Pokaż wyniki od 1 do 10 z 114

Wątek: #37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Mieszany widok

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Można wykonać wstępne podostrzenie USM (300, 0.3, 0) ale to nie jest konieczne. To zawsze trochę zależy od tego co na zdjęciu, na jakim ISO było robione itp, itd. Wysokich ISO "po całości" sie raczej nie ostrzy. ISO 100 zwykle, powiedzmy 90% zdjęć - tak - robimy podostrzanie wstępne. Zwracam tylko uwagę na drugi parametr w USM - 0.3 może być 0.4 ale NIE 1.0
    Mi jednak wystarcza lekkie wyostrzanie w wołarce używam LR 2.3 ponieważ idealna jakość techniczna nie jest moim celem a raczej skupiam się na treści czy kompozycji aczkolwiek jak jest dobra jakość to tym lepiej. Nie lubię się dużo bawić czyli odpada wywoływanie potem coś tam coś tam w PS itd. Po prostu robię zdjęcie wywołuję i już. Nawet wywoływanie to już jest dużo "bawienia" no ale zalety RAW są nie do przecenienia.
    Trochę się rozpisałem ale chciałem dokładnie pokazać o co mi chodzi za nim zadam to pytanie które gdym postawił od razu to dostałbym odpowiedź na miarę ignoranta
    Jak powyższe parametry wyostrzania ( 300, 0.3, 0) mają się do ustawień w zakładce Detail w LR?
    Oczywiście zdaję sobie sprawę że to wartości orientacyjne.
    W LR są 4 parametry i chyba mają inną skalę niż te w PS.
    Np. parametru radius nie można ustawić na 0.3, najmniej to 0.5
    5D EOS50 G9 580EXII

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    Jak powyższe parametry wyostrzania ( 300, 0.3, 0) mają się do ustawień w zakładce Detail w LR?
    Oczywiście zdaję sobie sprawę że to wartości orientacyjne.
    W LR są 4 parametry i chyba mają inną skalę niż te w PS.
    Np. parametru radius nie można ustawić na 0.3, najmniej to 0.5
    Te wartości są chyba takie same dla LR jak i PS, bo obydwa programy krozystają z CR. Zresztą w CR też nie można wybrać 0.3. I swoją drogą, też zastanawiam się czy wstępnego wyostrzania nie powinno się przeprowadzać właśnie w tym miejscu. Pytanie tylko jak przeliczyć znane wartości (300, 0.3, 0) do tego co jest można ustawić w zakładce Detail w ACR...

Uzależniony

Domyślnie

Pod linkiem w poście #1 można znaleźć dwa pliki z akcjami: Moje Akcje.atn i Moje Akcje_Orwig.atn. Jakie są różnice?

Uprawnienia umieszczania postów