Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Kupilem Sigme

Mieszany widok

Remaxon
    Guest

Domyślnie Kupilem Sigme

Spedzilem cala sobote i noc (siedzialem do 5 rano) na czytaniu postow z tego forum uuufffffff.
    Po takiej dawce informacji powinienem byc znacznie bogatszy o wiedze w tym zakresie .Mianowicie szukalem recenzji i porady od Was jaki kupic se obiektyw do mojego Canona 350. Nie bylem w stanie dojsc do niczego bo jak ktos napisal cos dobrego o jakims szkle to zaraz sie napatoczyl ktos kto calkowicie go skrytykowal. To w przypadku wszystkich szkiel.

Postanowilem ze kupie cos na co mnie stac i nie bede sie patrzyl na slowa krytyki bo w ten sposob nigdy bym nic nie kupil.

Wiec kupilem SIGME 17-70 F2,8-4,5 Macro

Nie pytam sie co o niej myslicie :-D ale w zwiazku z tym ze jestem kompletnym amatorem i dopiero sie ucze , prosil bym was abyscie mi powiedzieli w jaki sposob mam przeprowadzic test tego szkla , jakie zdjecia zrobic i w jakich warunkach z jakimi nastawami?
    Wtedy po wykonaniu tych zdjec (testu) wsadze zdjecia na forum abyscie mogli ocenic czy trafil mi sie dobry egzempaz czy nie.
    Mam mozliwosc wyprubowac te szklo i w razie czego oddac do sklepu, mama na to 2 tygodnie.

Szklo te kupilem z zamiarem robienia zdjec wewnatrz (pomieszczenia po ich wydekorowaniu,jako wizytowke firmy ,ktora moge pokazac innym klientom)
    Oraz do robienia zdjec rodzinnych. Szykuja mi sie chrzciny za kilka miesiecy (jestem zaproszony ) i moglbym porobic troche zdjec,pocwicdzyc ale oczywiscie musze sie najpierw nauczyc jak robic zdjecia prawidlowo:-P

Pozdrowka dla wszystkich

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dobra rada: Nie testu szkla. Idz po prostu robic foty. Jezeli cos bedzie nie tak, zauwazysz.
    Ślubna
    No i niestety N.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Tak jak napisał PrzemeS, rób zdjęcia i jeżeli się Tobie podobają to jest ok. Fotografowanie tablic to nieporozumienie. Miłej zabawy!
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

Ja myślę trochę inaczej, żebym nie testował obiektywu, który kupiłem to miałbym Tamrona 17-50, który w ogóle nie spisywał się z moim 350D. Testowałem 6szt Tomiego (wszystkie były do bani) wybrałem w ostateczności Sigme 18-50/f2,8 DC EX. Link do sampli, oczywiście zablokowany przez Vitez-a. Ale to zupełnie inna historia

http://canon-board.info/showthread.php?t=19837
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez logger Zobacz posta
    Ja myślę trochę inaczej, żebym nie testował obiektywu, który kupiłem to miałbym Tamrona 17-50, który w ogóle nie spisywał się z moim 350D. Testowałem 6szt Tomiego (wszystkie były do bani) wybrałem w ostateczności Sigme 18-50/f2,8 DC EX. Link do sampli, oczywiście zablokowany przez Vitez-a. Ale to zupełnie inna historia

http://canon-board.info/showthread.php?t=19837
    A czy robiąc normalne zdjęcia - plener, portret itp nie sposób wykryć wad w postaci nieostrości? Jak jest nie ostre to zauważysz a jak ostre to być może jedna fajna fota więcej. Na tablice szkoda czasu - nie???
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może lepiej było zrobić test w sklepie, zanim kupiłeś....

Remaxon
    Guest

Domyślnie

Jesli chodzi o hardkorowe testy :smile: calkowicie sie z wami zgadzam i nie mam zamiaru ich robic. Pytajac sie o sposob w jaki moge sprawdzic ten obiektyw myslalem raczej o podstawowych najprostrzych metodach sprawdzenia sprzetu na przyklad przez wykonanie zdjecia w plenerze i potem przeanalizowaniu go ,ale nie wazne .Zrobie tak jak wiekszosc z was radzi nie bede cudowla tylko bede trzaskal fotki i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Porobilem troche fotek w domu przy sztucznym swietle tematem byli moi synowie (2 i 3 lata) wyglupiali sie w pokoju ganiali itp:50procent z nich wyszla nie ostro ale wezmy pod uwage fakt ze jestem totalnym amatorem i zapewne wiekszosc tych nieostrych zdjec jest owocem mojej amatorszczyzny??:
    Zdjecia statyczne (zblizenia) twarzy wyszly pieknie ,bardzo mi sie podobaja.
    Wielu z was mowi o glosno pracujacym napedzie w AF. Jest slyszalny ale nie zdaje mi sie zeby to bylo jakas wada (jesli tak to napiszcie w czym to przeszkadza w praktyce), powiedzialbym nawet ze dodaje mu profesjonalizmu (podoba mi sie ten delikatnie bzyczacy dzwiek ,ktory wogole nie jest slyszalny
    jesli w otoczeniu jest jaki kolwiek halas).

Pytanko troche z innej beczki, wyczytalem gdzies ze element optyczny(matryca) w body ma jakas okreslona zywotnosc ,100000 ekspozycji czy cos w tym stylu. Czy jest to powod do zmartwienia? Podobnie jesli chodzi o lampe blyskowa?

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remaxon Zobacz posta
    Pytanko troche z innej beczki, wyczytalem gdzies ze element optyczny(matryca) w body ma jakas okreslona zywotnosc ,100000 ekspozycji czy cos w tym stylu. Czy jest to powod do zmartwienia? Podobnie jesli chodzi o lampe blyskowa?
    Chyba chodziło ci o migawkę a nie o matrycę.
    Migawak w 350d ma średnią wytrzymałośc ok 50 tysięcy klapnięć. Co nie znaczy, że nie można tym aparatem zrobić i 2 razy więcej. Zależy, jaką sztukę się kupiło. Słyszałem, że niektórzy mieli problemy już po 10 tysiącach zdjęć.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remaxon Zobacz posta
    okreslona zywotnosc ma migawka. przyjmuje sie, ze dla 350d wynosi ona 50000 klapniec. rekord jaki zanotowano to podobno 125000 a nawet ktos tutaj kiedys pisal o 180000 w 300d uzytkownika z tego wlasnie forum.
    zywotnosci migawki nie mozna jednoznacznie okreslic.
    wymiana migawki to koszt chyba ok 500zl
    lampa rowniez ma jakas zywotnosc ale to pewnie bedzie zalezalo od modelu, sily blysku itp itd

Remaxon
    Guest

Domyślnie

Mowi sie ze robienie zdjec cyfrakiem nic nie kosztuje bo nie trzeba wywolywac klisz ,wiec ludziska pstrykaja ile popadnie wlacznie ze mna a z tego co widze to nie jest tak do konca. Ja mam aparat od okolo tygodnia i juz wypelnilem pamiec 3 krotnie to jest okolo 600 zdjec , co prawda nic nie znaczace bo pstrykam je bez sensu aby sie nauczyc jak robic zdjeciai porownuje rozne nastawy. No tak czy owak licznik leci

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów