Strona 15 z 23 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 224

Wątek: Speedlite 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gorek Zobacz posta
    Przymierzam się bowiem do zakupu 450D z kitowym 18-55 posiadam analoga i z tego co się orjętuję europejski odpowiednik to eos 33V z 28-135 a do kompletu zafundowałem sobie 580ex zatem w moim przypadku totalną głupotą byłoby wymienić lampkę na 580exII chyba, że o czymś nie wiem???
    33V to europejski odpowiednik czego??
    a co do wymiany exI na exII - wg mnie nie ma to sensu większego sensu.. dodatkowe funkcje nie są na tyle zaawansowane żeby nie dało się bez tego żyć..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

" canon eos to europejski odpowiednik czego??"
    w USA: canon elan 7NE a w europie to chyba canon eos 33V
    Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630

scoodie
    Guest

Domyślnie

może to głupie pytanie ale w jakim "kształcie" Wasze 580 Mk II świecą asystę dla AF? Pytanie wzięło się stąd, że używałem jednej, która wyświetlała coś w rodzaju plusa z przewagą linii poziomych. Dziś kupiłem nową i ta świeci tylko linie pionowe. Czy możliwe, żeby canon coś pozmieniał w nowych seriach (świeża dostawa, nr seryjny ponad 561 tys.). Model ze świecącym "plusem" ma numerek ponad 240 tys. niższy

Miasto
    Kielce

Domyślnie

a który punkt AF miałeś aktywny?

scoodie
    Guest

Domyślnie

atrurs, tym oto pytaniem rozwiązałeś moją zagwostkę DZIĘKI WIELKIE

pasek pionowy świeci gdy jest ustawiony którykolwiek z punktów AF osi pionowej, wystarczy wybrać inny aby zaświeciła piękna szachownica. Nie zauważyłem tego w "starej" ale nie mam jak jej teraz sprawdzić. Może też tak działa ale nie zwracałem uwagi
    Ostatnio edytowane przez scoodie ; 06-07-2009 o 21:45

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scoodie Zobacz posta
    atrurs, tym oto pytaniem rozwiązałeś moją zagwostkę DZIĘKI WIELKIE

pasek pionowy świeci gdy jest ustawiony którykolwiek z punktów AF osi pionowej, wystarczy wybrać inny aby zaświeciła piękna szachownica. Nie zauważyłem tego w "starej" ale nie mam jak jej teraz sprawdzić. Może też tak działa ale nie zwracałem uwagi
    tak samo działa we wszyskich - jedne punkty af są czułe tylko na pionowe kontrasty, inne na poziome a inne krzyżowe -właśnie zależnie od ustawienia punktu lampa tak świeci jak są "czułe" punkty..

scoodie
    Guest

Domyślnie

a podobno 40D ma wszystkie krzyżowe... chyba, że mylę tu typ czujnika z jego czułością. Ponadto 'czterdziestka' ma przecież czujnik centralny (od f2.8 ) jako podwójny krzyżowy, gdzie jeden z jest obrócony o 1/8 obrotu (45 stopni), a przy aktywnym tylko tym punkcie lampa wypuszcza z siebie ów pionowy 'pasek'.

nie chcę bić niepotrzebnie piany ale trudno mi uwierzyć (może będę musiał), że centralny punkt AF jest czuły tylko w jedną stroną, a np. ten "na godzinie drugiej" na pionowe i poziome kontrasty (dostaje oświetlenie krzyżowe).

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez scoodie ; 07-07-2009 o 15:22

Coś już napisał Awatar smelbo
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pozwolicie, że się podepnę.
    Mam pytanie (pewnie głupie w swojej prostocie)
    Czy jak zmiejszam siłe błysku na aparacie to automatycznie taka sama siła błysku jest zmniejszana na lampie? Ustawiając odwrotnie, tzn na lampie, na wyświetlaczu aparatu jest to wiodoczne, odwrotnie nie.
    C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

Nastawy na lampie mają pierwszeństwo nad nastawami aparatu.

Jeśli masz Canona z serii xxxD to nie sil się na ustawianie lampy z poziomu korpusu. Poczynając od puszek pokroju xxD możesz sterować błyskiem lampy zewnętrznej bezpośrednio w menu aparatu.

Coś już napisał Awatar smelbo
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie Zobacz posta
    Nastawy na lampie mają pierwszeństwo nad nastawami aparatu.

Jeśli masz Canona z serii xxxD to nie sil się na ustawianie lampy z poziomu korpusu. Poczynając od puszek pokroju xxD możesz sterować błyskiem lampy zewnętrznej bezpośrednio w menu aparatu.
    Posiadam to co w stopce. Czyli zjeżdżając np -1 na aparacie to samo dzieje się na lampie ale tego nie widać. Bo odwrotnie jest zablokowane na aparacie czyli tak jak piszesz - pierwszeństwo.
    C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Strona 15 z 23 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów