Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: #36 Balans Bieli czyli szarość.

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quant Zobacz posta
    Pytanie 1.
    Nie bawiłem się "kalibracją" w Camera Raw (przed zadawaniem pytań może powinienem ...), stąd moje pytanie: co jest takiego ciekawego w tych wynikach ?

Pytanie 2.
    Przyznam, że nie wiem też, w jaki sposób można uznać jakieś wartości "4500/+2?", "5200/+6" w tabeli porównującej wzorce jako wartości wyliczone poprawnie ? Rozumiem, że eksperymentalnie tj. suwaki z temperaturą i tintem były przesuwane tak długo, aż obserwowany obraz na monitorze odpowiadał obserwowanej (oczyma) scenie.
    Wyliczone jako "poprawne" to policzone z tablicy Gretaga programem Profile Maker 5.0.5 Pro z tablicy Gretaga (tej na zdjęciu). To oczywiście założenie, że to jest to poprawne ale to obecnie naj... na rynku i właściwie jedyne.

Wyniki potwierdzają tylko, że szara karta kodaka to najgorszy pomysł na ustawiane WB Potwierdzają, że im jaśniejszy wzorzec tym lepiej - najlepiej żeby leżał w połowie zakresu matrycy. Nawet dobry biały papier foto czy z książek Heliona jest lepszy. Zobacz też: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704. To się wszystko razem dość mocno zazębia.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-03-2007 o 21:06

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów