No, ale w tym coś dziwnego jest? To jakby pisać na kaloszach, że bez czapki zmokniesz w głowę![]()
Podobnie jak przy uszczelnianych obiektywach do pelnej szczelnosci zestawu wszystkie elementy musza byc szczelne. Jednak i bez odpowiedniej puszki obiektywy sa nadal szczelne. Jedyne dziury beda od strony nieszczelnego elementu. Tak samo w przypadku tej lampy.
...
Źle zrozumiałeś. Cała lampa jest uszczelniona, także częściowo stopka. Po podpięciu jej do 1DMk3 stopka będzie uszczelniona ze wszystkich stron. Gdyby nie zrobili uszczelek na całości lampy, byłoby to bez sensu, bo woda mogłaby się dostać do środka przy głowicy, przez klapkę na baterie i spalić ją.
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
Mają sens. W zaprzyjaźnionej agencji KFP oddano do serwisowania 1DMkIIN właśnie z powodu zwarcia na szynie po fotografowaniu w deszczu.
Że też musieli zaanonsować tę lampę teraz, gdy moja 580 leży w serwisie w Poznaniu ze złamaną plastikową stopką (koszt naprawy - 450 zł, ale to temat na inny wątek)! Zastanawiam się, czy sprzedać swoją 580 jak wróci, czy zostawić ją jako zapas i brać 580 MkII? W pracy reportera dwie lampy są niepotrzebne, ale kto wie, co będę robił w przyszłości, może druga lampa się przyda.
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mam taką cichutką nadzieję że 580ex stanieje dzięki wprowadzeniu 580ex mkII, ale znając życie tak nie będzie :/. No cóż kasę trzeba zbierać i tyle.
Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
Moje zdjęcia
Radzio Jogger - mój blog
Redlog.pl - blog piłkarski
Generalnie robiłem u nich jakiś czas temu kompakt Casio :-) Usługa bez zarzutu, aparat działał jak złoto i dali jeszcze 6 miechów gwarancji, aczkolwiek czekałem ponad 6 tygodni i zapłaciłem jak za zboże (1/2 wartości aparatu). Z tego co pytałem, to np. migawkę robią taniej niż na żytniej (ok. 450zł). Nie wiem skąd taka wyczesana cena na lampę :-?