Pokaż wyniki od 181 do 190 z 224

Wątek: Speedlite 580EX II

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jaki miałeś tryb pomiaru światła w aparacie? Matrycowy? - Drobna, wręcz minimalna zmiana kadru może powodować dość dość duże różnice w pomiarach.
    Przy pierwszych próbach matrycowy. Po Twoim poście wypróbowałem pozostałych trzech i efekt jest ten sam: mniejsze naświetlenie przy korekcji dodatniej. Dopiero przy korekcji błysku +1 i 2/3 uzyskuję poziom naświetlenia porównywalny z poziomem bez korekcji (czyli poziomy od +1/3 do + 1 i 1/3 dają mi ciemniejsze zdjęcia niż 0). Ciekaw jestem, czy wynika to ze specyfiki otoczenia, lampy, czy sam coś robię źle (wszystkie customowe funkcje lampy są na 0).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już odkryłem co było nie tak: może się komuś przyda

A mianowicie: miałem ustawioną korekcję błysku w body na +2. W momencie, gdy na lampie nie było korekcji, ważna była korekcja w body.

Drugie zdjęcie wykonywałem, korygując błysk w lampie, czyli ustawienie z body +2 zostało "nadpisywane" przez to z lampy, więc zdjęcia wychodziły ciemniejsze.

Głupia wpadka, ale sam nie używam nigdy korekcji w body, a ktoś inny miał body w rękach i to przestawił .
    Ostatnio edytowane przez swimmer ; 28-01-2011 o 00:18 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów