Zobacz wyniki ankiety: Które szkło wybrać ?

Głosujących
68. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: EF 16-35mm f/2.8L USM v EF 16-35mm f/2.8L II USM

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    to nie mogłes podmienic na stara byłoby cos do testów?
    Tylko trzebaby tą starą mieć ale fakt niezły koncept tylko spóźniony .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    to nie mogłes podmienic na stara byłoby cos do testów?
    A widzisz gdzies w moim podpisie 16-35 ?

Domyślnie

Witam,
    pozwolę sobie odświeżyc temat gdyż mam możliwośc nabycia wersji I za połowe ceny II. Pytanie czy warto? Jak w rzeczywistości wyglądają różnice, co na +, co na - o ile są jakieś minusy :-)
    Krzysiek K.M.C.
    40D 24-70 f/2.8; 16-35 f/2.8; 70-200 f/2.8 +580 EX II

Domyślnie

to dobre szklo nie ma co narzekac tj 16-35 I

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Nie miałem 16-35MK I dłużej niż 1 godzinke pod body w dodatku szkiełko nie było moje,ale po kilku wykonanych fotkach stwierdziłem że jest przeciętne i nie warto mi się przesiadać z 17-40. Jakiś czas temu kupiłem 16-35 MK II i szczerze dalej nie czuję "różnicy" nie wiem o co chodzi z tym moim 17-40 ale w centrum kadru przy F/4 jest w zasadzie to samo, na rogach to samo, /2.8 używam bardzo rzadko w takich kątach i nie wiem co mam począć na razie mam oba ale wkrótce zdecyduję się na upłynnienie jednego i wszystko wskazuję że nie będę dokładał kolejnych klocków do wielkich i drogich 82mm filtrów Postaram się pod koniec tygodnia znaleźć czas i zrobię po 1 fotce testowej.

Pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

snowborder pisał o drugiej wersji i z tego co pamietam chwalił sobie przede wszystkim poprawe ostrości na brzegach. ja mam pierwsza wersję i mimo, że mogłem kupić drugą wersję to wolałem kasę wydać na stałkę dodatkowo. bo gdybym chciał jakiejś super ostrości to bym sobie właśnie stałkę kupił - np 14L
    jeżeli robisz na cropie różnica pewnie nie będzie zauważalna. a w porównaniu do 17-40 to wiadomo - jaśniejsza jest i jak robisz w takich warunkach gdzie się przyda jaśniejsze szkło - np. śluby - to warto wydać dwa razy więcej kasy. ale dwa razy więcej na drugą wersję IMO już nie
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Nie miałem 16-35MK I dłużej niż 1 godzinke pod body w dodatku szkiełko nie było moje,ale po kilku wykonanych fotkach stwierdziłem że jest przeciętne i nie warto mi się przesiadać z 17-40. Jakiś czas temu kupiłem 16-35 MK II i szczerze dalej nie czuję "różnicy" nie wiem o co chodzi z tym moim 17-40 ale w centrum kadru przy F/4 jest w zasadzie to samo, na rogach to samo, /2.8 używam bardzo rzadko w takich kątach i nie wiem co mam począć na razie mam oba ale wkrótce zdecyduję się na upłynnienie jednego i wszystko wskazuję że nie będę dokładał kolejnych klocków do wielkich i drogich 82mm filtrów Postaram się pod koniec tygodnia znaleźć czas i zrobię po 1 fotce testowej.

Pzdr.
    Fajna (anty) reklama

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Tomasz1972 - nie ma sprawy mogę trochę podkoloryzować, napisz tylko w którym miejscu :wink:

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wiem jak wygląda obraz z mojej Sigmy 17-35 na pełnej klatce i wiem jakie zdjęcia robi Canon 16-35/2.8 II... inny świat a jakość na brzegu zniewala. Sigma wypada tutaj fatalnie.
    Ja tego Canona podpinałem pierwszy raz na targach w Łodzi i momentalnie byłem oczarowany jakością. Teraz znajomy sprowadził i sprzedaje to nowiutkie szkiełko i specjalnie sprawdziłem jak działa... zdania nie zmienię, obiektyw jest znakomity i już na niego zbieram. 5500 to sporo kasy, ale za taką jakość i takie światło po moich przygodach z Sigmą jestem w stanie zapłacić.

Co do starszej wersji to sam nigdy nie miałem na stałe (tylko podczepiałem od znajomych), ale opinia znajomych fotoreporterów o tym obiektywie nie jest najlepsza, uważają go za przeciętny. Ale czymś zdjęcia robić muszą to i się z nim męczą
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów