Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Wydajne środowisko dla LightRoom'a 1.0 ...

Domyślnie Wydajne środowisko dla LightRoom'a 1.0 ...

Czy ktoś z Was po odpaleniu LR 1.0 i zaimportowaniu powiedzmy 1000 lub więcej RAWów z matrycy 10-12Mpix (to akurat może trwać chwilę) może pochwalić się tym, że mu się komfortowo pracuje z tym softem? Czyli czeka najwyżej chwilę na przeskok ze zdjęcia na zdjęcie, efekty "suwaczkologii" i tak do ostatniego obrabianego zdjęcia?.

Doprecyzuję. Jeżeli jest tu ktoś takim szczęśliwcem, to proszę o podanie parametrów maszynki na jakiej pracuje (procek, ram jaki i ile, ew. karta, system operacyjny).

Proszę o odpowiedzi wyłącznie osób które codziennie najlepiej zawodowo pracują z naprawdę _dużą_ ilością RAWów w LR. 100-200 sztuk nie będzie dla mnie miarodajne.

PS
    Na razie z powodu "prędkości" pracy LR - z niecierpliwością czekam na C1 Pro v4.0. Bo to na razie jedyny program do obróbki RAWów wart ew. wydanych na niego pieniędzy bez wymiany komputera.
    Ostatnio edytowane przez Myszoor ; 24-02-2007 o 14:26
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

W tej chwili mam zaladowane 863 pliki RAW w Lightroom i pracuje sie z nimi bardzo plynnie. Oczywiscie codziennie nie obrabiam az takiej ilosci plikow. Z reguly mniej niz 100. Jednak nawet przy blisko 1000 RAWow Lightroom sobie radzi.

Import tych 800 z hakiem fotek zajal mu ledwie chwilke. Natomiast po imporcie przy takiej ilosci plikow ZDECYDOWANIE powinienes poczekac i dac mu najpierw to wszystko przetrawic ("updating sidecar files"), wygenerowac miniaturki do podgladu, itp. To moze trwac dluzsza chwile ale warto bo pozniej wlasnie LR pracuje naprawde plynnie.

Sprzet: MacPro, 2x2.66GHz, 2GB RAM, dysk SATA2 7200rpm (dysk jest najslabszym komponenem zestawu, mocy procesora LR nie wykorzystuje przy imporcie, podobnie pamiecie jest az nadto, ale przy "updating sidecar files" LR BARDZO intensywnie zapisuje na dysk)

Uzależniony

Domyślnie

Z ciekawosci to mogles opisac na jakim sprzecie pracuje twoje lightroom ... swoja droga 1000rawow jak na mozliwe warunki domowe czyli ekonomicznie patrzac nie podchodzilbym bez 4gb ramu, core 2 duo i raid - z czego spodziewam sie ze i to nie pomoze w niczym skoro na takie 4gb cf wchodzi z 350 raw-ow a tu mowa o tysiacu.

Uzależniony

Domyślnie

ja moge tylko napisac ze u mnie na lapku przy 130 RAW z 350D muuuli sie i niestety doprowadza mnie do pasji szewskiej, wiec pracuje po 20-30RAW w serii i tak kolejne itd. no ale lapka tez mam juz rocznego wiec ma prawo (tylko 1GB ram i jakies pentium-M centrino), chcialbym zeby mi to pracowalo tak jak na ich pokazowych video z www adobe'a
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Sprzet: MacPro, 2x2.66GHz, 2GB RAM, dysk SATA2 7200rpm (dysk jest najslabszym komponenem zestawu, mocy procesora LR nie wykorzystuje przy imporcie, podobnie pamiecie jest az nadto, ale przy "updating sidecar files" LR BARDZO intensywnie zapisuje na dysk)
    Dzięki, ale tego (znaczy MACa) się "bałem" Bo domyślałem się, że LR jest "makówkolubny"
    Z powodu LR nie będę zmieniał pudła ...
    EDIT:
    Na Mac'a ...

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    Z ciekawosci to mogles opisac na jakim sprzecie pracuje twoje lightroom ... swoja droga 1000rawow jak na mozliwe warunki domowe czyli ekonomicznie patrzac nie podchodzilbym bez 4gb ramu, core 2 duo i raid - z czego spodziewam sie ze i to nie pomoze w niczym skoro na takie 4gb cf wchodzi z 350 raw-ow a tu mowa o tysiacu.
    Athlon XP 2000+ (1.7Ghz) + 512 MB RAMu, a tysiąc zdjęć - bo tyle średnio "na brudno" wychodzi po normalnym zleceniu. C1 Pro po wczytaniu zdjęć śmiga na tym jak rakieta.
    Ostatnio edytowane przez Myszoor ; 25-02-2007 o 11:28
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    Athlon XP 2000+ (1.7Ghz) + 512 MB RAMu, a tysiąc zdjęć - bo tyle średnio "na brudno" wychodzi po normalnym zleceniu. C1 Pro po wczytaniu zdjęć śmiga na tym jak rakieta.
    A weź z czystej ciekawości zerknij ile Ramu Ci wciąga po uruchomieniu LR i załadowaniu owych 1000 plików (1000 na raz - no no 8) )

