Jesli chodzi o hardkorowe testy :smile: calkowicie sie z wami zgadzam i nie mam zamiaru ich robic. Pytajac sie o sposob w jaki moge sprawdzic ten obiektyw myslalem raczej o podstawowych najprostrzych metodach sprawdzenia sprzetu na przyklad przez wykonanie zdjecia w plenerze i potem przeanalizowaniu go ,ale nie wazne .Zrobie tak jak wiekszosc z was radzi nie bede cudowla tylko bede trzaskal fotki i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Porobilem troche fotek w domu przy sztucznym swietle tematem byli moi synowie (2 i 3 lata) wyglupiali sie w pokoju ganiali itp:50procent z nich wyszla nie ostro ale wezmy pod uwage fakt ze jestem totalnym amatorem i zapewne wiekszosc tych nieostrych zdjec jest owocem mojej amatorszczyzny??:
Zdjecia statyczne (zblizenia) twarzy wyszly pieknie ,bardzo mi sie podobaja.
Wielu z was mowi o glosno pracujacym napedzie w AF. Jest slyszalny ale nie zdaje mi sie zeby to bylo jakas wada (jesli tak to napiszcie w czym to przeszkadza w praktyce), powiedzialbym nawet ze dodaje mu profesjonalizmu (podoba mi sie ten delikatnie bzyczacy dzwiek ,ktory wogole nie jest slyszalny
jesli w otoczeniu jest jaki kolwiek halas).

Pytanko troche z innej beczki, wyczytalem gdzies ze element optyczny(matryca) w body ma jakas okreslona zywotnosc ,100000 ekspozycji czy cos w tym stylu. Czy jest to powod do zmartwienia? Podobnie jesli chodzi o lampe blyskowa?