Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
Zyskujesz bardzo szybki AF i bardzo niskie szumy. Tracisz makro, zakres ogniskowych i stabilizacje.
Przy przesiadce z S1 i opisanych wymaganiach szczerze watpie by o takiego typu upgrade chodzilo pytajacemu.
Witam, sam mam podobny problem bo szukam aparatu dla siostry. To prawda, ze lustrzanki ogólnie są lepsze od compactów ale nie wszyscy stawiają sobie za cel naukę obsługi lustrzanki.
Ja bym wybrał s3 a nie 350tkę z następujących powodów:
- jakość tej podstawowej optyki nie jest imponująca i kupując aparat ze standardowym zoomem niewiele zyskujesz na jakości matrycy
- jak zdecydujesz się na lepszą optyke to różnica robi się zauważalna. Nie mówiąc o inwestycji w dodatkową optykę aby uzyskać zakres ogniskowych, który posiada s3,
- gabarytowo jest większy i mniej poręczny (choć s3 do kieszonkowych nie należy)
- brak stabilizacji i macro
- większość zdjęć i tak się robi na niskim ISO wiec szumy aż tak nie przeszkadzaja. W utrzymaniu niskiego ISO pomaga także stabilizacja.
- Krecenie filmów. S3 podobno ma bardzo wysokiej jakości filmy. Na dpreview wypadł pod tym względem najlepiej w swojej kategorii.

Wiem, że może mnie skrytykujecie za takie argumenty. Ja osobiście też bym wziął lustrzanke (zreszta już mam) ale jeśli ktoś szuka aparatu, żeby okazjonalnie popstrykać i nie jest nałogowcem fotografii to s3 mu w zupełności wystarczy.

A teraz s3 i Fuji.
Też miałem problem. Oba aparaty oglądałem w sklepie i moje wrażenie jest takie, ze jak decydować się na Fuji 6500 to właściwie można już inwestować w podstawowy zestaw lustrzankowy. Niewielka różnica gabarytowa a potencjał na przyszłość większy. Fuji jak dla mnie do amatorskich zastosowań jest przede wszystkim zbyt duży choć mi się podoba. Tak to jest, że człowiek jak ma lustrzanke to raczej proponuje podobne rozwiązania i zapomina o tym, że nie wszyscy mają tak wysokie oczekiwania od aparatu.

Oczywiście najlepiej pójść do sklepu i samemu przynajmniej samemu pooglądać. Dużo zależy od własnych preferencji. Ja wiem, że mojej siostrze Fuji 5600 bym nie zaproponował. S3 dla niej to maksimum. Myśle , ze najlepsza cena do jakości i możliwości.

Tak czy inaczej jak na razie zdecydowałem się jeszcze poczekać. Już za chwile Photokina i właściwie codziennie pojawia się coś nowego. Może będzie jakieś s4 albo coś bardziej atrakcyjnego??

Co myślicie o takim spojrzeniu na temat? Proszę o kontrargumenty bo sam się borykam z problemem.

pozdrawiam