Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Kupilem Sigme

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remaxon Zobacz posta
    Pytanko troche z innej beczki, wyczytalem gdzies ze element optyczny(matryca) w body ma jakas okreslona zywotnosc ,100000 ekspozycji czy cos w tym stylu. Czy jest to powod do zmartwienia? Podobnie jesli chodzi o lampe blyskowa?
    okreslona zywotnosc ma migawka. przyjmuje sie, ze dla 350d wynosi ona 50000 klapniec. rekord jaki zanotowano to podobno 125000 a nawet ktos tutaj kiedys pisal o 180000 w 300d uzytkownika z tego wlasnie forum.
    zywotnosci migawki nie mozna jednoznacznie okreslic.
    wymiana migawki to koszt chyba ok 500zl
    lampa rowniez ma jakas zywotnosc ale to pewnie bedzie zalezalo od modelu, sily blysku itp itd

Remaxon
    Guest

Domyślnie

Mowi sie ze robienie zdjec cyfrakiem nic nie kosztuje bo nie trzeba wywolywac klisz ,wiec ludziska pstrykaja ile popadnie wlacznie ze mna a z tego co widze to nie jest tak do konca. Ja mam aparat od okolo tygodnia i juz wypelnilem pamiec 3 krotnie to jest okolo 600 zdjec , co prawda nic nie znaczace bo pstrykam je bez sensu aby sie nauczyc jak robic zdjeciai porownuje rozne nastawy. No tak czy owak licznik leci

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Ja mam aparat od okolo tygodnia i juz wypelnilem pamiec 3 krotnie to jest okolo 600 zdjec
    chyba kazdy tak ma na poczatku wiec sie nie przejmuj :wink:
    ten stan minie, niekoniecznie bezpowrotnie.
    ciekawe ile pstrykniec na 'sesji' wychodzi Muflonowi
    dla wyjasnienia link podam http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8692

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mowi sie ze robienie zdjec cyfrakiem nic nie kosztuje bo nie trzeba wywolywac klisz ,wiec ludziska pstrykaja ile popadnie wlacznie ze mna a z tego co widze to nie jest tak do konca.
    W analogu też migawka się zużywa w bardzo podobnym stopniu. Jedyna różnica w tym, że w analogu wolniej się pstryka
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

Skipper -dzięki, ależ sie uśmiałem... hehe
    niestety i mnie nie omineły testy -całe szczęscie, że dowiedzialem sie o nich gdy już kilka tysięcy zdjęć (z których byłem b. zadowolony) wskazał licznik dowiedziałem sie o sposobach testowania...

ehh obłęd to dobre słowo... ble ble i jeszcze raz bleee! nie testujcie! róbcie zdjęcia.. to jedyny sensowny wniosek z testów

Remaxon
    Guest

Domyślnie

Panowie/ Panie
    Pytanko odnosnie MACRO. Z jakimi nastawami najlepiej wychodzi mowa o moim obiektywie oczywiscie.

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie/ Panie
    Pytanko odnosnie MACRO. Z jakimi nastawami najlepiej wychodzi mowa o moim obiektywie oczywiscie.
    Zjedz na 70mm - ostrzy wtedy juz jakies 0,5 cm od przedniej soczewki. Glebie sobie dobierz, jaka ci pasuje - przyslona od 4,5 w gore przy 70mm. Pobaw sie i poprobuj.

Tej odleglosci ostrzenia brakuje mi teraz czasem na 24-105...
    5D

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Glosnosc AF w Sigmach ma jedna, wielka wade: Jak juz uda mi sie podejsc do jakiegos zwierzaka, to jak uslyszy AF, to spierdziela, az sie kurzy
    Ślubna
    No i niestety N.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Glosnosc AF w Sigmach ma jedna, wielka wade: Jak juz uda mi sie podejsc do jakiegos zwierzaka, to jak uslyszy AF, to spierdziela, az sie kurzy
    no, zwłaszcza jak się uda podejść z 17-70 mm na odległosć wypełnienia kadru zwierzakiem ;-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    no, zwłaszcza jak się uda podejść z 17-70 mm na odległosć wypełnienia kadru zwierzakiem ;-)
    I tym bardziej jak się foci na 17mm :-)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów