Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Off-Camera Shoe Cord vs. Lumiquest SoftBox

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

miałem Lumiquesta daje nie najgorsze efekty ale nie zastąpi lampy studyjnej.
    Niestety moj się po kilku sesjach rozpadł, dbałem o niego ale to nic nie dało miałem najlepszą wersję. Teraz juz bym go drugi raz nie kupił bo to bubel i ponad 250zł stracone

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    W reporterce ma sens, ale już w portrecie, to chyba tylko jako doświetlenie cieni.
    Tak, ale nie można też mieć wszystkiego. W sensie, że do typowego portretu używa się lamp studyjnych. Wiadomo, że lampką na stopce/czy na kablu nie zastąpi się lamp statywowych z softboxami.

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Ja bardzo lubię softbox, ale umieszczony z boku (a najlepiej dwa, z dwóch boków).

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Tak, ale nie można też mieć wszystkiego. W sensie, że do typowego portretu używa się lamp studyjnych. Wiadomo, że lampką na stopce/czy na kablu nie zastąpi się lamp statywowych z softboxami.
    Nie stawiałbym znaku równości pomiędzy lampą na stopce i na kablu - tj. umieszczoną z boku aparatu.

Może rzeczywiście dziwnie zabrzmiało, ale miałem na myśli oświetlenie obiektu dwoma lampami z softboxami (studyjne). Zupełnie nie przemawia do mnie lampa na stopce z softboxem.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    miałem Lumiquesta daje nie najgorsze efekty ale nie zastąpi lampy studyjnej.
    Softbox na lampe blyskowa nie jest do zastepowania lampy studyjnej. Ba - sama lampa blyskowa na szynie aparatu, juz nie wnikajac w to czy z softboxem czy nie, tez nie zastapi lampy studyjnej.
    Ale biorac pod uwage mobilnosc... ilosc miejsca jaka zajmuje w torbie lampa+softbox jest nie do zastapienia lampa studyjna a do miekkiego doswietlania wystarczy. Lampa studyjna to juz akumulator/agregator+statyw/asysta sie klaniaja i bardziej by sluzyla do kreatywnego oswietlania a nie tylko doswietlania.

Niestety moj się po kilku sesjach rozpadł, dbałem o niego ale to nic nie dało miałem najlepszą wersję. Teraz juz bym go drugi raz nie kupił bo to bubel i ponad 250zł stracone
    A moj mimo intensywnego uzywania, bardzo czestego noszenia w torbie - trzyma sie swietnie mimo ponad 2 lat na karku. Moze jakis blad w sztuce rozkladania/skladania spowodowal fatalne naruszenie konstrukcji.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bazując na moim skromnym półrocznym doświadczeniu w używaniu softboxa mogę stwierdzić że dzięki niemu cienie są bardziej miękkie i jaśniejsze ale niestety wszystkie niedogodności związane z "waleniem na wprost" (błyszczące sie czoła, mocniejsze oświetlenie planów bliższych, itd) występują.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Czytając Wasze posty skłaniam się jednak w kierunku rozwiązania z kabelkiem. Powinno mi one dać bardziej twórcze efekty, a że bawię sie tym amatorsko to nie mam presji, aby to było rozwiązanie szybkie, pewne i niezawodne...
    Lampy studyjne również mam, ale ich nie zamierzam zabierać ze sobą na spacer z modelką po mieście... A lampa w ręce powinna sprawdzić się w takich nietypowych sceneriach, jak ciemna brama czy cień pod mostem... :razz:

Jeszcze raz dzięki za wszelkie podpowiedzi...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Bazując na moim skromnym półrocznym doświadczeniu w używaniu softboxa mogę stwierdzić że dzięki niemu cienie są bardziej miękkie i jaśniejsze ale niestety wszystkie niedogodności związane z "waleniem na wprost" (błyszczące sie czoła, mocniejsze oświetlenie planów bliższych, itd) występują.
    Zalezy czy oswietlasz (tryb M) czy doswietlasz (Av, Tv) i czy stosujesz odpowiednie korekty.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zalezy czy oswietlasz (tryb M) czy doswietlasz (Av, Tv) i czy stosujesz odpowiednie korekty.
    Vitez powiedz jak to jest z tym doświetlaniem w Tv, wydaję mi się, ze w Av to nie ma problemu ale w preselekcji czasu lampa przejmuje rolę oświetlenia podstawowego? Mylę się?
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Vitez powiedz jak to jest z tym doświetlaniem w Tv, wydaję mi się, ze w Av to nie ma problemu ale w preselekcji czasu lampa przejmuje rolę oświetlenia podstawowego? Mylę się?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3785

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Znam ten wątek doskonale i właśnie w tym kontekście zapytałem.

Instrukcja podaje, że Tv - Aparat automatycznie dobiera przysłonę, aby ekspozycja zdjęcia wykonywanego z błyskiem była prawidłowa.

Av - aparat dobiera czas naświetlania ze względy na oświetlenie ogólne, aby ekspozycja tła była prawidłowa, a błysk doświetla obiekt główny.

Skąd wniosek, ze w trybie Tv nastąpi jedynie doświetlenie obiektu głównego ?
    Czy w tym przypadku lampa nie będzie głównym źródłem światła?
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów