Naiwne pytanie poczatkujacego - a czemu sie nie da?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co znaczy troche w tyl ... w ktory tyl (ze tak glupio zapytam...) - w prawo czy lewowybacz jesli zbyt naiwnie pytam ale probuje to rozgryzc dla zooma... Wlasnie kupilem 10-22 specjalnie aby focic krajobrazy i architekure wiec temat mnie zywotnie interesuje. Dzieki z gory za odpowiedz - im bardziej lopatologicznie tym lepiej (uczes sie
)
Ostatnio edytowane przez petryczk ; 27-02-2007 o 23:42 Powód: Automerged Doublepost
Dopiero zaczyna :-D
MOJE PLFOTO
Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...
W 10-22 skala kończy mi się na 1m więc ręcznie to sobie nic nie ustawię. Najprościej to zrobić sobie tabelkę hiperfokalnych i ustawiać ostrość przy pomocy AF na obiekty oddalone od nas o odległości z tabelki plus mały zapas.
Co to za programik - da sie skopiowac? na jakim telefonie dziala?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzieki za wyjasnienie
Ostatnio edytowane przez petryczk ; 28-02-2007 o 17:49 Powód: Automerged Doublepost
MOJE PLFOTO
Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...
Czyli rozumie, ze ustawiajac obiektyw na AF, np. f/16 i zoom na 10mm - biorac dane z tabelek podawanych wczesniej (na stronach Nikonowskich - nie wiem czy sie to odnosi tak samo do Canona) mamy hiperfokalna ok 0,3 metra. Czyli autofocus ustawiam na obiekt oddalony o 0,15 do 0,3 metra od aparatu a reszta krajobrazu powinna byc ostra do nieskonczonosci - czy tak to rozumiec?
pozdro
Daniel
MOJE PLFOTO
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-02-2007 o 00:04