Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
Pikanie af to jedno a klapnięcie migawki to drugie. Raz robiłem zdjęcia podczas spektaklu i niestety migawka na tyle przeszkadzała aktorom że postanowiłem przestać. Tu bardzo moim zdaniem przydaje się cichy tryb LV jaki mam w 50D.
A... święta prawda. Ja mam szczęście być posiadaczką Piątego Marka Drugiego, który też na szczęście ma ten tryb. Jednak tu też nie ma rozwiązania optymalnego: mnie jest dość ciężko ostrzyć ręcznie, a przy LV nie działa AF. Poza tym ekranik świeci dość mocno - choć w sumie tu można zmniejszyć jasność i będzie trochę lepiej. Ja do tej pory korzystałam z opcji B: klapałam lustrem podczas głośnej muzyki, krzyku aktorów albo śmiechu publiczności - nigdy podczas ciszy.

Dzięki za trafną uwagę.

Cytat Zamieszczone przez MarcinG
Zależy jak szybki ruch chcesz zamrozić. Ruch ręki aktora, jakaś figura tancerza, młoda orka rozrywająca fokę...
Ale żeby samemu nie 'poruszyć' zdjęcia to zawsze mi się wydawało że bezpiecznie jest ustawić czas który = ogniskowa razy 2. Czyli przy 50mm to czas 1/100
Myślałam o zamrożeniu osobnika biegnącego po ciemnej scenie. Na przykład to zdjęcie:
Canon Eos 5d MarkII, ogniskowa: 70 mm f: 2.8 iso1600, czas 1/125
Pani, która podskoczyła jest "zamrożona", osoby biegnące są rozmazane. Ile powinno być, żeby i one "zatrzymały się"?