Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: filtr do ochrony szła

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie filtr do ochrony szła

Witam

Ok, wiem że tematów o filtrach było 1077829261 (co najmniej), ale chciałbym prosić o prostą odpowiedź. Chcę kupić filtr (filtry) ochronne dla moich dwóch szkiełek (77). Canon protector jest cholernie ciężko dostępny (chyba że ktoś wie gdzie można przyzwoicie kupić?). Generalnie chodzi mi o to aby był jak najbardziej neutralny, jak najmniej wpływał na pogorszenie jakości zdjęcia. No i żeby cena nie była jakaś niedorzeczna

Może ktoś coś doradzić?

Pozdrawiam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli boisz się o soczewki i chcesz kupić coś wyłącznie do ich ochrony to proponuje wielopowłokowe UV-ki. Najtaniej wyjdzie chyba Hoya HMC. Jeśli szkła są szerokie i wymagają filtrów w wersji slim to HMC Super.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Polecam ci czarna wersje Hoya HMC SUPER (pro niekoniecznie)... roznica miedzy szara a czarna w cenie jest bardzo mala, czarne maja wiecej powlok. Cena zalezy od srednicy filtra ale ja np. za moje 67 mm zaplacilem 90 zl. Moze to i duzo za UV ale z drugiej strony to zalosne kupowac szklo za 3-4 tysiace i ochronke za 20 zl
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Polecam ci czarna wersje Hoya HMC SUPER (pro niekoniecznie)... roznica miedzy szara a czarna w cenie jest bardzo mala, czarne maja wiecej powlok. Cena zalezy od srednicy filtra ale ja np. za moje 67 mm zaplacilem 90 zl. Moze to i duzo za UV ale z drugiej strony to zalosne kupowac szklo za 3-4 tysiace i ochronke za 20 zl
    Słusznie tym bardziej, że takie coś za 20 pln ma jedną podstawową wadę cena- jakość. Też uzywam czarnej Hoyi i nie mogę natrzekać - polecam. A co do ochrony to może poprostu zerówkę sobie kup

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    ....zalosne kupowac szklo za 3-4 tysiace i ochronke za 20 zl
    Może zbyt ostro powiedziane, ale tak to jest. Jeśli to są dobre szkła "fi" 77 (czytaj ELKI), to filtry też powinne być z wyższej półki. Ja szarpnąłem się na heliopana uv-0.

Domyślnie

Zwróć uwage na łatwośc czyszczenia - jesli to filtr ochronny to musi się min. łatwoczyścić, np B+W mrc - sam mam taki i jest OK

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

mialem shmc i to byla kicha totalna.. jesli koniecznie chcesz uv'ke to kup cos z Marumi, pnp. z serii wpc - sa dobre i jednoczesnie tansze niz B+W ..

Początki nałogu

Domyślnie

Czy w takim razie takie cóś by się nadało?

http://allegro.pl/item167110294_filt...adna_cene.html

Chodzi mi przede wszystkim o:
    1. Ochronę
    2. Minimalny wpływ na jakość zdjęć (w sensie negatywnym)
    3. Łatwość czyszczenia

Uzależniony

Domyślnie

Wygląda nieźle. Co do ochrony obiektywu, to oczywistość, ale jeśli chodzi Ci o wpływ na jaość zdjęć i rzeczywiście zależy ci na łatwości czyszczenia, to raczej ze specjalnymi powłokami MRC (linki do specyfikaci na stronie tego handlowca co wybrałeś)
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 26-02-2007 o 17:12

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mam tę czarną Hoyę i niestety czyści się fatalnie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów