Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: teatr

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie fotografowanie w teatrze

zanim przejdę do meritum chciałabym podkreslić, że lekturę watku http://canon-board.info/showthread.php?t=40141 oglądanie galerii Hoffiego i pracowite studiowanie exifów pod zdjęciami Tomasza Golińskiego mam za sobą.

Mam nadzieję, że nie popełniam dubla, bo w moim odczuciu dokumentowanie np. koncertu i sztuki teatralnej wymaga zróżnicowanego podejścia. Może być to oczywiście tylko moje wrażenie, bo sama raczkuję w temacie, niemniej jest to gałąź fotografii, która najbardziej mnie pociąga. A teraz do adremu

Mam ostatnimi czasy możliwość fotografowania różnych imprez w salach teatralnych i z mojego ubogiego doświadczenia wynika, iż:
    1. aparat z niskim poziomem szumów na wysokich iso i iso 1600-2000 to minimum. Często oświetlenie jest tak fatalne, że mimo ciemności trzeba utrzymywać kompensację ekspozycji na poziomie -2 EV, bo inaczej skóra jest przepalona i nic później nie da się z tym zrobić.

2. tryb tylko M, na Av ledwo odratowałam moją pierwszą teatralną dokumentację (przepalenia).
    2.a. takoż biała podłoga i dekoracje działają jak ogromna blenda.

3. im jasniejsze obiektywy tym lepiej, 50/1,4 ratuje życie. F 2,8 to już ciemnica.

4. bardzo pomaga monopod, zwłaszcza jak się ma ambicję na robienie zbliżeń z 70-200/2,8 bez IS.

5. jeślil się fotografuje podczas spektaklu, najlepiej wyłączyć kontrolne wyświetlanie, a już bezwzględnie "pikanie" przy łapaniu ostrości.

Czy ktoś mający większe doświadczenie w temacie mógłby coś jeszcze dopisać? Byłabym wielce zobowiązana, choć zdaję sobie sprawę, że najwięcej nauczyć się można w praktyce (w której nie ustaję).

Przy okazji - jaki jest minimalny czas, który pozwala zamrozić ruch? Sama jeszcze do tego nie doszłam.
    Ostatnio edytowane przez katharsis ; 19-10-2009 o 11:40

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Z teatrem jak z koncertem. Zdarza sie, ze schodze i do 400 iso, zdarza sie ze i 2000 to za malo.

W sumie wymienilas wszystko co istotne. Ja robilem kilkukrotnie w teatrze rozrywki w CHorzowie i na deskach teatru na Miodowej w Wawie. Uzywalem 2.8 z IS i nie powiem zeby bylo źle.

Dodam, ze pomocna jest seria, no i koniecznie wylaczyc lampe wspomagania AF.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    jaki jest minimalny czas, który pozwala zamrozić ruch?
    Zależy jak szybki ruch chcesz zamrozić. Ruch ręki aktora, jakaś figura tancerza, młoda orka rozrywająca fokę...
    Ale żeby samemu nie 'poruszyć' zdjęcia to zawsze mi się wydawało że bezpiecznie jest ustawić czas który = ogniskowa razy 2. Czyli przy 50mm to czas 1/100
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 19-10-2009 o 12:32

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Hmm a ja slyszalem ze jest to mniej wiecej odwrotnosc ogniskowej 50 mm - 1/60 . Jak widac szkoły są różne.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pikanie af to jedno a klapnięcie migawki to drugie. Raz robiłem zdjęcia podczas spektaklu i niestety migawka na tyle przeszkadzała aktorom że postanowiłem przestać. Tu bardzo moim zdaniem przydaje się cichy tryb LV jaki mam w 50D.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    Pikanie af to jedno a klapnięcie migawki to drugie. Raz robiłem zdjęcia podczas spektaklu i niestety migawka na tyle przeszkadzała aktorom że postanowiłem przestać. Tu bardzo moim zdaniem przydaje się cichy tryb LV jaki mam w 50D.
    A... święta prawda. Ja mam szczęście być posiadaczką Piątego Marka Drugiego, który też na szczęście ma ten tryb. Jednak tu też nie ma rozwiązania optymalnego: mnie jest dość ciężko ostrzyć ręcznie, a przy LV nie działa AF. Poza tym ekranik świeci dość mocno - choć w sumie tu można zmniejszyć jasność i będzie trochę lepiej. Ja do tej pory korzystałam z opcji B: klapałam lustrem podczas głośnej muzyki, krzyku aktorów albo śmiechu publiczności - nigdy podczas ciszy.

Dzięki za trafną uwagę.

Cytat Zamieszczone przez MarcinG
    Zależy jak szybki ruch chcesz zamrozić. Ruch ręki aktora, jakaś figura tancerza, młoda orka rozrywająca fokę...
    Ale żeby samemu nie 'poruszyć' zdjęcia to zawsze mi się wydawało że bezpiecznie jest ustawić czas który = ogniskowa razy 2. Czyli przy 50mm to czas 1/100
    Myślałam o zamrożeniu osobnika biegnącego po ciemnej scenie. Na przykład to zdjęcie:
    Canon Eos 5d MarkII, ogniskowa: 70 mm f: 2.8 iso1600, czas 1/125
    Pani, która podskoczyła jest "zamrożona", osoby biegnące są rozmazane. Ile powinno być, żeby i one "zatrzymały się"?

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

No ale tego się nie da tak powiedzieć. Na pewno szybciej niż 1/125 s Ja ostatnio robiłem koncert, na 85mm f/1.8 udawało mi się schodzić na 1/60 ale i musiałem walić na 1/200 na dodatek -2/3EV. Za dużo czynników: moc i położenie światła, szybkość i rodzaj ruchu...zadajesz pytanie w rodzaju "jakie ustawienia na chrzciny" czy jakoś tak
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Zablokowany

Domyślnie

masz piątego marka i jedziesz na 1600...nie pitol się,dawaj śmiało 3600,włącz redukcje szumów w body i jechane.albo inaczej-zobacz ile tracisz na tym szkle-byś kupił 50/1.4 i z Iso 1600 robi się 400 albo zostajesz przy Iso 1600 i masz czas 1/500-jest różnica?

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

[QUOTE/]Ale żeby samemu nie 'poruszyć' zdjęcia to zawsze mi się wydawało że bezpiecznie jest ustawić czas który = ogniskowa razy 2. Czyli przy 50mm to czas 1/100[/QUOTE]

W takim razie idąc Twoim tokiem myślenia dla obiektywu 14mm należy zastosować czas ~1/30s a to już może być poruszone. Ten tok myślenia również ma się nijak do teleobiektywów - okazuje się by zrobić zdjęcie 200mm szkłem jest nam potrzebny czas 1/400s a jak wiadomo spokojnie można robić na 1/80.
    Generalnie rzecz sumując dla zamrożenia ruchu postaci wystarcza już 1/250s chyba że fotografujemy bieg, taniec itp to należałoby skrócić do 1/400s

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    Mam nadzieję, że nie popełniam dubla
    Poćwicz: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20

Ja wpisałem "teatr" i połączyłem Twój wątek z już istniejącym. Pewnie jeszcze kilka by się znalazło.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów