Zamieszczone przez pazurek
to moze byc odebrane jako rasistowskie
moj opa zawdy padol, "gorole do szole" ale jo bierac prziklad z wica "uwe a wili" mom w rzici takiy godki, ale w tym wicu Pazurek, je duzo prowdy, moja oma je genau tako jak tamta![]()
Zamieszczone przez pazurek
to moze byc odebrane jako rasistowskie
moj opa zawdy padol, "gorole do szole" ale jo bierac prziklad z wica "uwe a wili" mom w rzici takiy godki, ale w tym wicu Pazurek, je duzo prowdy, moja oma je genau tako jak tamta![]()
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
hehe... jak sie z ojcem na cmentarzu w Ligocie natrzasalem z Hlidegard, Krymhild, Erwinow i tym podobnych imion, to wujas moj (Slunzok z dziada-pradziada) powiedzial krotko: lepiej miec Krymhilda przed nazwiskiem, niz "towarzysz" jak w Zaglabiu. i pozamiataneZamieszczone przez thorin
![]()
Nie rozumiem aż tak obcego języka, w związku z czym przestaje być śmieszne. (-:
Ja tez nic z tego nie zrozumialem a bym sie posmialMoze ktos przetlumaczy ten wymarly dialekt najlepiej na jezyk polski
P.S.
Zawsze mnie zastanawialao czy slazacy pisza w szkolach tak samo jak 'godoja' czy tez tylko mowia po ichniemu a pisza juz po polsku
Gwara jest ********a, tyle, że do tego potrzeba towarzystwa.
W wafce już za bardzo nie ma z kim pogadać w ten sposób.
Hehe, trza mieć ziomali na Ślunsku, to idzie zrozumiećZamieszczone przez thorin
Tłumaczenie z Thorina (mam nadzieję że nie masz nic na przeciwkoi popraw mnie jak się gdzieś pierdyknę ):
Mój dziadzio zwykle powiadał: "gorole(czyli leszcze spoza Śląska) do windy" (dalej było "a lina uciąć" ;-)) ale ja biorąc przykład z żartu "uwe a wili" (czyli po śląsku Paweł i Gaweł) mam w dupie takie gadki, ale w tym dowcipie, Pazurek jest dużo prawdy, moja babcia jest taka sama jak tamta...
To było w miarę proste, poprosimy lepszy hardcore![]()
Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS
Pisownia taka jak wymowa:Zamieszczone przez p_lar
W antryju na byfyju stoi szolka tyju :-)
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
a mowia, ze polace nie kaczki i swoj jezyk maja ...czy jakios tak
nawet znalazlem slownik tubylczych dialektowhttp://www.isibrno.cz/~malczyk/slownik.htm
Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 18-08-2006 o 10:01
No teraz to każdy se przetłumaczy te "szklanke na kredensie w przedpokoju". Znaaane, dawaj większy hardkor
Ps. wielbicielom gwary polecam bodajże "Grzeszny żywot Franciszka Buły" tam chopy dopiero daja czadu![]()
Ostatnio edytowane przez p_lar ; 18-08-2006 o 10:03
Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS
Zamieszczone przez mirhon
W przedpokoju na komodzie stoi szklanka herbaty - najprościej :grin:
którzy zjeżdżali masowo do pracy w kopalniach i... do dzisiaj "zaciongają" :lolZamieszczone przez p_lar
Co do określenia "tubylcy"
Śląsk miał być osobnym państwem, albo należeć do Niemiec. Pewnie teraz byśmy się mieli o wiele lepiej. Tzn mówię o Ślązakach - nie o gorolach. Szkoda, że to nie przeszło.
Jest jeszcze bardziej popularne: dobry gorol to m... gorol![]()