Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: filtr do ochrony szła

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No wiesz do latwych do czyszczenia nie nalezy ale jesli chodzi o wykonanie to ja nie narzekam. A co do tanich, facet kiedys przy mnie kupowal szklo za 4 tysiace. No i sprzedawca mowi ze moze od razu UV kupic, a on na to ze pewnie ze tak, co ma pan z najtanszych.... Stad napisalem ze to troche niepowazne wydawac tyle kasy na szklo a żydzic na dobra ochrone.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    No wiesz do latwych do czyszczenia nie nalezy ale jesli chodzi o wykonanie to ja nie narzekam. A co do tanich, facet kiedys przy mnie kupowal szklo za 4 tysiace. No i sprzedawca mowi ze moze od razu UV kupic, a on na to ze pewnie ze tak, co ma pan z najtanszych.... Stad napisalem ze to troche niepowazne wydawac tyle kasy na szklo a żydzic na dobra ochrone.
    Oczywista sprawa. Jak już psuć to jak najmniej . Co od Hoy'i to niestety opinia o tym czyszczeniu nie jest tylko moja .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Nie kupuj filtra.

Na czarnej Hoya'i bliki jak diabli wychodziły. Tragedia.

To już lepiej kupić osłone przeciwsłoneczną EW - 60C do Kita, świetnie chroni przed bocznymi uderzeniami, można również wkładać do torby bez dekla i nic się nie stanie.

Pozdrawiam
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Nie kupuj filtra.

Na czarnej Hoya'i bliki jak diabli wychodziły. Tragedia.

To już lepiej kupić osłone przeciwsłoneczną EW - 60C do Kita, świetnie chroni przed bocznymi uderzeniami, można również wkładać do torby bez dekla i nic się nie stanie.

Pozdrawiam

Po pierwsze primo, to on sie już zastanawiał nad Schneiderem a nie nad Hoyą, a po drugie to średnica 77. Po to są powłoki na drogich filtrach by nie było blików. Osłona nigdy nie zabezpieczy przedniej soczewki tak jak filtr, każde służy do czego innego i przy okazji przed czym innym zabezpiecza.

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Po to są powłoki na drogich filtrach by nie było blików.

To życzę powodzenia hehe
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Są sytuacje że jednak "w boju" filtry się przydają. Także nie ma co uogólniać. Po prostu każdy musi stwierdzić czy ten dodatkowy kawałek szkła przed obiektywem jest mu niezbędny .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Są sytuacje że jednak "w boju" filtry się przydają. Także nie ma co uogólniać. Po prostu każdy musi stwierdzić czy ten dodatkowy kawałek szkła przed obiektywem jest mu niezbędny .
    ... i dokładnie przeanalizować co i gdzie będzie focić. Czyste studio to nie to samo co plaża w wietrzny dzień czy rajd rozgrywany na szutrach. Ja już widziałem "ukamienowane" UV-ki.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ... i dokładnie przeanalizować co i gdzie będzie focić. Czyste studio to nie to samo co plaża w wietrzny dzień czy rajd rozgrywany na szutrach. Ja już widziałem "ukamienowane" UV-ki.
    A to jest jednak zdecydowanie tańsze niż obiektyw. Mnie też klka razy filtry uratowały szkło. A to szybka poszła, a to wgiął się pierścień zamiast obudowy obiektywu. Mam zawsze zakręcone uv. Na wszystkich obiektywach.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 28-02-2007 o 01:01

Początki nałogu

Domyślnie

Ok, przespałem się z tym wszystkim, i jednak nie chcę oszczędzać na nerwach i szkłach. Mógłby ktoś w takim razie polecić konkretny model filtra? W grę z tego co zrozumiałem wchodzą UVki B+W, Marumi ipt... coś sensownego w każdym razie. Jednak też chciałbym żeby cena jednego zmieściła się w granicach 200-300 (mam nadzieję że to się nie wyklucza ). Mógłbym zatem prosić o jakiś link do konkretnego modelu/ów? A jakby ktoś wiedział gdzie w krakowie można coś takiego kupić to już pełnia szczęścia.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Rene. podjedz na ul Smolenia do Fototip i tam masz duzy wybor. Dodatkowo Hama, Marumi, Hoye i inne B+W masz cala gablote na Slawkowskiej 12 w Fotopanoramie. Fototip jest tanszy ale za to na zadupiu. Aczkolwiek tylko u nich znalazlem potrzebny mi konwerter i lampe blyskowa.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów