A czy ktoś zbadał ile cykli włożenie/wyjęcie CF'a wytrzyma złącze w aparacie?Zamieszczone przez Vitez
A czy ktoś zbadał ile cykli włożenie/wyjęcie CF'a wytrzyma złącze w aparacie?Zamieszczone przez Vitez
A czy ktoś zbadał ile cykli włożenie/wyjęcie CF'a wytrzyma złącze w aparacie?
Ilosciowo to ciezko zbadac, trzeba by miec wieloletnia cierpliwosc. Moj G3 wytrzymal spokojnie ponad rok dosc czestego (srednio dwa razy na tydzien, czasem czesciej, czasem rzadziej) wkladania/wyjmowania karty CF a dokladniej microdriva. Microdrive rowniez wytrzymal to bez problemow tzn wyjmowanie/wkladanie z aparatu i wyjmowanie/wkladanie do czytnika a mam go juz dwa lata i nadal bez problemow dziala. Czytnik tak samo - ledwie tydzien temu zmienilem go na czytnik USB 2.0 a tak to przez dwa lata sluzyl mi wiernie i bez problemow niezaleznie od czestotliwosci wkladania/wyjmowania karty CF .Zamieszczone przez Jurek Plieth
Absolutnie obiektywnieZamieszczone przez Vitez
mogę stwierdzić, że wszelkie złącza sygnałowe są najsłabszym elementem pod względem niezawodności. A szacowanie tzw. współczynnika niezawodności jest niezbędnym elementem przy obliczaniu czasu bezawaryjnej pracy. Takowy zaś jest podstawą oceny jakości sprzętu profesjonalnego.
UfffPodsumowując. Ten 'drugi' sposób transmisji, czyli przez USB, też wykorzystuje złącze. Tyle, że złącze mini USB ma zaledwie 4 piny, a więc jest dużo lepsze pod względem niezawodności niż złacze CF!
1. To na podstawie mojego opisu jak i dlugosci oraz sredniej czestotliwosci uzywania czytnika/gniazda CF w aparacie - mozesz oszacowac wspolczynnik niezawodnosci?Zamieszczone przez Jurek Plieth
2. Ani G3 ani 10D to nie jest sprzet profesjonalny :P , ani tym bardziej czytniki za paredziesiat zl :P
[quote="Vitez"][quote="Jurek Plieth"]Ani mi w głowie poświęcanie swojego czasu na liczenie takich pierdółZamieszczone przez Vitez
![]()
Poza tym wcale to nie jest aż takie proste - ten sam element pochodzący od dwóch różnych wykonawców może mieć inne współczynniki niezawodności. Co jest nota bene logiczne.
Tym gorzej świadczy to o niezawodności tych elementów!Zamieszczone przez Vitez
[ Dodano: 26-11-04, 11:53 ]
W teorii tak, ale w praktyce chyba jest lepiej niż zakładasz, bo z natury swej złącze USB przeznaczone jest do częstego łączenia, podczas gdy CF nie koniecznie.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jeezzz... jak wam padnie czytnik to sobie kupicie drugi. Przy sprzęcie za kilka/kilkanaście klocków chcecie oszczędzać na czytniku za 30złmasakra
Aha, wybacz nie doczytałem ;-)
Tak czy siak myśle, że nie powinniśmy sie tym przejmować. Prędzej kupimy nowy aparat niż padnie nam złącze ;-)