Nowa lampa:
Speedlite 580EX II
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=14998
Nowa lampa:
Speedlite 580EX II
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=14998
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
w sumie malo informacji na jej temat. no chyba ze to wszystkie sa - wtedy jak dla mnie to malo kuszaca konkurencja dla 580ex.
Jeśli mam być szczery, to jeśli chodzi o nowe body i szkła to nic nie obstawiałem/nic nie zakładałem. Jakoś mnie to specjalnie nie rajcowało.
Ale powiem Wam jedno: niedawno przez myśl mi przeszło, że będzie jakiś (czego się nikt nie spodziewa) nowy Speedlite (600EX ?)- nie żebym jej potrzebował. Tak tylko mówię.
Swoją drogą ciekawe czemu wypuścili 580EX mkII ? Ot tak sobie? Z nudów? Wątpię, żeby uższykodnicy 580EX zmienili na mkII. Ew. dokupią.
Chyba, że ta lampa jest głównie przeznaczona dla tych co posiadają 550EX i chcą upgrade'ować. Tyle, że cena pewnie z 1800 PLN będzie na początek. Jeszcze na spec's nie patrzyłem więc może głupoty piszęAle co mnie to tam.
No właśnie. Jest w niej coś czego Wam brakowało w porównaniu z Flashami Nikonsa ?
Lepsze mocowanie zamiast nedznego pokretla, gniazdo sync tez super sprawa. Wlasna automatyka to mily dodatek. Mozna uzyc lampy z zenitem, kompaktem jakims czy innym wynalazkiem. Za malo zeby sklonic do wymiany, ale dokupic kiedys mozna. Przy zakupie nowej tez warto sie zastanowic.
...
Chyba poprawili głównie budowę.
EDIT:
KuchateK jak zwykle w tej kwestii był szybszy.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
nominalnie to ta lampka ma uszczelki a tego zdaje sie jeszcze nikt nie robil.
osobne pytanie, to na ile te uszczelki maja w lampie sens (skoro i tak slabym punktem zestawu pozostaje laczenie na lamliwej badz co badz stopce). no chyba, ze zrobili w nowym 1D szyne z tytanu i analogiczna zlaczke w lampie
EDIT: owszem, zrobilimoze nie tytanowe, ale widac tez o tym ktos pomyslal
Chodzi Ci dokładnie o korekcję błysku czy jeszcze coś?
Sorki, ale nie siedzę w temacie strzelania z kilkoma flashami.
Zdaje się, że lampy w układzie muszą się widzieć? (czujniki IR?)
Czy w tej kwestii powinni też coś poprawić? ( komunikacja radiowa?)
Tak, tyle, że poprzednie modele by nie były kompatybilne - chyba, żeby pozostał i dotychczasowy sposób komunikacji.
<ok>
A redesigned metal flash foot plate and connector pins allow more stable communication between the camera and flash, while a quick release mechanism minimises wear and tear on both units.
Przyda się przy przepychance reporterów![]()