-
Dobra!
Sprzęt zabiorę i na miejscu zobaczę jak się sprawa miewa...
-
-
zdjęcia w teatrze - jak zrobić zeby było ostro
zdjęcia w teatrze - jak zrobić żeby było ostro
już od jakiegoś czasu staram sie robić fotki ze spektakli teatralnych ale...
mój obiektym jest dość ciemny 3,5-5,6. zastanawiałem sie wcześniej nad kupnem 50tki canona ale po głębszym zastanowieniu uznałem ze niezbędny jest zoom. Czyli musze zostać przy tym przy czym jestem (chyba) wiec pytanie teraz pada : moze statyw (obecnie mam komunistycznego starocia) w teatrze osiągam czasy rzędu 1/20 - 1/30 (średnio tak) wiec jesli zastosuje statyw powinno być ok (nie licząc gwałtownych ruchów aktorów.
napiszcie czy zgadzacie sie z moim tokiem myślenia oraz jakie statywy proponujecie (kasy mam niewiele)
zastanawiałem sie nad kupnem
http://www.allegro.pl/item168034568_...ratis_gdy.html
albo nieco niższego
http://www.allegro.pl/item168034556_...ratis_gdy.html
czy może wybralibyście szkiełko canona 50 1,8 (tyle że w teatrze nie wypada podchodzić pod scene jak to bywa podczas koncertów)
z góry bardzo dziekuje za odpowiedzi :-)
-
Początki nałogu
statyw ci nic nie da, bo aktorzy i tak będą rozmazani. 50 mm 1.8 to jest wyjście. Podczas normalnego spektaklu i tak nie możesz robić zdjęć, a podczas próby generalnej powinieneś mieć możliwość podejść pod samą scenę
-
ale czasy rzedu 1/20 lub 1/30 to z ręki zrobisz...
a jak kupowac statyw to nigdy nie bierz tych "profesjonalnych" - juz lepiej wez prostego velbona, ktory na pewno bedzie lepszy!
-
czasy 1/20 1/30 ok tylko chyba musiałbym stosować szeroki kont zeby nie było widać poruszenia (wiem wiem tez sie da ale czasem swietna fotka[potencjalnie swietna] bedzie zepsuta przez lekkie drgnięcie łapy) 80mm po croppie 1,6 staje sie ciezkim wyzwaniem które moze być ułatwione przez statyw chyba...
A co do tego podchodzenia podczas próby generalnej... to wg mnie troszke mocno rozpraszajace i denerwujace kiedy człowiek sili sie zeby nie pomylić tekstu i łądnie wszystko zagrać a jakiś dupek mu hałasuje migawką i lustrem...
-
Początki nałogu
Kuba/ no ja tam nie wiem... są próby generalne i próby generalne.. na jednych sala jest pusta, i są tylko fotografowie a potem jest próba generalna na której jest trochę widowni....
skądś się muszą wziąć zdjęcia dla gazet i do press booków...
-
Uzależniony
Robienie zdjęć bez zgody właściciela spektaklu jest naruszeniem prawa. Robienie zdjęć i walka o optimum ujęcia w trakcie normalnego spektaklu jest zwykłym chamstwem. IMO próba generalna jest super. OK jest też przedpremiera prasowa, o ile takowa jest organizowana.
Jeśli ktoś lubi teatr, operę, czy balet, zdjęcia spektaklowe są wielką frajdą!:grin:
-
a jaki polecali byście obiektyw do takich rzeczy/zagadnień. Może moglibyście udzielić jakiś cennych rad/wytycznych jak robić dobre fotki teatralne.
-
Początki nałogu
ja sie wlasnie wybieram neidlugo do teatru i sie zastanwiam czy brac sprzet. Mam Revuenona 135 na m42 i 300D. Nie stety za bardzo niemam sie jak dogadac z teatrem. Mam wykupione miejsce na balkonie w samym skraju. Czyli jestem oddalny jak sie tlyko da najdalej od innych. Myslicie ze bedzie to wtedy wielkie naruszenie zasad etyki?? Pytam sie bo niechce popelnic fa pa, a ide juz ktorys raz na ten spektakl poniewaz go bardzo lubie i chcialbym miec wreszcie jakies wspomnienie na "papierze"
-
Początki nałogu
zadzwoń do teatru i się zapytaj..
Uprawnienia umieszczania postów