Pokaż wyniki od 1 do 10 z 114

Wątek: #37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Pirx

Janusz, dzięki wielkie za kolejny odcinek.
    Jakże brakowało mi takiego tutoriala, gdy rok temu zaczynałem swoją przygodę z cyfrową fotografią. Ileż się naszukałem i naeksperymentowałem, żeby dojść samemu do jako takiego opanowania technik uzyskiwania zdjęcia z RAW-a i jego dalszej obróbki w PS. Ty zaś podajesz to wszystko w kolejnych odcinkach jak na tacy.
    :wink: Nie myślałeś popełnić jakąś książkę na ten temat ?
    -Masz już pierwszego subskrybenta.

Co do technik ostrzenia, to sądzę, że warto uzupełnić Twój wykład o ostrzenie przy użyciu filtra górnoprzepustowego.
    Ten sposób ostrzenia spodobał mi się od "pierwszego wejrzenia", bo :
    - działa bardzo łagodnie na wygląd zdjęcia,
    - pozwala dawkować ostrzenie bardzo małymi porcjami,
    - procedura jest bardzo prosta,
    - funkcjonuje w sposób odwracalny - tak, jak kolejna warstwa dopasowania.

Procedura (jestem pewnie w mniejszości używając spolszczonego fotoszopa, ale myślę, że wiadomo "osochozi") :
    1. Otworzyć zdjęcie.
    2. Powielić (skopiować) warstwę.
    3. Skopiowaną warstwę potraktować filtrem górnoprzepustowym. Polecenie : Filtr -> Inne (Others) -> Górnoprzepustowy (High-Pass). Kluczowym elementem jest tutaj wielkość promienia (Radius). Do zdjęć o "wysokiej częstotliwości" stosuje się niewielki promień w granicach 1. Zdjęcia o "niskiej częstotliwości" pozwalają użyć większego promienia - w praktyce raczej nie większego niż 5. Zresztą, warto samemu poćwiczyć - im większy promień, tym intensywniejszy efekt.
    4. Ze zmodyfikowanej warstwy można (ale niekoniecznie, choć ja jednak jestem "za") usunąć kolor - Shift+Ctrl+U.
    5. Zmienić jej tryb mieszania na :
      • ostre światło (Hard Light), aby uzyskać silniejsze ostrzenie,
      • łagodne światło (Soft Light), aby ostrzyć łagodniej.
    6. Ostateczny efekt uzyskujemy zmieniając stopień krycia (Opacity) "warstwy ostrzenia" - w praktyce w okolicach 50%.
    Oczywiście, można zdjęcie ostrzyć inaczej w różnych jego obszarach przez zastosowanie większej liczby warstw (różne promienie filtra, tryby mieszania i krycie) + maski.

Źródła :
    http://www.pixelgenius.com/tips/schewe-sharpening.pdf
    http://www.creativepro.com/story/feature/11242-1.html
    http://www.creativepro.com/story/feature/12189.html
    http://www.creativepro.com/story/feature/20357-1.html

Dopiero zaczyna Awatar inferno
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    1. Otworzyć zdjęcie.
    2. Powielić (skopiować) warstwę.
    3. Skopiowaną warstwę potraktować filtrem górnoprzepustowym. Polecenie : Filtr -> Inne (Others) -> Górnoprzepustowy (High-Pass). Kluczowym elementem jest tutaj wielkość promienia (Radius). Do zdjęć o "wysokiej częstotliwości" stosuje się niewielki promień w granicach 1. Zdjęcia o "niskiej częstotliwości" pozwalają użyć większego promienia - w praktyce raczej nie większego niż 5. Zresztą, warto samemu poćwiczyć - im większy promień, tym intensywniejszy efekt.
    4. Ze zmodyfikowanej warstwy można (ale niekoniecznie, choć ja jednak jestem "za") usunąć kolor - Shift+Ctrl+U.
    5. Zmienić jej tryb mieszania na :
      • ostre światło (Hard Light), aby uzyskać silniejsze ostrzenie,
      • łagodne światło (Soft Light), aby ostrzyć łagodniej.
    6. Ostateczny efekt uzyskujemy zmieniając stopień krycia (Opacity) "warstwy ostrzenia" - w praktyce w okolicach 50%.
    Oczywiście, można zdjęcie ostrzyć inaczej w różnych jego obszarach przez zastosowanie większej liczby warstw (różne promienie filtra, tryby mieszania i krycie) + maski.
    To mi się tez bardzo spodobało, szybki i fajny efekt ale przyznam ze nieco inny efekt niż sposobem Janusza. W sposobie Janusza zdaje sie ze wiecej jest szczegolow zachowanych .

Buster
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Procedura
    ... ciach ...

ja tysh mam PL
    i z tego powodu wielgachne dzieki

Januszowi tez sie naleza bo podejrzewam ze wielu z nas zaoszczedzil czasu spedzonego na PSuciu fotek

Uprawnienia umieszczania postów