Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
  1. Otworzyć zdjęcie.
  2. Powielić (skopiować) warstwę.
  3. Skopiowaną warstwę potraktować filtrem górnoprzepustowym. Polecenie : Filtr -> Inne (Others) -> Górnoprzepustowy (High-Pass). Kluczowym elementem jest tutaj wielkość promienia (Radius). Do zdjęć o "wysokiej częstotliwości" stosuje się niewielki promień w granicach 1. Zdjęcia o "niskiej częstotliwości" pozwalają użyć większego promienia - w praktyce raczej nie większego niż 5. Zresztą, warto samemu poćwiczyć - im większy promień, tym intensywniejszy efekt.
  4. Ze zmodyfikowanej warstwy można (ale niekoniecznie, choć ja jednak jestem "za") usunąć kolor - Shift+Ctrl+U.
  5. Zmienić jej tryb mieszania na :
    • ostre światło (Hard Light), aby uzyskać silniejsze ostrzenie,
    • łagodne światło (Soft Light), aby ostrzyć łagodniej.
  6. Ostateczny efekt uzyskujemy zmieniając stopień krycia (Opacity) "warstwy ostrzenia" - w praktyce w okolicach 50%.
Oczywiście, można zdjęcie ostrzyć inaczej w różnych jego obszarach przez zastosowanie większej liczby warstw (różne promienie filtra, tryby mieszania i krycie) + maski.
To mi się tez bardzo spodobało, szybki i fajny efekt ale przyznam ze nieco inny efekt niż sposobem Janusza. W sposobie Janusza zdaje sie ze wiecej jest szczegolow zachowanych .