Bo te 512MB Ram do grafiki...to trochę mało...XP po uruchomieniu, przy założeniu załadowania wszystkich sterów + jakis antyvir, firewall może na dzień dobry połknąć 200MB Ram.
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaj_2 Zobacz posta
    A weź z czystej ciekawości zerknij ile Ramu Ci wciąga po uruchomieniu LR i załadowaniu owych 1000 plików (1000 na raz - no no 8) )

Bo te 512MB Ram do grafiki...to trochę mało...XP po uruchomieniu, przy założeniu załadowania wszystkich sterów + jakis antyvir, firewall może na dzień dobry połknąć 200MB Ram.
    Za mało do LR Pod C1 Pro jest OK, a co moich testów to na tej konfiguracji nie da się komfortowo pracować z LR przy więcej niż 10 plikach. Stąd moje pytanie: jak mocnej maszyny potrzebuje pod do tylu zdjęć ta cholera, najlepiej pod kontrolą XP.

Uzależniony

Domyślnie

512 to ogolnie malo jak na xp ... teraz ram tanieje do 1gb obowiazkowo powinienes dobic ... i jak ktos wspomniaj jesli to lubi dyskiem mieszac to albo scsi albo jakis raid byle sprzetowy

co do LR jako takiego to u mnie to wyglada mi na dzielo w javie

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

no niezły jesteś......A XP 2000+ i 512 MB ram hehehe toż to muzeum nadmieniam że takie procki "chodziły" 5 lat temu a 5 lat to ze 3 generacje PC, a napewno dla "zawodowego" obrabiacza RAW z 5d (10mpix) to prawie totalna kiszka .... (a i nie opowiadaj że inny soft pracuje dobrze np PS czy jakiś C1 z 1000 rawów hehe bo pewnie się przyzwyczaiłeś a odpowiedniejszym słowem byłoby "wystarczająco" w co i tak trudno mi uwierzyć przy tym 512 MB)

Chłopaku sam XP zajmuje z 250 MB z czego na aplikacje pozostaje tylko tylko .... dzisiaj aplikacje typu LR to 1 GB minimum a przy 2GB dopiero rozwijają skrzydła .... nie wspominam już o procku i reszcie

inna sprawa że dązenie tgz "macowe" do workflow jak na MAC -u ze wszystkimi plikami otwartymi to dlamnie conajmiej głupie jest IMHO powinna być mała "podaplikacja" do zarządzania bibliotekami fotek .... ale to już inna historia

powodzenia w kupowaniu porządnego Core DUO 2 z 2 GB ram bo i tak IMHO cię to nie ominie w najbliższym czasie z różnych przyczyn

bez urazy pozdro

EDIT:

teraz żarcik

Mam A2000+ z 512 MB ram i ADOBE ! LR nie działa za dobrze z 1000 Rawów 10mpix

.... nie mogłem się powstrzymać ....
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 25-02-2007 o 10:34

Thumbs down

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    (a i nie opowiadaj że inny soft pracuje dobrze np PS czy jakiś C1 z 1000 rawów hehe bo pewnie się przyzwyczaiłeś a odpowiedniejszym słowem byłoby "wystarczająco" w co i tak trudno mi uwierzyć przy tym 512 MB)
    To zainstaluj C1 Pro u kogoś na słabszym sprzęcie - mile się zdziwisz Cholernie mile :P

powodzenia w kupowaniu porządnego Core DUO 2 z 2 GB ram bo i tak IMHO cię to nie ominie w najbliższym czasie z różnych przyczyn
    No to chyba udało ci się załapać, że czeka mnie "mały" apgrejd sprzętu i próbuję wyznaczyć potencjalny poziom konfiguracji.

teraz żarcik

Mam A2000+ z 512 MB ram i ADOBE ! LR nie działa za dobrze z 1000 Rawów 10mpix .... nie mogłem się powstrzymać ....
    A tu chyba wykazałeś się brakiem czytania ze zrozumieniem. Czy ja słowem wspomniałem, że chociaż spróbowałem zapuścić w LR taką ilość zdjęć na tej maszynie?? Wróć do pierwszego postu i przeczytaj go w skupieniu, może przejdzie ci ochota na dziecinadę :P Nawet w poście 5 napisałem o średniej ilości zdjęć ze zlecenia, a nie ładowanych na tym kompie ... Szkoda więcej pisać.
    Ostatnio edytowane przez Myszoor ; 25-02-2007 o 11:30

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów