgoryczenie jest wynikiem dwuletniego oczekiwania na E-next. Polityka Olego jest prawdopodobnie słuszna. Entry level zarabia na istnienie e-systemu... Olympus konsekwentnie zaś poszerza asortyment szkieł pro, top pro i zapewne niebawem zaprezentuje oczekiwanego E-next. Jednego Olympusowi nie można odmówić... braku konsekwencji. Jak zapowiedział sporo czasu temu obiektywy 14-35/2,0 oraz 100 Macro to i je wprowadza na rynek.
E-next może być ciekawą propozycją dla reporterów ślubnych, do prac studyjnych itp. E-next do tego 14-35/2,0, 35-100/2,0 oraz Leica 25/1,4. Nowe lampy... wszystko czego potrzeba do uprawiania fotografii zawodowo.
Jeszcze mała dygresja co do segmentu semi pro (tak go nazwijmy by nikogo nie drażnić). Żadne kpiny z Waszej strony nie zmienią faktu, że seria obiektywów pro i top pro to konstrukcje bez kompleksów rywalizujące z top konstrukcjami Canona i Nikona. Brakuje od kilku lat puszki, która będzie klasą równa tym obiektywom. Puszki brak i pozostaje nadal cierpliwie czekać. Systematycznie jednak powiększa się asortyment szkieł i to dla wszystkich poziomów. AF nareszcie dostanie odpowiednie wsparcie od obiektywów w postaci nowego silniczka... tu Olympus nie musi się już niczego wstydzić. E-next będzie w tym roku. Poczekajmy do PMA. Może padnie data premiery. Sam panikowałem bo mam kilka pro szkieł i E-1 prosi się o emeryturę.
E-next zapewne nie będzie konkurował z MKIII czy nawet z obecnymi na rynku MKII czy d2x. Jego konkurentami będą S5Pro oraz ew następca D200. Spodziewam się ceny około 8tyś. zł. i będzie ciekawie.
Pamiętajcie, że Wy odziedziczyliście obiektywy po analogu. Olympus tworzy system od zera. Zdecydował się na budowę systemu od zbudowania odpowiedniej bazy w postaci szerokiej gamy obiektywów. I nie opowiadajcie bzdur, że owe obiektywy serii pro i top pro są tylko w katalogach i dużych sklepach Azji. Ja swoje kupiłem czekając max. miesiąc. Na Nikkory i część eLek trzeba czekać równie długo jak nie dłużej.
To akurat żart. Marketing Olympusa to żenada. Dobry marketing to ma Canon, a przede wszystkim SONY.
Pozdrawiam...