(korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
=> www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny
Co do C1 i nowych procesorow to ten program jest beznadziejny. Zadne rdzenie i inne takie nowosci nie maja znaczenia - liczy sie tylko predkosc zegara.
Pare cyferek:
2 x Dual Core Intel Xeon 2 GHz 4 MB L2 cache
3 GB DDR-2 667 MHz ECC
preview 50 RAW'ow - 41 s
wywolanie 50 RAW'ow ---> 8 bitowy TIFF - 661 s
1 x Dual Core Intel Xeon 2.66 GHz 4 MB L2 cache
3 GB DDR-2 667 MHz ECC
preview 50 RAW'ow - 26 s
wywolanie 50 RAW'ow ---> 8 bitowy TIFF - 390 s
jak widac nie liczba procesorow a predkosc zegara ma znaczenie
to samo dla najszybszej w tej chwili konfiguracji
2 x Quad-Core Intel Xeon X5355 2.66 GHz 8 MB L2 cache
8 GB czterokanałowej pamieci DDR-2 667 MHz FBD
preview 50 RAW'ow - 27 s
wywolanie 50 RAW'ow ---> 8 bitowy TIFF - 389 s
Mam nadzieje ze wersja 4 rozwiaze ten problem.
(korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
=> www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny
Mnie, jako amatora, ten ostatni zestaw po prostu przeraża.. cenowo
Ale jak to ludzie zwykli mawiać, do każdej pracy trzeba mieć odpowiednie narzędzie "the best money can buy"
PS. przepraszam za makaronizmy..
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Jednym slowem obecny C1 nie jest wielowatkowy i nie korzysta z wiecej niz 1 procesora.
Teraz rozumiem dlaczego wszyscy narzekaja na Lightroom, ze wolny i C1 jest szybszy, podczas wg mojego testu sytuacja wyglada dokladnie odwrotnie - u mnie Lightroom jest duzo szybszy od C1. Tylko ze Lightroom korzysta z wszystkich 4 rdzeni a C1 nie.
Uzywam bety i jest szybsza od CS2 ale to z oczywistego powodu ze na intelowym Macu CS2 chodzi przez emulator a CS3 juz nie. Chyba wiec za wczesnie zeby cokolwiek powiedziec.
Spojrzalem natomiast na wyniki testu i potwierdzam to co napisalem wczesniej - Lightroom na Macu bije C1 pod wzgledem szybkosci (powod jak wyzej - optymalizacja pod systemy wieloprocesorowe):
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19221
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
Pierwsze, ze podglad robi sie naprawde dlugo ... i mowiac dlugo mam na myli bardzo dlugo ... zrobienie do konca tego 1000 rawow trwalo z godzine albo lepiej ... dopoki nie skoncza sie robic te niby podglady - chyba z rawow a nie z jpg zasztych ... LR moze pochlonac do 100% procka a pamiec w szczycie zabieral 500mega. po ukonczeniu prac srednio zjada ok 150-200 mega. jednak
, przewijanie tego podgladu jest naprawde kiepskie, fakt ze na probe mam ten 1000 w jednej bibliotece wiec jest troche tych danych ... niemniej realizowane jest to malo plynnie ... dopiero jak sie troche poprzewija program jakby zaskakuje i idzie juz w miare ok. co ciekawe podglad w "filmstripie" czyli na pasku na dole idzie calkiem dobrze.
A sama praca z programem w dalszej czesci nie stwarza juz wiekszego bolu glowy, zarowno korekty jak i przeskakiwanie do kolejnego pliku ida ok. Sproboje wywalic cala biblioteke testowa i zbudowac ja od nowa ale z podzialem na katalogi tak jak mam na dysku - bedzie to sposob bardziej logiczny i latwiejszy do opanowania - zobacze co wtedy z komfortem przegladania bibiloteki - bo powaznie sie zastanawiam nad kupnem LR