Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 224

Wątek: Speedlite 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ANDRZEJ M. Zobacz posta
    Mam o wiele dłużej 550EX i nigdy nie miałem z nią problemów.
    Ja mam dwie 550EX które do tej pory używam. Mam je chyba z 10 lat i robią na ślubach. Do tej pory nic się nie stało. Może to jedyna i ostatnia seria jeszcze porządnych lamp profesjonalnych. Bo to właśnie one po mniejszych 380EX były pierwszymi profesjonalnymi E-TTlami Canona.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ja mam dwie 550EX które do tej pory używam. Mam je chyba z 10 lat i robią na ślubach. Do tej pory nic się nie stało. Może to jedyna i ostatnia seria jeszcze porządnych lamp profesjonalnych. Bo to właśnie one po mniejszych 380EX były pierwszymi profesjonalnymi E-TTlami Canona.
    Miałem 550 kilka nigdy nie było problemów 580 miałem trzy jedną pierwszą którą sprzedałem znajomemu i z powodzeniem nią strzela. I mam dwie v2 jedna praktycznie nie błyskana 2 pracuje bez zastrzeżeń. Fakt nie robię nią wiele 2-4 śluby w roku. W każdym razie nawet sprawa mocowania 580 v2 sprawia ze nie tesknie ani za 550 ani za 580v1.

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Witam. Zajmuję sie fotografią amatorską jednak chciałbym rozpocząć zabawę w reportaż i portrety. Czy do moich amatroskich zastosowań taka lampa się przyda? Może lepiej kupić 430?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    Witam. Zajmuję sie fotografią amatorską jednak chciałbym rozpocząć zabawę w reportaż i portrety. Czy do moich amatroskich zastosowań taka lampa się przyda? Może lepiej kupić 430?
    Jeśli sam nie jesteś zdecydowany to znaczy że właśnie 430 jest dla Ciebie. To bardzo przyjemna lampa. Popstrykasz i stwierdzisz jeśli będzie za mało keidyś zmienisz lub dokupisz 580 a 430 będziesz miał na slave.

Domyślnie

Cześć

Mam pytanie, liczba przewodnia tej lampy to 58, a tej http://allegro.pl/prof-lampa-studyjn...526950414.html 38

Rozumiem że ma ona mniejszą moc od tej canona? Jestem zielony w temacie, więc pytanie jak ma się liczba przewodnia do 58 do energia błysku podawanej w Ws? :-?
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosztroch89 Zobacz posta
    pytanie jak ma się liczba przewodnia do 58 do energia błysku podawanej w Ws? :-?
    Bez takiego parametru, jak kat swiecenia, nie ma zadnego powiazania miedzy LP i Ws...

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 580 EX II - opinie

Witam,

szukałem jakiegoś tematu, gdzie mógłbym się podpiąć, ale nic dokładnego mi się nie udało znaleźć - jeśli to jest powtórka, przepraszam najmocniej. Przy okazji warto by było utworzyć temat zbiorczy dla tej właśnie lampy, tak samo jak ma to miejsce w przypadku obiektywów czy puszek.

Używam Canona 5D mark II i Canona 60D, do tego kilka stałek i lampa 430EX, wersja pierwsza.

Lampy jako takiej używam bardzo rzadko, nie lubię światła z niej, ale czuję się zobligowany do takiej przesiadki, ponieważ na ostatnim zleceniu miałem z obecną zbyt dużo problemów. Moja obecna ma już cztery lata, jest wyrobiona i wydaje mi się, że nie współpracuje tak jak powinna z moimi puszkami. Za swoje zdjęcia biorę pieniądze, więc sprzęt powinien być pewny - dotychczasowy mnie zawiódł na ostatnim zleceniu.

Planuję zakup 580 EXII z kompletem mocnych paluchów, dwiema ładowarkami, softboksem (lub innym patentem na zmiękczanie światła) i nakładkami korygującymi kolor światła. Jeśli to konieczne, dokupię również dodatkowy pojemnik na baterie CP-E4.

Niemniej jednak, to dużo pieniążków, które mógłbym spożyć na sporo innych, ciekawszych rzeczy, i poniekąd szukam mocnego argumentu "tak, to jest potrzebne do pracy", albo "nie, 430EXII na spokojnie ci wystarczy". Zaznaczam przy tym, że sama moc lampy mnie nie ogranicza, natomiast praca w krótkich seriach 4-5 fp/s, czy szybkość ładowania i ewentualne korzyści "na później", oraz niechęć do kupowania rzeczy na dwa razy już tak.

Pozdrawiam!
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przepraszam więc, przekopiuję cały tekst do istniejącego już wątku i poproszę*moderatora o skasowanie tego wątku. Pozdrawiam!
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przeniesione i poprawione.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów