Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Naprawa SpeedLite

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Naprawa SpeedLite

Czy ktoś z Was orientuje się może gdzie na terenie Śląska można naprawić (albo sprawdzić czy naprawa jest opłacalna) SpeedLite, który tego weekendu zrobił mi głośne puf! - i przestał błyskać.
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W tym wątku jest o szpecu ze Śląska, który umie naprawiać lampy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Można wiedzieć który SpeedLite?
    I ew. co się stało? - jeśli wiadomo

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Jeśli padła w wyniku przegrzania jak moja 580EX po klikuset szybkich błyskach to może mógłbym Ci pomóc ,bo ostatnio udało mi się ją samodzielnie naprawić.

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Można wiedzieć który SpeedLite?
    I ew. co się stało? - jeśli wiadomo
    540EZ.
    błyskałem sobie w trybie M (1/2 mocy błysku), lampa miała spokojnie czas by się naładować, ale w pewnym momencie zrobiła głośne puf! - dźwięk podobny do psującej się żarówki. naładowała się ale nie mogłem już wyzwolić błysku, nawet manualnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fotomoto Zobacz posta
    Jeśli padła w wyniku przegrzania jak moja 580EX po klikuset szybkich błyskach to może mógłbym Ci pomóc ,bo ostatnio udało mi się ją samodzielnie naprawić.
    nie błyskałem zbyt szybko, ale stale przez ~ 15 min, w odstępach kilkudziesieciosekundowych.

a na co powinienem zwrócić uwagę, czego mam ew. szukać ?
    Ostatnio edytowane przez Giraff ; 27-02-2007 o 10:26 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

To raczej nie będzie to samo bo moja się zdecydowanie przegrzała po ok.400 fotkach w odstępach kilkusekundowych ,ale możesz spróbować z tym że zastrzegam że jeśli nie masz żadnego doświadczenia z elektroniką to lepiej od razy udać sie do serwisu.
    Wykręcamy 4 śrubki przy stopce i 4 z góry widoczne gdy obrócimy palnik i delikatnie rozbebeszmy dolną część lampy(trzeba przy tym rozłączyć dwie łączówki) Na płytce z elektroniką do której dochodzi zasilanie z poj. baterii
    znajdujemy dwa tyrystory ? ( nieduże czarne każdy po trzy nogi) między którymi jest wklejony bezpiecznik termiczny 0,8A 145st. ( małe czarne z dwiema długimi nóżkami w koszulkach) i sprawdzamy mierniczkiem czy nie jest spalony. Jeśli tak to powinniśmy go wymienić na nowy chyba że lampa nam jest właśnie niezbędna wtedy obcinamy go a nóżki skęcamy razem i już.
    Oczywiście nie zachęcam nikogo do tak niefachowej " naprawy" niemniej moja działa i wszystko śmiga jak w nowej , muszę tylko pamiętać żeby przy okazji kupić ten termik i go w końcu wymienić.

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Mógł po prostu spalić się palnik. Jeśli będziesz miał zastępczy wymiana nie jest trudna, spokojnie zrobisz to sam. Tylko wcześniej rozładuj kondensator
    Sprawdź czy palnik nie jest ciemny/szary i popękany. Jeśli tak - to on padł.

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

a sam palnik mozna gdzies kupic?
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    a sam palnik mozna gdzies kupic?
    dobre pytanie: podpinam się pod nie. ze wstępnych oględzin wygląda na to, że faktycznie tak się mogło stać.
    jaki może być szacowany koszt "nowego" palnika ?

Uprawnienia umieszczania postów