Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: kamery HDV

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie kamery HDV

Mam pytanie czy w kamerach hdv np canon hv10 jest podział na hdv pal i hdv ntsc czy moze system hdv jest kompatybilny z całym swiatem? bez podziałow regionalnych

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Jeśli to ma związek z technologią HD w telewizorach (czyli rozdzielczością) to wydaje mi się że jest to technologia "globalna". NTSC i PAL w telewizorach różnią się ilością linii obrazu, tym samym chyba głównie różni się od nich HD - oddzielny standard.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak mi sie wydaje ze globalna ale ostatnio słyszałem coś innego i chce się upewnic. Moze ma ktos taka kamerę i wie wiecej na ten temat

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chyba najwyzsza pora zrobic osobny dzial o kamerach .

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To forum uzytkownikow aparatow, nie kamer. Sa fora dotyczace sprzetu video.
    ...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    To forum uzytkownikow aparatow, nie kamer. Sa fora dotyczace sprzetu video.
    wez nie przesadzaj dział chyba odpowiedni (sprzet fotograficzny inny) jak bys nie wiedział

takie kamerki tez robią zdjęcia mają tryb foto a hdv dodatkowo podczas kręcenia filmu zapisuja zdjecia ok 2mpx dodatkowo to canon;-)

jak ktoś by pytał o krecenie filmów kompaktem to tez byś go przegonił

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Reasumując: HDTV jest uniwersalny, nie ma podziałów w stylu PAL czy NTSC. Ale uprzedzająć pytanie o kamery HDV z USA - trzeba uważać. Bo przeważnie każda kamera HDV obsługuje też zwykły tryb DV - a tu już mamy podział na NTSC i PAL. I nie każda oferuje oba systemy (ale czasem się zdarzają).

A wracając do foto - myślałem już o wykorzystaniu tych kamer. 50 klatek na sekundę w formacie 1920x1080 pix. - brzmi kusząco.
    Taka jakość do zwykłych gazet spokojnie wystarczy. A kamerki HDV kręcące w 1080i spokojnie można kupic za 4 tys. Na przykład takie coś - Canon'a...

http://www.allegro.pl/item170349690_...hv_10_hdv.html

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Znalazłem w sieci taką informację i to ona wzbudziła moje wątpliwości ;-)
    Cyt.
    Specyfikacja formatu HDV jest dosyć szeroka. 1080i z częstotliwością zapisu pól 50 i 60 Hz, oraz 720p z częstotliwością zapisu ramek 25 i 30 Hz. Zazwyczaj jest tak że jeśli do kamery rejestrującej w formacie HDV przyklejony jest format DV PAL, to rejestruje ona z częstotliwością 50 Hz a jeśli DV NTSC to rejestruje z częstotliwością 60 Hz. Nie jest to jednak regułą. Kamera Sony Z-1 rejestruje z częstotliwością 50 i 60 Hz. Przełącza się to przełącznikiem.
    Formatu HDV nie powinno się nazywać Full HD. Full HD to 1920x1080 pikseli a HDV to 1440x1080 pikseli z proporcję boków piksela 1,333:1. Jak z tego widać w linii brakuje 480 próbek
    Koniec cyt.

Tu moze pojawic sie problem z kamerą hdv z usa lub odwrotnie nie wiem ile zamiesznia wywoła to 10 Hz

Fajną funkcją jest robienie zdjeć podczas kręcenia bez przerywania filmu wtedy fotki bedą miałe ok. 2MPX

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja ostatnio też rozpracowuję temat kamer HDV i w ogólności wygląda mi na to, że jest tak jak napisał TOPOL: HD jest wszędzie takie samo, ale kamery różnią się sposobem pracy w SD.

Uprawnienia umieszczania postów