Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 114

Wątek: #37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Pod linkiem w poście #1 można znaleźć dwa pliki z akcjami: Moje Akcje.atn i Moje Akcje_Orwig.atn. Jakie są różnice?

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Bardzo dobra instrukcja. Na pierwszy rzut oka trochę skomplikowana, ale najważniejsze, że opisany algorytm działa i daje bardzo dobre efekty. Dzięki bardzo. Pozdrawiam i czekam na kolejne
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a ja polecam lekturę "photohop LAB. Rozwiązanie zagadki kanionu" Dan Margulis 2006 Helion a zwłaszcza rozdział 6 a w szczególności jego drugą część.
    Powiem też, że jest ktoś na naszym forum, kto sprzedaje książki Heliona sporo taniej niż w księgarniach.

Janusz. Tobie również bardzo gorąco polecam w/w pozycje

wiem, że książka jest dość droga. Z tego co wiem jest ona dostępna w większości sklepów Empik. Można sobie spokojnie wybrać się do Empiku i poczytać sobie..

naprawdę świetne rozdziały to rozdział 5 "Kanały L oraz A i B - wyostrzanie i rozmycie" oraz 6 "Wkraczasz do lasu pełnego niebezpieczeństw"

oba rozdziały są naprawdę ściśle związane z tym wątkiem. Po przeczytaniu tych rozdziałów myślę, że każdy będzie miał inny pogląd na temat wyostrzania i rozmywania w kanale Lab.

Zresztą tą książkę powinien przeczytać każdy, kto lubi pogrzebać się w zdjęciach.

dla mnie LAB to "jedyny słuszny" tryb koloru.

Jeszcze raz polecam i pozdrawiam!
    pozdrawiam
    Metus

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

A gdyby tak pojsc na latwizne (akceptujac gorszy rezultat), to czy ostrzac z rawow jedynie przy pomocy filtrow, to czy zalecalbys jedynie Unsharp Mask, czy tez jakies inne filtry?

Co do ustawien, ktore podales (za ludzmi z Canona) - USM na takich ustawieniach (przynajmniej u mnie) prawie zawsze wydaje sie byc stanowczo zbyt mocny.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus Zobacz posta
    A gdyby tak pojsc na latwizne (akceptujac gorszy rezultat), to czy ostrzac z rawow jedynie przy pomocy filtrow, to czy zalecalbys jedynie Unsharp Mask, czy tez jakies inne filtry?

Co do ustawien, ktore podales (za ludzmi z Canona) - USM na takich ustawieniach (przynajmniej u mnie) prawie zawsze wydaje sie byc stanowczo zbyt mocny.
    RAWa nie ostrzysz za pomocą filtrów, za pomocą filtrów możesz ostrzyć wywołane RAWy np. w PS. Jeśli chcesz ostrzyć RAWy używasz zakładki Details w ACR. Jak jest w innych programach nie wiem, bo nie używam. Polecam nowe opcje dodane ostatnio w ACR 4.1. Jeśli jednak chciałbyś pójść na łatwiznę to wczytaj sobie akcję Janusza i po bólu. Efekt gwarantowany.

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    RAWa nie ostrzysz za pomocą filtrów, za pomocą filtrów możesz ostrzyć wywołane RAWy np. w PS. Jeśli chcesz ostrzyć RAWy używasz zakładki Details w ACR. Jak jest w innych programach nie wiem, bo nie używam.
    Naturalnie - wyrazilem sie nie precyzyjnie. Mowie oczywiscie o TIFFie z RAWa. Bo jako takich RAWow w ogole nie ostrze, bo wszedzie, gdzie czytam, to odradzaja tego.

Nie mniej jednak chodzi mi o "latwizne" w PSie - bez zabawy kanalami, warstwami. Czyli wlasciwie chyba tylko te filtry zostaja, albo jakies fajne plug-iny.

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus Zobacz posta
    Nie mniej jednak chodzi mi o "latwizne" w PSie - bez zabawy kanalami, warstwami. Czyli wlasciwie chyba tylko te filtry zostaja, albo jakies fajne plug-iny.
    Używałeś akcji Janusza? Wciskasz jeden klawisz i ostrzysz wszystko co masz do wyostrzenia. Oczywiście możesz sobie prędzej zmienić parametry, tak aby Tobie pasowały. Jeśli wolisz ostrzyć w trybie LAB - to robisz sobie raz akcję i reszta fotek leci z automatu. Plug-in nie potrzebny ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Używałeś akcji Janusza? Wciskasz jeden klawisz i ostrzysz wszystko co masz do wyostrzenia. Oczywiście możesz sobie prędzej zmienić parametry, tak aby Tobie pasowały. Jeśli wolisz ostrzyć w trybie LAB - to robisz sobie raz akcję i reszta fotek leci z automatu. Plug-in nie potrzebny ;-)
    Ale plug-in to też taka akcja. Można prześledzić każdy krok.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ja akurat ostrzę wg zaleceń mistrza Kelby i nie ma problemów. Tryb Lab się sprawdza. Różnice jeśli nawet jakieś są to niezauważalne. Sposobów jest dużo i każdy powinien sobie popróbować co mu najlepiej pasuje.

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Oczywiscie. Akcja jest rewelacyjna. Swoich akcji nie robie - bo to jest akurat strona PSa, ktora znam dosc slabo (ale pracuje nad tym).

Ale az dziwne, ze Adobe nie zrobilo czegos podobnego w formie dobrze zinterfacowanego (regulowalnego) plug-ina dolaczanego do shopa. To przeciez podnioslo by bardzo wartosc programu.

Chyba, ze jest cos takiego?

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów