Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 224

Wątek: Speedlite 580EX II

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    Generalnie robiłem u nich jakiś czas temu kompakt Casio :-) Usługa bez zarzutu, aparat działał jak złoto i dali jeszcze 6 miechów gwarancji, aczkolwiek czekałem ponad 6 tygodni i zapłaciłem jak za zboże (1/2 wartości aparatu). Z tego co pytałem, to np. migawkę robią taniej niż na żytniej (ok. 450zł). Nie wiem skąd taka wyczesana cena na lampę :-?
    Ja też nie wiem. Jak dzwoniłem do nich przed wysłaniem lampy, serwisant powiedział mi, że wymiana stopki będzie kosztować ok. 200 zł, ale cena może ulec zmianie na + lub -. Potem, po kilku dniach bez reakcji spytałem w mailu, czy lampa już doszła - kazali mi to sprawdzić na stronie Masterlinka :-/. Okazało się, że kilka dni już u nich leży, więc spytałem o koszt naprawy. Kazali poczekać na wycenę i po paru dniach dostałem sms'a z informacją "Koszt naprawy - 450 zł. Wyślij odpowiedź TAK lub NIE." Nie chciało mi się już bawić w odsyłanie lampy i szukanie pomocy w innych serwisach, więc odpisałem TAK. Było to 12 lutego i wciąż czekam na informację o zakończeniu naprawy.

Wydaje mi się, że ten serwis umyślnie wprowadza klientów w błąd, zaniżając cenę na infolinii, a potem każąc im długo czekać na wycenę. W ten sposób zwiększa się szansa, że zniecierpliwionym ludziom będzie zależeć tylko na jak najszybszej naprawie i zgodzą się na wyższe stawki. Co prawda dają 6 miesięcy gwarancji, ale każą za to słono płacić. Obym nie miał racji... Ale kończę tego offtopa.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Mam takie pytanie: czy ktoś z forumowiczów widział juz 580ex II w Polsce. Próbowałem szukać i jedyne co znalazłem to nowe 580-tki w niemieckich sklepach. A tam cena oscyluje wokół 899-999 EURO. Czyli 2x drożej niż stara 580. Jeżeli z taką ceną pojawią się w kraju to nie ma chyba sensu czekać i kupię starą 580.
    350d+grip │ C 18-55 │ C 50 1.8 │ T 28-75 2.8 │ ... i lęk przed trybem M │

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Na tej stronie nowa 580 II stoi za ok. 700 franków szwajcarskich, czyli ok. 1700 zł. IMHO to bardzo dobra cena.

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze

Dopiero zaczyna Awatar Stone
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie Następca lampy 580EX model 580EXII

Właśnie dziś na targach w Łodzi miałem w łapkach nowy model lampy Canona, może nie zupełnie nowy, ale odświeżony model 580EX z dopiskiem II. Wg zeznań wystawców jedyne różnice dzielące te modele to wodoszczelność lampy i zmieniony system mocowania na sankach - z pierścienia gwintowanego na zatrzask, który umożliwia szybkie mocowanie. Produkcja modelu 580EX ma zostać wstrzymana.
    Ostatnio edytowane przez Stone ; 29-03-2007 o 20:07
    Pozdrawiam wszystkich Canoniarzy
    Stone

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

O tym już było:
    http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=580ex

Różnic między lampami jest więcej, znajdziesz je w tym wątku. Nie są one rewolucyjne (może prócz wodoszczelności), ale ogólnie usprawniają pracę z lampą i jej niezawodność.

Chętnie usłyszę twoje subiektywne wrażenia po obcowaniu z tą lampą ;-)

Dopiero zaczyna Awatar Stone
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    O tym już było:
    http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=580ex

Różnic między lampami jest więcej, znajdziesz je w tym wątku. Nie są one rewolucyjne (może prócz wodoszczelności), ale ogólnie usprawniają pracę z lampą i jej niezawodność.

Chętnie usłyszę twoje subiektywne wrażenia po obcowaniu z tą lampą ;-)

Co do wrażeń po zdecydowanie za krótkim posiadaniu lamp 580ex i 580exII w moich rękach mogę napisać w zasadzie tylko, że dużo lepiej w II-ce rozwiązano otwieranie klapki na baterię. W poprzednim modelu otwarcie tej klapki graniczyło z cudem, przynajmniej w egzemplarzu którym dysponowałem, miałem wrażenie, że ją uszkodzę. Uszczelnienia są wykonane jak należy i wizualnie nie można się do niczego przyczepić. Najważniejsza zmiana, z tych o których pisałem wyżej, to zastosowanie nowego mocowania w sankach, szybkie, wygodne i nie sprawia wrażenia, że lampa się wysunie z sanek aparatu.
    Ostatnio edytowane przez Stone ; 29-03-2007 o 20:33
    Pozdrawiam wszystkich Canoniarzy
    Stone

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Ciekawe jak z tym zarządzeniem energią. Czy faktycznie jeszcze lepiej, czy to taki 'chłyit maketigody'. Swoją drogą akusy nie są drogie, więc za bardzo też srać żarem nie wypada.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Największe wrażenie robi faktycznie sposób otwierania tej felernej klapki. Jak pierwszy raz dorwałem w łapki "starą" wersję 580 EX to przy otwieraniu bałem się, że coś urwę. Teraz jest duuużo lepiej. Podobno też poprawiono inne właściwości lampy (takie praktyczne a nie w menu), ale jakie... tego się nie dowiedziałem. Powiedziano mi tylko, że podobno uwzględniono uwagi i narzekania użytkowników. No i "podobno" znowu ta nowa lampa może sterować większą liczbą innych lamp. Padła cyfra 5, ale... jak sam nie sprawdzę to się nie dowiem.
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

Tu:
    http://www.adorama.com/CA580EX2U.htm...0ex&item_no=10
    jest za 500 $. Gdyby była na stanie, to miałbym ją za tydzień ....

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stone Zobacz posta
    Co do wrażeń po zdecydowanie za krótkim posiadaniu lamp 580ex i 580exII w moich rękach mogę napisać w zasadzie tylko, że dużo lepiej w II-ce rozwiązano otwieranie klapki na baterię. W poprzednim modelu otwarcie tej klapki graniczyło z cudem, przynajmniej w egzemplarzu którym dysponowałem, miałem wrażenie, że ją uszkodzę. Uszczelnienia są wykonane jak należy i wizualnie nie można się do niczego przyczepić. Najważniejsza zmiana, z tych o których pisałem wyżej, to zastosowanie nowego mocowania w sankach, szybkie, wygodne i nie sprawia wrażenia, że lampa się wysunie z sanek aparatu.
    Witajcie.. wlasnie wrocilem ze sklepu Yodobashi camera w Yokohamie z nowa 580ex II. po drodze pstrykajac .. i powiem to wsztsyko co powyze to prawda..

1/wymiana baterii bez stresu o klapke
    2/ uszczenienie z 5d rewelka dziala super. jechalem JR w tloku wieczornym z do Shibuya i OK bez stresu
    3/ pasuje stofen z mkl,
    4/ cichutko sie laduje w porownaniu z mkl
    5/ inny plastik takai jakigrubszy w dotyku...
    zaraz odpale ja z 580mkl i zobacze jak chodzi bezprzewodowo...

jutro poddam ja testowi ponownie..
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów