Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Czy warto zmieniać mi 350 na 30 D

Mieszany widok

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Czy warto zmieniać mi 350 na 30 D

Witam

Swojego posta kieduję głównie do "przesiadkowiczów" z 350 na 30 D. Stoję przed dylematem jak w tytule. Od roku robię fotki na 350 ze szkłem 17-40 L ( za miesiąc planuję dokupić 70 - 200 L) i tak od niedawna zaczęła mi chodzić po głowie zmiana body. Głównym argumnetem dla mnie było solidniejsze oraz większe body i ( krążą różne opinie ) lepsza jakość zdjęć. Nadmienię, że 350 używam z gripem ( bo inaczej się nie da ) i myślałem że 30 d jest na tyle duży że takiego battery packa już nie będę potrzebował, no ale kiedy wziąłem do ręki 30 to trochę się rozczarowałem, bo grip musiałbym i tak i tak dokupić, a to jest 800 zetów (!!!) dodatkowo. Nie powiem spodobał mi się większy wizjer, ale czy to wpłynie na zdjęcia... nie sądzę. Trudno nie poryszć tematu parametrów technicznych i tak na szybko:
    - więszka szybkostrzelność - nie potrzebuję bo nie robię zdjęć w serii
    - krótszy czas otwarcia migawki - też jakoś mi to nie potrzebne, bo głównie robię krajobrazy i starczy mi 1/500
    - większe ISO - nigdy nie przekraczam 400, więc też zbędne

Natomaist jeśli chodzi o zdjęcia bo to jest najważniejsze to czy lepsze zrobi 30 od 350 współpracując z eLkami ??? matryca ma tą samą wielkość i tu i tu, ten sam procesor, te same algorytmy obróki obrazu, więć czy zdjęcia będą lepsze, może inaczej czy zauważę różnice na odbitce 20X30??

Czy macie może jakieś argumenty o których nie wiem, dlaczego warto zmienić body?
    Nadminię, iż stary aparat ( + grip + kit) bym sprzedał za 1,8K zł, a do 30 musiałby jeszcze dołożyć przy odrobinie szczęscia 1,7 K zł. Może lepiej za tą kasę kupić szkiełko do macro ? A może lepiej poczekać aż canon wypuści coś nowego, z większą matrycą, lepszym prockiem, innymi bajerami, bo na FF to nie liczę, za powiedzmy 4K zł ???
    Za wszelkie odpo z góry THX
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Zamiana 350D wyjdzie tylko na lepsze.
    Plusy? Same plusy. Dokladniejszy AF, wiekszy LCD, solidniejsza i bardziej ergonomiczna budowa (kolko nastawow), spot, 5 kl/s, wiekszy wizjer itd.
    Zdjecia piekniejsze/lepsze jakosciowo nie beda. Jednak z cala pewnascia rzadziej AF pudluje niz w 350D - szczegolnie w gorszych warunkach.
    Zamieniaj jak masz srodki, gdyz sie oplaca a plusy zrekompensuja wydana kase.

Domyślnie

Osobiście uważam, że nie ma sensu przesiadać się z 350D na 30D... Za mały skok technologiczny jak za taką kasę. Sam miałem taką zagwostkę, i jednak wybrałem 5D

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

ja się przesiadłem, nie stać mnie na 5d więc kupiłem 30D różnica jak dla mnie jest oczywista zauważyłem to np w AF, być może moja 350-ka miała problem ale jest różnica i to na duuuuży plus

Domyślnie

Może na razie kup obiektyw i poczekaj trochę na następcę 30D to może troszkę spadnie jego cena (30D)? Ale to nic nie wiadomoco i kiedy.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Witam

Swojego posta kieduję głównie do "przesiadkowiczów" z 350 na 30 D. Stoję przed dylematem jak w tytule. Od roku robię fotki na 350 ze szkłem 17-40 L ( za miesiąc planuję dokupić 70 - 200 L) i tak od niedawna zaczęła mi chodzić po głowie zmiana body.
    Ja się przesiadłem, jak najbardziej polecam.Po 8 miesiącach intensywnego użytkowania 350D zaczał się ścierać plastik Wizjer mały, nic w nim nie widać, AF kiepski, wykonanie do bani. W 30D wszystko jest lepiej zrobione. W wizjerze coś zobaczysz, autofocus trafi częściej niż w 350d, wykonanie o niebo lepsze, aż przyjemnie się trzyma aparat. Grip to nie 800 zł a jakieś 560 w 30D masz 4 kanałową matryce, w 350d 2 kanałową. To nie są takie same kawałki krzemu. Ja bym polecał 30D bez zastanowienia.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

MSZ (użytkownika 350, 20D, 1D2N) zamiana ma sens tylko wtedy kiedy potrzebujesz ISO 3200 lub jesteś fotoreporterem i tracisz ujęcia z powodu zbyt długiego "chodzenia po menu" (brak kółka).

Biorąc pod uwagę to co powyżej napisałeś kup sobie eLżbiete i przestań kombinować.

Jak kraść to miliony jak nowy aparat to 5D.

A może lepiej poczekać aż canon wypuści coś nowego, z większą matrycą, lepszym prockiem, innymi bajerami, bo na FF to nie liczę, za powiedzmy 4K zł ???
    A czego ci brakuje w 350D?
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 25-02-2007 o 10:52

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Do wymienionych wyżej różnic pomiędzy 350 i 30 należy dodać jeszcze większe możliwości w wyborze rodzaju pomiaru światła.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nadminię, iż stary aparat ( + grip + kit) bym sprzedał za 1,8K zł, a do 30 musiałby jeszcze dołożyć przy odrobinie szczęscia 1,7 K zł. Może lepiej za tą kasę kupić szkiełko do macro ? A może lepiej poczekać aż canon wypuści coś nowego, z większą matrycą, lepszym prockiem, innymi bajerami, bo na FF to nie liczę, za powiedzmy 4K zł ???
    Za wszelkie odpo z góry THX
    Moja rada - nie zastanawiaj się i bierz szkiełko do macro. Wg mnie zdecydowanie więcej zyskasz dokupując nowe szkiełko, niż zmieniając korpus z 350D na 30D.

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

mam ten sam dylemat co Ty Macko, z jednej strony chec zmienienia body z drugiej mysl o zakupie elki ktora zawsze bedzie na topie (ludze sie takze ze tamronik bedzie lepiej chodzil z lepszym body)... chyba jednak poczekam i zobacze co canon pokaze na photokinie choc cena 30d zaczyna byc interesujaca... rzeczy ktore mnie draznia w 350 to celnosc AF i ergonomia... plastik zaczal mi sie scierac od samego trzymania body :] i tutaj wlasnie wychodzi wyzszosc Nikosia nad Canonem bo zdecydowanie lepiej traktuja klienta z dolnej i sredniej poleczki (co mi po tym ze jest Mareczek "jak nie dla psa kielbasa")... pozostaje trzymac kciuki za konkurencje to moze Canon (Mufflon super porownal go do Microsoftu) cos z mieni w swojej polityce...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów