Jaka jest kolejność jeśli chodzi o szumy pomiędzy następującymi zawodnikami:
D40, D80, 400D?
Jaka jest kolejność jeśli chodzi o szumy pomiędzy następującymi zawodnikami:
D40, D80, 400D?
A mnie ciekawi to zestawienie D40 z D80Czyzby poziom szumow byl jedynym wyznacznikiem w podejmowaniu decyzji?
Myślę, że to trzeba by zmierzyć przykładając ucho do korpusu, najlepiej do bagnetu po odkręceniu obiektywu. Można się nawet pokusić o dwie kategorie - aparat włączony i wyłączony. Taki "test muszli" ;-)
:-D MSPANC :-D
A tak na serio - podpinam się pod pytanie DoMiNiQuE.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Jak dla mne poziom szumów jest jednym z najważniejszych obok ceny kryteriów wyboru aparatu. Teraz mam kompakcika i niestety szumi bardzo.
A najczęciej robię u rodzinki na imprezach, sporadycznie zdarza się jakaś uroczystość rodzinna w kościele, nie zamierzam fotografować macro ani imprez sportowych w ciemnej hali.
Na razie chodzi mi po głowie D40 (z 18-70, może w przyszłości z 18-200 VR). Słyszałem że D40 mniej szumi niż D50, no ale nie znalazłem porównania szumów z D80.
Nie czytałem jeszcze za dużo o Canonach ale słyszałem że taniej można skompletować w miarę przyzwoity zestaw do focenia kupując Nikona niż Canona.
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
W systemie Nikona łatwiej Ci będzie kupić dobre tanie szkła. W dolnych segmentach cenowych canon nie rozpieszcza jakością. Natomiast pamiętaj, że D40 "chodzi" tylko ze szkłami AF-S!
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Czy przewaga 350D/400D nad D40/D80 jeśli idzie o szumy jest znacząca?
D70s podobno strasznie szumi, i jest już mocno przestarzałą konstrukcją, więc na pewno nie będę go kupował. D50 niby trochę nowszy ale też ma swoje wady np. nie ma świecącego górnego wyświetlacza.
D40 i D80 mają duże wyświetlacze, wygodne wizjery oraz autoiso.
A przy okazji to ile mniej więcej musiałbym dać w systemie Canona za sprzęt który dawałby zdjęcia o porównywalnej jakości jak nikonowskie D40 z AF-S 18-70?