Strona 16 z 23 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 224

Wątek: Speedlite 580EX II

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smelbo Zobacz posta
    Czy jak zmiejszam siłe błysku na aparacie to automatycznie taka sama siła błysku jest zmniejszana na lampie? Ustawiając odwrotnie, tzn na lampie, na wyświetlaczu aparatu jest to widoczne, odwrotnie nie.
    Jak regulujesz EV lampy na puszce to na LCD lampy pojawia się piorun+/-, jeśli zaś regulujesz EV lampy na lampie to sprawdzając ustawienia na puszce zacznie migać piorun+/-.
    Ja reguluję lampę puszką bo jest szybciej.
    A w zasadzie regulowałem...

Nie wiem co się stało, ale dzisiaj zapiołem lampę i chciałem zrobić fote urodzinową a tu ciemność, patrzę na diodę - moc jest ze mną, walę raz jeszcze i ciemność, ustawiam Manual na 1/8 - przepał.
    Lampa wali pełną mocą, nawet na ustawieniach manualnych.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    Nie wiem co się stało, ale dzisiaj zapiołem lampę i chciałem zrobić fote urodzinową a tu ciemność, patrzę na diodę - moc jest ze mną, walę raz jeszcze i ciemność, ustawiam Manual na 1/8 - przepał.
    Lampa wali pełną mocą, nawet na ustawieniach manualnych.
    chyba dość częsta awaria, mialem tak z lampa Sigmy
    uszkodzona byla elektronika wyzwalania blysku

jesli chodzi o sposob pokazywania zmiany ekspozycji lempy to wszystko zalezy od wieku body

przykladowo zmieniajac ekspozycje w body 5D nie widac tego w ogole na lampie (580ex II), zmieniajac w lampie widac w body tylko ze ekpozycja zostala zmieniona (na gornym wyswietlaczu jak i w wizjerze) ale nie ma informacji o ile

w 1D mark III jest lepiej ale nie idealnie, zmianiajac ekspozycje w lampie, widac to w body, widac takze o ile zostala zmieniona, przy czym jak ustawimy korekte w lampie to w body juz nie mamy mozliwosci jej zmiany (sic!)
    ustawawiajac korekcje w body np na +2/3 na lampie widac tylko ze jest jakas zmiana ale nie widac o ile, mozna w kazdej chwili w lampie zmienic parametry i tym samym te +2/3 z body sa juz nieistotne (pierwszenstwo maja ustawienia na lampie) ale jak ustawimy +0 na lampie to automatycznie wracaja ustawiena z body +2/3

wszytko jest bez sesnu troche, bo zmiena korekty ekspozycji w lampie i body powinna byc polaczona ze soba
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    chyba dość częsta awaria,...
    uszkodzona byla elektronika wyzwalania blysku

...wszytko jest bez sesnu troche, bo zmiena korekty ekspozycji w lampie i body powinna byc polaczona ze soba
    Awaria właśnie spędza mi sen z powiek...

A co do lampy i jej korekcji, to nie ma chyba co narzekać, nie jest to aż tak uciążliwe żeby nie móc z tego w sensowny sposób korzystać. Ot co, gałkologia.

Miałem dzisiaj w ręku sprzęt firmy która, co chwila się "sprzedaje" jak tania d....
    Tam to jest problem, bo jak się ma puszkę przy oku lewym, to "grzebiac" kciukiem w okolicy wizjera w poszukiwaniu guzika, można sobie wydłubać oko lub gile z nosa

Coś już napisał Awatar smelbo
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    Tam to jest problem, bo jak się ma puszkę przy oku lewym, to "grzebiac" kciukiem w okolicy wizjera w poszukiwaniu guzika, można sobie wydłubać oko lub gile z nosa
    Ja mam właśnie na lewym i C bardzo mi pasuje

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    w 1D mark III jest lepiej ale nie idealnie, zmianiajac ekspozycje w lampie, widac to w body, widac takze o ile zostala zmieniona, przy czym jak ustawimy korekte w lampie to w body juz nie mamy mozliwosci jej zmiany (sic!)
    W 40D jest tak samo. Zmieniając na lampie widzę na body i nie mogę tego ruszyć. Ale jeśli piszecie że to jest to samo to problem niewiedzy się rozwiązał
    C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

Nie wiem czy to do konca odpowiednie miejsce na zadanie tego pytania, staralem sie znalezc odp via google serch na CB, ale nic z tego. Mianowicie jestem posiadaczem 5d2 i 580 II i podczas robienie zdjec, tudziez przegladania zdarza sie, ze lampa sama sie odpala i zaczyna sie tak jakby zacinac na flashu, jakby migala pare razy i miala spiecie, trwa to kilka sec i pozniej dziala normalnie. Wszystko jest nowe i na gwarancji, natomiast aku ktorych uzywam to niefirmowki, a dokladnie TRONIC Energy 2500.
    Nie wiem czego to wina, ale moze ktos kojarzy jak uporac sie z tym problemem, poniewaz obawiam sie, ze na dluzsza mete moze to bardzo wyeksploatowac moja lampe.

dziekuje i pozdrawiam

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Było już o tym. To nie jest wina baterii tylko Twoja. A dokładniej to wygląda tak że sam mimowolnie wciskasz przycisk który wyzwala lampę a znajduje się po lewej stronie obiektywu. jeśli go wciśniesz to lampa generuje nie jeden a całą serie błysków. A bardzo łatwo go wcisnąć właśnie przeglądając fotki.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

można tą "funkcję" wyłączyć w CFn.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    Konin

Domyślnie

Tak mozna wylaczyc . CFn 2 lampy /3 wylaczony . (blysk modelujacy)

Awatar PinkF_
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kiedy włącza się doświetlenie wspomagające AF?
    Nie chce działać w żadnych trybach poza pełną automatyką [zielony prostokąt itd] których nie używam.
    Jakieś magiczne ustawienie którego nie doczytałem?
    W CFn jest ustawione żeby działało.
    Aparat służy głównie do fotografowania, nie do onanizowania się
    Czasem można gwoździa Zenitem przybić

Zablokowany

Domyślnie

miałem tak samo wysłałem do canona na zytnią wymiana płyty głównej oraz palnika koszt 640zł.

Strona 16 z 23 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów