Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: teatr

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Oczywiście, wszystko zależy od oświetlenia. Jeśli robi się zdjęcia w profesjonalnych teatrach (np. Teatr Wybrzeże, czy inna Opera), gdzie światłami zajmują się profesjonaliści a nie koledzy z podwórka bo akurat są wolni to i 4,5 styknie..
    No tak, są przedstawienia gdzie inscenizacja odbywa się na bardzo jasno oświetlonej scenie, ale są też takie, które są grane w mroku. I tak właśnie skojarzyły mi się zdjęcia w teatrze. Może rzeczywiście da radę? Ale wątpię.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Domyślnie

najlepiej wcześniej wybadać teren. Ja jak robię staram się być na co najmniej dwóch spotkaniach. Na drugim już wiadomo, czego się spodziewać

Początki nałogu

Domyślnie

sprzęt zabiorę a warunki wybadam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    No tak, są przedstawienia gdzie inscenizacja odbywa się na bardzo jasno oświetlonej scenie, ale są też takie, które są grane w mroku.
    vide taniec właśnie. światło 2.0 przy ISO 800 i korekcie na -2EV na pomiarze matrycowym, lub -1 na punktowym daje mi często czasy rzędu 1/30 sek. Przy ruchu i 135mm x 1,6 crop to za mało nawet na statyw, o monopodzie nie wspominając.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony

Domyślnie

Na probie jak mozna to mozna a normalnie na spektaklu jakbym uslyszal ciecia strzelajacego 400d to bym mu przypieprzyl przy wszystkich za zaklucanie spokoju i bym brawa zebral. Trzeba nie miec szacunku do aktorow i widzow zeby im przeszkadzac - chamstwo normalnie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    Na probie jak mozna to mozna a normalnie na spektaklu jakbym uslyszal ciecia strzelajacego 400d to bym mu przypieprzyl przy wszystkich za zaklucanie spokoju i bym brawa zebral. Trzeba nie miec szacunku do aktorow i widzow zeby im przeszkadzac - chamstwo normalnie.
    no więc toteż dlatego pytam jak sie sprawa miewa...
    to moj pierwszy raz...

Uzależniony

Domyślnie

Co tu sie pytac, troche wyobrazni, lustro klapie a w 400d to w ogole dzwiek uragajacy klapnieciu, przeszkadza, do tego AF moze jeszcze ze strobo zeby trafil Nie wspominajac o lazeniu przed scena robieniu sztucznego tlumu i wrazenia zamieszania. W teatrze sie siedzi i oglada sztuke, jak bedzie przerwa albo koniec i aplauz to cos moznaby, gdyby w ogole ktos pozwolil, albo do gazety mus ... spytaj sie o mozliwosc podczas proby i po sprawie.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    to moj pierwszy raz...
    Szczerze powiem, że podczas spektaklu bardzo rzadko się zdarza żeby ktoś focił. Musisz się jakoś zakolegować z tym teatrem i poprosić o zgodę na robienie zdjęć podczas próby (prób) - obojętnie kiedy tylko nie na spektaklu.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Coś już napisał Awatar Wiesiek_TGT

Domyślnie Oświetlenie teatralne

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Oczywiście, wszystko zależy od oświetlenia. Jeśli robi się zdjęcia w profesjonalnych teatrach (np. Teatr Wybrzeże, czy inna Opera), gdzie światłami zajmują się profesjonaliści a nie koledzy z podwórka bo akurat są wolni to i 4,5 styknie..
    Witam

W Teatrze Wybrzeże fotografowałem 25 ich spektakli.
    http://www.tgt.pl/galeria_wieslaw_cz...s.php?cat_id=2
    Pewnie drugie tyle na Festiwalach Szkspirowskich. Sytuacja, w której miałem przesłone >4 jest naprawdę incydntalna. Teraz jest taka maniera, że często gra się w półmroku, przy bardzo silnych kontrastach. Sytuacje ratowały szkła 2,8 (zoomy niestety są znacznie praktyczniejsze) i ISO 1600. Aby zamrozić dynamiczne sceny często trzeba ustawić czas 1/125-1/200 s. (Teatr Muzyczny głównie).

Z mojego doświadczenia wynika, że poza specyficznymi sytuacjami (np. Festiwal Szekspirowski) bez zbudowania doskonałych relacji z Dyrekcją teatru, realizatorami przedstawienia i aktorami fotografowanie nie jest możliwe. Tolerancja Dyrektorów, Reżyserów i w mniejszym stopniu Aktorów na fotografa jest bardzo różna.

Pamiętam sytuację w kościele Św. Jana w Gdańsku, gdzie w czasie prób spektaklu spiewanego po łacinie, z żywą muzyką, było 5 fotografów, ekipa telewizyjna, ustawiano scenografię i swiatła, było sporo gapiów i ogólnie niesamowity ruch, a reżyser ze stoickim spokojem 1,5 metra od śpiewającego aktora pokazywał mu jak zwiększyć ekspresję przekazu, kompletnie nie zwracając uwagi na to, co dzieje sie wokół.

Z drugiej strony pamiętam spektakl w Teatrze Miejskim w Gdyni (scena na plaży) gdzie już minie sporo osób znało i fotografowałem tam wielokrotnie. Reżyser zabronił mi nie tylko fotografować ale i oglądać (tu dał się przekonać po czasie ) spektakl na II próbie generalnej, bo w jedo opinii był jeszcze nie "wyczyszczony". Nic nie pomogły tłumaczenia, że tego nie pokażę na zdjęciach, nie opublikuje bez jego akceptacji, że aktorom się zdjęcia podobają i chcą abym fotografował, że na III próbie być nie mogę, itp.

Samo życie.
    Powodzenia.
    Jeśli ktoś kocha teatr i fotografowanie jak ja, i może fotografować spektakle, to nie ma nic piękniejszego i bardziej fascynującego ... , no może oprócz fotografowania pięknych kobiet.

Pozdrawiam

Wiesiek

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    to moj pierwszy raz...
    Czego od nas oczekujesz?
    Jeśli chcesz to idź z tym co masz i zobacz co da się zrobić.
    Idź tylko po to by zdobyć nowe doświadczenie.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów