Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Skala na obiektywie a hiperfokalna

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    A wogóle, to tak se myślę, że w cyfrach - skoro te zas.... zumiki są niczym projektowane przez Kononowicza - nie mają skali, nie mają oznaczeń, nic nie mają - to producenci mogliby przecież bez najmniejszego problemu wprowadzić guzik "hiperfokalna"...
    Przecież Canon ma tryb A-DEP który może spełniać taką funkcję .

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Przecież Canon ma tryb A-DEP który może spełniać taką funkcję .
    A-DEP stara się utrzymać ostrość we wszystkich polach AF, co nie oznacza automatycznie ustawienia na hiperfokalną...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A-DEP stara się utrzymać ostrość we wszystkich polach AF, ...
    Eeee, tam... tak beznadziejnie działa to tylko w najniższej klasie aparatów (EOS300/3000).

Już w takim EOS 50 działało to całkiem fajnie: ustawiałeś najpierw jedną odległość (dep1) - aparat zapamietywał, potem drugą (dep2) i w efekcie ustawiał odległośc pośrodku oraz wyliczał przysłonę aby uzyskać głębie ostrosci pomiedzy wcześniej ustalonymi dwoma pktami dep1 a dep2. Wystarczyło dep1 lub dep2 ustawić na nieskończoność i otrzymywałeś hiperfokalną.

EDIT:
    Przed chwilą zapoznałem się z działaniem tej funkcji w 20D. Smutno przyznać, ale jest tak jak piszesz i zostało to sprowadzone do poziomu najniższych kliszaków :-(
    Jeszcze lepiej, ze w takim 5D nie ma jej już wcale. No to mamy postęp
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 27-02-2007 o 10:23
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Aha, zapomniałem dopisać a to w sumie istotne Metoda "na nieskończoność i trochę w tył" jest tym lepsza im większa przysłona i szersze szkło. Czytaj: z 400/2.8 może dawać średnie rezultaty Zasadniczo to jest trik dla landszafciarzy, choć przy pewnej wprawie może też dać dobre rezultaty przy fotografowaniu np. samolotów manualną 500-tką :-D

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Przed chwilą zapoznałem się z działaniem tej funkcji w 20D. Smutno przyznać, ale jest tak jak piszesz i zostało to sprowadzone do poziomu najniższych kliszaków :-(
    No tak... Po co komu kombinować z hiperfokalną na cyfrówce - niech se da nieskończoność, 10mm, @f/22 i pewnie też wyjdzie ładnie...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokładnie tak. Mam wrażenie, że już od dłuższego czasu małoobrazkowe lustrzanki, nawet te "profesjonalne" są projektowane dla osób które nie mają pojęcia o MF, GO, hiperfokalnej, zasadach kompozycji, etc.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Nie znam sie na tabelkach ale rada praktyczna (którą uparcie powtarzam od dłuższego czasu): daj sobie spokój z hiper-dokładnym liczeniem hiperfokalnej. W praktyce (innej niż jakieś 100/2.8 Macro które ma wielki kąt obrotu pierścienia MF) jest to po prostu drobny obrót pierścienia ostrości od nieskończoności "w tył".
    Już z samym ustawieniem na nieskończoność jest problem. Pozycja "nieskończoności" jest zależna od temperatury obiektywu - dlatego na skali zaznaczona jest poziomą kreską. Przy AF nie ma problemu, ale przy MF nie wiadomo na co ustawić.
    Ostatnio edytowane przez Cyborg ; 27-02-2007 o 13:13 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Niestety te oznaczenia w żadnym stopniu nie pomogą Ci w ustawieniu hiperfokalnej.
    Służa do ustawienia ostrości (odległosci przedmiotowej) przy fotografowaniu na materiałach uczulonych na podczerwień.
    To chyba żart jakiś .
    Ja zawsze myślałem, że te czerwone cyferki to będą znaczniki hiperfokalnej dla poszczególnych ogniskowych zooma. Tylko za cholerę nie wiem dla jakiej przysłony.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    To chyba żart jakiś
    A co w tym śmiesznego? Jak bez tych czerwonych kresek zrobisz zdjęcie w podczerwieni?

Coś już napisał Awatar petryczk
    Miasto
    Juz niestety spowrotem w Polsce - Warszawa

Domyślnie

A co w tym śmiesznego? Jak bez tych czerwonych kresek zrobisz zdjęcie w podczerwieni?
    Naiwne pytanie poczatkujacego - a czemu sie nie da?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co znaczy troche w tyl ... w ktory tyl (ze tak glupio zapytam...) - w prawo czy lewo wybacz jesli zbyt naiwnie pytam ale probuje to rozgryzc dla zooma... Wlasnie kupilem 10-22 specjalnie aby focic krajobrazy i architekure wiec temat mnie zywotnie interesuje. Dzieki z gory za odpowiedz - im bardziej lopatologicznie tym lepiej (uczes sie)
    Ostatnio edytowane przez petryczk ; 27-02-2007 o 23:42 Powód: Automerged Doublepost
    Dopiero zaczyna :-D
    MOJE PLFOTO
    Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
    Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W 10-22 skala kończy mi się na 1m więc ręcznie to sobie nic nie ustawię. Najprościej to zrobić sobie tabelkę hiperfokalnych i ustawiać ostrość przy pomocy AF na obiekty oddalone od nas o odległości z tabelki plus mały zapas.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów