Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 114

Wątek: #37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam parę pytań do Janka B.

1. Jak zrobić akcje, żeby PS rozpoznawał czy zdjęcie jest w pionie lub poziomie i sam zmieniał format zdjęcia, tak, aby dłuższy bok miał np. 950px?

2. Analogicznie do wyostrzania wygląda wygładzanie, odszumianie. Jakich narzędzi PSa do tego najlepiej wykorzystać (Gausian Blur, Surface Blur, Dust & Skratches) nie wgrywając żadnych dodatkowych pluginów?

3. Nie mam do tego oka, ale jak ustawić balans bieli, aby uzyskać odpowiedni odcień skóry (głównie chodzi mi o najzwyklejsze portrety)? Czy jest jakiś zakres w jakim należy się poruszać?

4. Co pierwsze wykonać wyostrzenie czy odszumienie, korzystając z Twoich metod? Bardziej skłaniałbym się do wyostrzenia, ale logika podpowiada mi odwrotną kolejność? Czy to ma jakieś znaczenie?

Pozdrawiam i czekam na kolejny wykład.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    O ostrzeniu słów kilka.
    Dziękuję za cenny wykład i mam prośbę/pytanie:

* ostrzenia wstępnego w celu usunięcia rozmycia – Canon zaleca USM (unsharp mask) (300, 0.3, 0)
    Czy można gdzieś znaleźć materiał źródłowy dla tego stwierdzenia?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ...
    Czy można gdzieś znaleźć materiał źródłowy dla tego stwierdzenia?..
    Oczywiście, że można

Canon EOS Digital -
    GETTING THE MOST
    FROM YOUR EOS-1
    CLASS DIGITAL SLR
    TIPS AND TECHNIQUES:
    CAMERA HANDLING
    & MAXIMUM IMAGE
    QUALITY

Chyba jest na płytce z softem Canona dołączanym do aparacików dSLR

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

(...) Na początek kilka prawd, być może oczywistych ale często zapominanych.

- RAWy bezwzględnie wymagają ostrzenia, choćby po to żeby poprawić to co uległo rozmyciu w wyniku działania filtra anti-aliasing’owego

- RAWów raczej nie ostrzymy w RAW konwerterach (np. Light Room ma domyślnie ostrzenie ustawione na zero). Jedynym wyjątkiem jest RSP w którym „zero” oznacza delikatne wyostrzenie.

- ostrzenie zwykle powinno odbywać się trzyetapowo (minimum to dwa etapy) i powinno składać się z:
    * ostrzenia wstępnego w celu usunięcia rozmycia – Canon zaleca USM (unsharp mask) (300, 0.3, 0)
    * ostrzenia lokalnego w trakcie obróbki – o tym więcej za chwilę
    * ostrzenia finalnego, „docelowego” dla konkretnego przeznaczenia – np. publikacja na www. Ten etap może być często pominięty jesli celem jest www ale jest raczej konieczny w przypadku drukowania lub odbitek w labie.
    Bardzo przepraszam, to jest najprawdopodobniej lamerskie pytanie, ale jak można wyostrzyć RAW w celu usunięca rozmycia, za pomocą softu dołączanego standardowo do 350D?

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

świetne
    dzięki
    podoba mi się że nie powoduje utraty jakości jak konwersja do LAB
    a pozwala ostrzyć nie podnosząc szumów jak np high pass
    oczywiście mam na myśli nie zabawianie sie w pędzelkowanie maski

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Janusz, zanaczyłeś na początku, że pomijasz ostrzenie do druku. Sugeruję zatem następny wykład :-).
    Od siebie dodam że zawsze mnie ciekawiło dlaczego dobre (na monitor) pluginy jak np. nikSharpener dają ciała przy wyborze wyostrzania na drukarkę. IMO te wszystki automaty, które dobiorą ostrzenie do typu drukarki (atrament, termosublimacja), rozdzielczości i odległości z której oglądamy fotkę są do bani... Ja gdy drukuję to praktycznie wogóle nie wyostrzam, czasem tylko RAW presharpening (30-40% max).

Pozdrawiam
    Mirek
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mam pytanie do autora wątku: czy przed zastosowaniem tej akcji powinienem na wywołanym RAWie zastosować USM 300%, 1, 0 (oczywiście RAW nie ostrzony wcześniej przy konwersji RAW->jpeg)?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Mam pytanie do autora wątku: czy przed zastosowaniem tej akcji powinienem na wywołanym RAWie zastosować USM 300%, 1, 0 (oczywiście RAW nie ostrzony wcześniej przy konwersji RAW->jpeg)?
    Można wykonać wstępne podostrzenie USM (300, 0.3, 0) ale to nie jest konieczne. To zawsze trochę zależy od tego co na zdjęciu, na jakim ISO było robione itp, itd. Wysokich ISO "po całości" sie raczej nie ostrzy. ISO 100 zwykle, powiedzmy 90% zdjęć - tak - robimy podostrzanie wstępne. Zwracam tylko uwagę na drugi parametr w USM - 0.3 może być 0.4 ale NIE 1.0

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Można wykonać wstępne podostrzenie USM (300, 0.3, 0) ale to nie jest konieczne. To zawsze trochę zależy od tego co na zdjęciu, na jakim ISO było robione itp, itd. Wysokich ISO "po całości" sie raczej nie ostrzy. ISO 100 zwykle, powiedzmy 90% zdjęć - tak - robimy podostrzanie wstępne. Zwracam tylko uwagę na drugi parametr w USM - 0.3 może być 0.4 ale NIE 1.0
    Mi jednak wystarcza lekkie wyostrzanie w wołarce używam LR 2.3 ponieważ idealna jakość techniczna nie jest moim celem a raczej skupiam się na treści czy kompozycji aczkolwiek jak jest dobra jakość to tym lepiej. Nie lubię się dużo bawić czyli odpada wywoływanie potem coś tam coś tam w PS itd. Po prostu robię zdjęcie wywołuję i już. Nawet wywoływanie to już jest dużo "bawienia" no ale zalety RAW są nie do przecenienia.
    Trochę się rozpisałem ale chciałem dokładnie pokazać o co mi chodzi za nim zadam to pytanie które gdym postawił od razu to dostałbym odpowiedź na miarę ignoranta
    Jak powyższe parametry wyostrzania ( 300, 0.3, 0) mają się do ustawień w zakładce Detail w LR?
    Oczywiście zdaję sobie sprawę że to wartości orientacyjne.
    W LR są 4 parametry i chyba mają inną skalę niż te w PS.
    Np. parametru radius nie można ustawić na 0.3, najmniej to 0.5
    5D EOS50 G9 580EXII

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    Jak powyższe parametry wyostrzania ( 300, 0.3, 0) mają się do ustawień w zakładce Detail w LR?
    Oczywiście zdaję sobie sprawę że to wartości orientacyjne.
    W LR są 4 parametry i chyba mają inną skalę niż te w PS.
    Np. parametru radius nie można ustawić na 0.3, najmniej to 0.5
    Te wartości są chyba takie same dla LR jak i PS, bo obydwa programy krozystają z CR. Zresztą w CR też nie można wybrać 0.3. I swoją drogą, też zastanawiam się czy wstępnego wyostrzania nie powinno się przeprowadzać właśnie w tym miejscu. Pytanie tylko jak przeliczyć znane wartości (300, 0.3, 0) do tego co jest można ustawić w zakładce Detail w ACR...

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów