Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Dylemat 85mm

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Dylemat 85mm

Chciałbym kupić portretówkę mam do wyboru 85 mm f/1.8 oraz 85 mm f/1.2 L. Czy ktoś mógłby mi autorytatywnie uzasadnić kupno "Eli"?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

85 mm f/1.8 vs. 85 mm f/1.2 L. To wiele mówi. Poza tym przy 85mm i odległości od obiektu 3m na f/1.2 masz głębię ostrości ok.6cm, a przy f/1.8 ok. 8cm (dla matrycy APS-C). No i na pewno jakość wykonania. A cena... no cóż...
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaibatsu Zobacz posta
    Chciałbym kupić portretówkę mam do wyboru 85 mm f/1.8 oraz 85 mm f/1.2 L. Czy ktoś mógłby mi autorytatywnie uzasadnić kupno "Eli"?
    Trudno będzie... Wydaje mi się że jak nie jesteś przekonany do 1.2L to powinieneś kupić 1.8, do tego chyba trzeba dorosnąć ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

O ile dobrze kojarzę nawet Jarek "Oskarkowy" się zastanawia czy różnica jest warta tych pieniędzy przy jakości którą oferuje 85/1.8. Jakby różnica była jak w 50kach to byłoby proste a tak to trudny wybór.. Z wykresów widać że 1.2 jest lepsza ale różnica w cenie jest porażająca ;-( 4x więcej za eLkę to dosyć dużo przy tak niedużych różnicach.. Powinien wypowiedziec się ktoś kto mial te dwa szkła choć pewnie będzie trudno o takiego..

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Poczekaj na Oskarkowego albo napisz do niego na PW, to chyba najlepszy spec od stałek na tym forum.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

w tym wypadku trudno o autorytatywne uzasadnienie... albo stac cie na eLke albo nie...
    jesli zarabiasz na zdjęciach i to grube pieniądze to kup sobie 1.2 bo i tak klienci to zapłaca, a szkło na bank wytrzyma wiecej i dłuzej bedzie ci słuzyło jak wersja 1.8.

ale tak naprawde to kwestia tylko i wyłącznie kasy... jesli ja masz to warto kupic 1.2 bo cokolwiek by nie pisac to lepsze,a napewno trwalsze szkło jak 1.8 i nie ma sensu licytowanie ze kosztuje 3 czy 4 razy wiecej... ono po prostu tyle kosztuje w takim standarcie wykonania.
    jesli jednak nie masz kasy i masz sobie wyprówac zyły tylko po to by kupic eLke to ja nie widze sensu... juz lepiej kupic 1.8 i gdzies pojechac na wczasy
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zależy jakie portrety robisz. Mnie się nie zdażyło używać 85tki na cropie jaśniej niż na f/2 bo GO robi się wtedy za mała. W zasadzie tylko w sytuacji kiedy masz stojącą całą postać mieszczącą się w kadrze czyli z 6m odległości i chcesz ją dokładnie wyciąć z tła to używa się f/2 albo jaśniej.
    Wersja 1.8 ma szybszy AF niż "L".

Coś już napisał

Domyślnie

Niedawno sam rozważałem ten temat i ostateczne wnioski wyciągnąłem po przeczytaniu tego: http://photography-on-the.net/forum/...10&postcount=1 Ciekawy jestem, czy ktoś będzie miał podobne odczucia.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Tak sie sklada, ze mialem okazje przetestowac oba obiektywy bo pozyczylem od kumpla. MOJE zdanie jest takie: zapomnij o 85L i bierz zwykla 85-tke, a zaoszczedzone pieniadze wydaj w lepszy sposob. Dlaczego? Oto wady i zalety:

85L:
    + znakomita jakosc optyczna, ostry od pelnej dziury
    + super jasny
    + znakomita konstrukcja
    - za duzy i za ciezki (nawet na dosc duzym korpusie jak 5D wyglada komicznie niczym kula do kregli - dla mnie najpowazniejsza wada)
    - wooolny AF
    - bywaja klopoty z trafieniem w punkt przy f/1.2
    - za drogi

85:
    + znakomita jakosc optyczna, ostry od pelnej dziury
    + bardzo dobra konstrukcja
    + bardzo maly i lekki
    + tani
    + dobry i szybki AF

Oba szkla sa swietne ale szczerze mowiac rozmiary, waga i szybkosc AF powoduja ze na 85L juz drugi raz nie spojrze. O cenie nie wspominajac. Jesli natomiast Tobie nie przeszkadza noszenie kuli do kregli w torbie to bierz 85L.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ja wybralem 85/1.8 choc nie powiem na 1.2 ciagle mam ochote, ale jest to rzadko uzywana przezemnie ogniskowa i jak narazie nie jest mi potrzebne nic lepszego w tym zakresie 85/1.8 jest swietny 1.2 jest swietny^2 ;-)
    jak cie stac (czyli nie wydasz calej kasy na to szklo tylko jeszcze ci zostanie na inne "zabawki") to bierz 1.2 jesli nie to 1.8 - zawsze mozna z czasem wymienic latwiej ci bedzie sie pozbyc i mniej stracic (w razie czego) 1.8 niz 1.2 ;-)

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Jesli natomiast Tobie nie przeszkadza noszenie kuli do kregli w torbie to bierz 85L.
    waga nie ma znaczenia - inaczej nikt by nie kupwal 1dynek i jasnych tele... czasmi nie warto sobie nia zawracac glowy ;-)

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów