Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 1220212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 224

Wątek: Speedlite 580EX II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Witam wszystkich
    Mam problem z moją 580 exII dziś podczas robieniu zdjęć coś się stało z lampką i w momencie kiedy robię zdjęcie widzę błysk lampy czyli palnik jest chyba cały , no ale na zdjęciu jest ciemność. Mówie o ustawieniach aparatu w pomieszczeniu przy słabym świetle. Sprawdzałem aparat C40D z 430EX i wszystku działa a z 580ex coś nie . Jak ustawiłem na ISO 400 , moc lampy 1/128 na manualu , czas s 1/125 i otwór f5.6 to wtedy widać że lampa doświetliła wszystko ale moc jest spora i dużo rzeczy jest prześwietlonych jak zmniejsze otwór przysłony do f7.0 to wtedy juz ciut lepiej zdjęcie wygląda, no ale jak podniosę znowu iso do 800 to zdjęcie totalnie mam przepalone. Jak robie na ustawieniach ETTL z 2kurtyną np działkę podkręce o +1 itp to widzę że lampa błysła ale efektu błysku nie widać na zdjęciach. Tak jakby lampa błyskała a potem mmigawka lub odwrotnie, bo ciężko stwierdzić czy najpierw jest błysk czy migawka. I tu moje pytanie czy ja coś przestawiłem w lampie 580ex czy może poszedł mi palnik czy może jakaś rzecz która odpowiada za synchronizację błysku z migawką sam nie wiem .
    No i czy w związku z tym wysyłać lampe kurierem do Waraszawy czy szukać po forach odpowiedzi?
    Pozdrawiam i licze na waszą pomoc
    Canon 5DmII , 40D ; Canon 24mm L ; 50mm 1.4f ; C135mm 2.0f ; Samyang 14mm; 580exII, 430ex, Q DP600w, BD,Softy itp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jeśli widzisz ,to widzisz przed błysk.Błysku oświetlającego przez wizjer nie zobaczysz ,bo lustro jest w górze..
    Jak to: palnik chyba cały ?

Sprawdż czy błyska.wyzwól lampę bez aparatu.
    Masz instrukcję mam nadzieję?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Jeśli widzisz ,to widzisz przed błysk.Błysku oświetlającego przez wizjer nie zobaczysz ,bo lustro jest w górze..
    Jak to: palnik chyba cały ?

Sprawdż czy błyska.wyzwól lampę bez aparatu.
    Masz instrukcję mam nadzieję?
    bez aparatu błyska bez problemu jak kliknę w czerwoną kuleczkę która wyzwala błysk na tylniej części lamy. A widzę błysk bo jak robię zdjęcie do lustra to w lustrze widzę jak mi błyśnie a na wyświetlaczu aparatu juz nie widać błysku, czy jak nie patrzę w wizjer i na ślepo trzymając z daleka aparat robię zdjęcie to widze że lampa mi błysnęła ale nie widać tego na zdjęciu ;/ nie ma tez znaczenia czy ustawię lampę w górę aby uderzała światło od sufitu czy też na wprost fotografowanego obiektu działa tak samo czyli widzę po pomieszczeniu że mi lampa błysnęła i słyszę dźwięk który lampa wydaje ale na zdjęciu jest ciemność czyli zdjęcie jest takie jakbym wogóle nie robił przy pomocy lampy
    Ostatnio edytowane przez floyd26 ; 28-08-2011 o 19:46
    Canon 5DmII , 40D ; Canon 24mm L ; 50mm 1.4f ; C135mm 2.0f ; Samyang 14mm; 580exII, 430ex, Q DP600w, BD,Softy itp

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ustaw ETTL, blysk na druga kurtyne i z duzym czasem 2-5 sekundy, bedziesz wtedy widzial czy sa dwa blyski czy jeden (i ktory jest), moze problem jest z ladowaniem i po pomiarowym blysku lampa nie ma mocy na blysniecie, chociaz blysk pomiarowy to tylko ulamek mocy. Oczywiscie nie patrz przez wizjer tylko na lampe

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez floyd26 Zobacz posta
    Witam wszystkich
    Mam problem z moją 580 exII dziś podczas robieniu zdjęć coś się stało z lampką i w momencie kiedy robię zdjęcie widzę błysk lampy czyli palnik jest chyba cały , no ale na zdjęciu jest ciemność.
    I tu moje pytanie czy ja coś przestawiłem w lampie 580ex czy może poszedł mi palnik czy może jakaś rzecz która odpowiada za synchronizację błysku z migawką sam nie wiem .
    Ustaw lampe na manual, najpierw na moc 1/128 i wyzwol recznie blysk. Nastepnie przestaw na pelna moc i znow wyzwol recznie blysk.

Jezeli organoleptycznie nie widzisz roznicy w sile blysku pomiedzy tymi 2 ustawieniami, to na 99,9% padl Ci w lampie tranzystor IGBT, ktory steruje sila blysku (tzn ma za zadanie przerwac w odpowiednim momencie blysk).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Witam wysłałem na Żytnią lampkę i napisali mi: " WYMIANA WEWN. ZESPOŁU GŁOWICY LAMPY I NAPRAWA PŁYTY WYZWALAJĄCEJ" koszt naprawy z dostawą 500zł :/
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 01-09-2011 o 12:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez floyd26 Zobacz posta
    Witam wysłałem na Żytnią lampkę i napisali mi: " WYMIANA WEWN. ZESPOŁU GŁOWICY LAMPY I NAPRAWA PŁYTY WYZWALAJĄCEJ" koszt naprawy z dostawą 500zł :/
    kur....a ;/
    500PLN, ale masz jak nówkę. Ja jakiś czas temu wymieniałem na Żytniej palnik lampy i muszę powiedzieć, że po wymianie lampa działa po prostu super. Mam wrażenie, że mam inny, lepszy model lampy. I nie chodzi tylko o to, że palnik działa jak dawniej. Nie wiem czy to nowa wersja palnika, czy dokonano jakiś zmian wewnętrznego softu lampy.
    E-TTL działa po prostu sprawniej. Błysk jest bardziej wyważony, nie ma przepaleń czy niedoświetleń. Warto naprawiać, wcześniej czy później i tak to Cię czeka.

Pozdrawiam
    Michał
    Ostatnio edytowane przez sluzalekmichal ; 01-09-2011 o 09:41

Domyślnie

580 EX II za 1596 zł w Fotojokerze. Czy można gdzieś taniej w okolicach Warszawy?
    wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

Coś już napisał

Domyślnie

W fototaniej niedawno kupowałem za 1500.

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    500PLN, ale masz jak nówkę. Ja jakiś czas temu wymieniałem na Żytniej palnik lampy i muszę powiedzieć, że po wymianie lampa działa po prostu super. Mam wrażenie, że mam inny, lepszy model lampy. I nie chodzi tylko o to, że palnik działa jak dawniej. Nie wiem czy to nowa wersja palnika, czy dokonano jakiś zmian wewnętrznego softu lampy.
    E-TTL działa po prostu sprawniej. Błysk jest bardziej wyważony, nie ma przepaleń czy niedoświetleń. Warto naprawiać, wcześniej czy później i tak to Cię czeka.

Pozdrawiam
    Michał
    Dość zabawnie o tym napisałeś.
    Tak, ale to prawda, wcześniej czy później trzeba oddać lampę na wymianę palnika i jest to w większości przypadków nieuniknione. Ale pocieszające jest to że nie kosztuje to ponad 600zł tylko już 500 zł.

Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 1220212223 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów