Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 114

Wątek: #37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Uzależniony

Domyślnie

> Janusz Body

"ostrzenie "docelowe" przeprowadzmy na końcu i oglądamy obraz w finalnej wielkości w powiększeniu 100%. Inaczej oglądany obraz jest poddany obróbce przez program np. PS i efekt końcowy jest nieprzewidywalny".

Janusz, możesz wyjaśnić co powoduje, że ostrzenie przeprowadzone przed zmniejszeniem zdjęcia do finalnej wielkości daje gorszy efekt?

I kiedy lepiej ustalić rozmiar zdjęcia: w Camera Raw, czy po wywołaniu w PS?

Ostatnie pytanie:
    W przypadku zdjęć wywołanych w Labie, jaką rozdzielczość najlepiej ustawić, powiedzmy dla formatu 30x20cm, ma być 300dpi?

Z góry dzięki.

Coś już napisał Awatar petryczk
    Miasto
    Juz niestety spowrotem w Polsce - Warszawa

Domyślnie

Janusz-- swietny wyklad to primo - dziekuje. Secundo - jak wlacze sciagnieta od Ciebie akcje i wykonam ostrzenie to CS2 nie chce mi zapisac pliku jako JPEG (pozwala zapisac "save as copy"). Nawet jesli to zrobie to potem nie moge go ponownie otworzyc. Wczoraj po wykonaniu akcji usunalem na koncu kanal Alpha i wszystko wrocilo do normy - zapisalem jako JPEG (oczywiscie po komendzie flatten image). Czy to jest cos nie tak z moim shopem czy tak ma byc? Czy usuniecie kanalu Alpha na samym koncu ma jakis wplyw na ostateczny wynik ostrzenia? dzieki z gory za odpowiedz.
    Dopiero zaczyna :-D
    MOJE PLFOTO
    Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
    Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Zdaje się, że musisz na końcu przejść z koloru Lab do RGB.

Domyślnie

koledzy mysle ze Janusz odpowie Wam za pare miesięcy...
    jest 'troszkę' na wyjeździe ;-)

petryczku - u mnie nie mozna zapisac w jpg dopoki nie zmienie mode>z 16bit na 8bit....
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Canonarrow
    Guest

Domyślnie

no to teraz lamerska prosba....moze ktos podac jak zainstalowac akcje Janusza.... dzienks

Coś już napisał Awatar petryczk
    Miasto
    Juz niestety spowrotem w Polsce - Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    koledzy mysle ze Janusz odpowie Wam za pare miesięcy...
    jest 'troszkę' na wyjeździe ;-)

petryczku - u mnie nie mozna zapisac w jpg dopoki nie zmienie mode>z 16bit na 8bit....
    dzieki za info o Januszu co do jpeg - wiem ale moj problem jest inny. Zmieniam wszystko i pojawia sie opcja zapisu w JPEG - tylko wyswietla sie taki zolty trojkacik ostrzegawczy i komunikat ze zdjecie zawiera "Kanal Alpha" i moze byc zapisane w jpeg tylko jako "kopia" (save as copy). Nawet jak tak zrbie to potem nie moge tego zdjecia otworzyc nigdzie bo pisze mi ze jest jakis nie rozpoznawalny "znacznik"...co to do cholery jest??? Jak usune kanal alpha na koniec to zapisuje normalnie. Czy ktos wie jak temu zaradzic i o co tu chodzi? Czy usuwajac kanal alpha trace cale ostrzenie?
    pozdr i bede wdzieczny za odpowiedz
    Dopiero zaczyna :-D
    MOJE PLFOTO
    Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
    Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli ktoś inny zna również odpowiedzi na moje pytania trzy posty wyżej będę wdzięczny.

Pozdr.

Bywalec Awatar Anvers
    Miasto
    Sz-cin/Wa-wa

Domyślnie

petryczek - zapisujesz klikajac na F12
    Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canonarrow Zobacz posta
    no to teraz lamerska prosba....moze ktos podac jak zainstalowac akcje Janusza.... dzienks
    Akcję kopiujemy do ( przykład dla domyślnej instalacji ) : Program Files->Adobe -> Adobe Photoshop CSx -> Presets -> Actions następnie klikamy na nią ( w tej lokalizacji ) 2x i akcja zainstalowana.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Ostatnie pytanie:
    W przypadku zdjęć wywołanych w Labie, jaką rozdzielczość najlepiej ustawić, powiedzmy dla formatu 30x20cm, ma być 300dpi?

Z góry dzięki.
    DPI jest mało istotne. Możesz zostawić 70 albo 300. Najważniejsza jest rozdzielczość. Najlepiej dawaj maksymalną z jaką Twój sprzęt robi.

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów