Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Dylemat 85mm

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaibatsu Zobacz posta
    Chciałbym kupić portretówkę mam do wyboru 85 mm f/1.8 oraz 85 mm f/1.2 L. Czy ktoś mógłby mi autorytatywnie uzasadnić kupno "Eli"?

ja juz nie mam tego zmartwienia;-)) dzis wlasnie kurier oddal w moje rece 85 1.8 ;-)) szalenstwo! co za szklo!

natomiast mam inne pytanie, czy jest dostepny lens hood dla tego szkla? (1.8)
    Ostatnio edytowane przez persival ; 26-07-2007 o 23:15

Domyślnie

Co się tyczy oslony, to możesz ja kupić np:
    1. http://www.pstryk.pl/opis.php/103 (oryginał)
    2. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=218843493 (zamiennik)

Nie wiem jak wypada porównanie oryginału z zamiennikiem, ale jeśli chodzi o cenę, to jest na plus dla zamiennika.

Pozdrawiam
    tataniny
    5d-rzwiowe auto, jasne okna z czerwonymi obwódkami i mocne światło ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez persival Zobacz posta
    ja juz nie mam tego zmartwienia;-)) dzis wlasnie kurier oddal w moje rece 85 1.8 ;-)) szalenstwo! co za szklo!

owszem fajne szkiełko ale bez przesady...normalne szkło, ostre od 1.8,ja powodu do szaleństw to nie widzę :grin:
    Heniek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez persival Zobacz posta
    osobiscie, nie widze potrzeby kupowania hooda to tego szkla.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 27-07-2007 o 10:44

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    osobiscie, nie widze potrzeby kupowania hooda to tego szkla.
    Ja widzę, 1.8 pod światełko co prawda nie flaruje ale traci kontrast. Zamiennik miałem w ręce i da się go używać, jest zrobiony z trochę bardziej miękkiego plastiku niż oryginał, ząbki ciężko się wysuwają ale zadanie spełnia.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

wg mnie 85 1.8 do cropa jest za waskie. co innego 50 1.8 ktory jest po pzreliczeniu odpowiednikiem 85 na cropie. sam sei nad tym szklem zastanawialem ale po ogladnieciu przykladowych fotek itp mysle ze za wasko....
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Domyślnie

Dla mnie, 85mm na cropie to ulubiona ogniskowa...
    Choć 135 na FF nie zaszkodzi

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ufff....
    tak więc po zaczęciu od 35L i 70-200/4 IS straciłem głowę dla 85L....na razie platonicznie.

Kiedyś w analogowych czasach miałem 85/1.8 przypiete do EOS 50E i lubiłem, go choć jak się później okazało, 90/2.8 Sonnar do Contaxa G pobił go na głowę ostrością, kontrastem i piękną nasyconą barwą.

Teraz mam 5D i bardzo chciałbym wrócić do jasnej 85ki, ale już 1.8 nie jest moim pożądaniem po wcześniejszych doświadczeniach.

Po tym przydługim wstępie do rzeczy.

Nie miałem jeszcze w ręku 85L a jestem o krok od jego kupienia (za dwa dni)...więc obawiam się rozczarowania a wtedy będzie za późno na odwrót.

Przeczytałem wiele na jego temat, ale może ktoś jeszcze coś dołoży, co może odwiedzie mnie od tego makabrycznego wydatku....

Nie interesuje mnie fotografia sportowa.

Głównie ludzie, klimaty i niestety często małe dzieci (to może być problem ze względu na ich żywiołowość i chyba dość wolny AF i małą GO/DOF).

Na MF jest dużo komentarzy na temat 85L, ale chciałbym coś jeszcze usłyszeć w rodzimym języku....dzieki
    EOS 5D i elki

Domyślnie

no cóż testowałem, tylko podczas zakupu chyba 5d albo 135/2
    wrażenia? śliczny bokeh, tylko ta ostrość ... dramat, ale to pewnie moja nieumiejętność używania tego szkła. Było tylko światło zastane w sklepie, ale wystarczające aby nie było poruszone z ręki a mimo to żadna foto nie była ostra, było tylko wrażanie ostrości dzięki małej GO
    ..a ile trwało zanim wyostrzyło........rany naprawdę czekałem aż obróci ten gigantyczny kawał szkła - dlatego wietrzę problem w konfrontacji z małymi nawet niezbyt ruchliwymi dziećmi

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nikt mnie nie odwiódł wiec mam go w ręku. Trudno powiedzieć "w dłoni" bo to wcale nie jest duży obiektyw, ale przy wadze POWYZEJ KILOGRAMA to raczej broń osobista.
    Trochę mi się niepodoba wysuwający się przód.
    Jakość wykonania jest ok, ale np 90ka Contaxa G wg mnie jest lepiej zrobiona a kosztuje ok 1000zł :-/
    EOS 5D i elki

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów