Strona 18 z 23 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 224

Wątek: Speedlite 580EX II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko - Biała

Domyślnie

we wtorek po świętach wysyłam lampę więc dam znać jak przyjedzie. dzięki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko - Biała

Domyślnie

witam, lampa w serwisie i diagnoza:

ROBOCIZNA Szacowany koszt brutto: ~ 270,00
    WYMIANA PALNIKA I NAPRAWA UKLADU WYZWALANIA LAMPY
    CZĘŚCI Szacowany koszt brutto: ~ 110,00
    REFLECTOR ASS'Y 1 SZT
    Szacowany koszt naprawy: ~ 380,00 + przesyłka ;-( mogło być lepiej ale zrobć trzeba

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pigal Zobacz posta
    witam, lampa w serwisie i diagnoza:
    ...
    Szacowany koszt naprawy: ~ 380,00 + przesyłka ;-( mogło być lepiej ale zrobć trzeba
    Wiele się nie pomyliłem, tyle że mnie jeszcze czas naprawy "zmusił" do zakupu nowej lampy, bo nie miałem z czym iść na robotę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie i mnie dopadło - w sensie ponad miesiąc temu...
    Brak synchronizacji w trybie ETTL, tym samym brak błysku na zdjęciach a w manualu lampa błyskała pełną mocą. Wniosek - serwis. I od tego momentu zaczęły się schody...
    Lampę naprawiono bardzo szybko - wymieniono palnik i układ synchronizacji (390zł), niestety po godzinie pracy i około 150 zdjęciach znowu to samo, czyli na serwis.
    Lampa przeleżała 3 tygodnie na inspekcji w Niemczech u Canona, po czym dotarła do Warszawy z diagonozą - uszkodzona płyta główna i stopka do wymiany (510zł)
    Czy ja jestem w ukrytej kamerze? Pewnie kamerze marki Canon - największy szit i badziew jaki znam. Do cholery to są niemałe pieniądze przecież za lampę a tym bardziej za naprawę. Canon Polska nie poczuwa się do niczego - będę dalej dzwonić i na pewno nie odpuszczę Canonowi tej sprawy, ponieważ wg serwisu ewidentną winę ponosi wadliwa płyta główna w lampie, która teraz zostanie wymieniona na nową poprawioną wersję, którą wypuścił Canon. Płyta jest wadliwa a wszystkim osobom z tą usterką - a nie jestem sam - Canon powinien zwrócić pieniądze za naprawę!

Dopiero zaczyna Awatar nomad_fh
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Mam pytanie, czy komuś 580 II wyzwala czasem błysk bez naciśnięcia spustu? Bo mi sporadycznie lampa robi taki numer (najczęściej chwilę po zrobieniu zdjęcia - zwłaszcza jak tych zdjęć było kilka).
    Błysk przypomina strobo - ale na dużo większej szybkości.
    Od razu mówię - nie, nie wyzwalam w tym czasie błysku pomiarowego, ani przycisku test Kilka razy zdarzyło się, że błysnęła na aparacie, który był na statywie i nikogo nie było przy nim - więc odpada przypadkowe naciśnięcie czegoś.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nomad_fh Zobacz posta
    Mam pytanie, czy komuś 580 II wyzwala czasem błysk bez naciśnięcia spustu? Bo mi sporadycznie lampa robi taki numer (najczęściej chwilę po zrobieniu zdjęcia - zwłaszcza jak tych zdjęć było kilka).
    Post do usunięcia. Nie zauważyłem odpowiedzi w tym wątku (a przeglądałem go specjalnie pod tym kątem). Sprawdze ustawienie Cf na lampie. I ewentualnie jak nic nie da - powtórze pytanie
    Ostatnio edytowane przez nomad_fh ; 11-01-2011 o 15:03 Powód: Automerged Doublepost
    Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
    Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Domyślnie

Naciskasz guzik podgladu glebi ostrosci na aparacie

Dopiero zaczyna Awatar nomad_fh
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

^^^^
    Dokładnie, dlatego napisałem, że post do usunięcia.
    Był wyłączony błysk modelujący na przycisku lampy, ale był włączony na przycisku głębi ostrości.
    Po wyłączeniu błysku modelującego na obydwu - jest w porządku.
    Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
    Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Domyślnie

Jestem nowy, więc na początku witam wszystkich

Mam taką małą zagwózdkę z 580 EXII, której nie rozumiem.

Robię jedno zdjęcie z parametrami: aparat w trybie M (1/250 f2.8 ISO 100) + lampa w trybie E TTL bez korekcji błysku (czyli na 0). Wychodzi jakieś tam zdjęcie.

Drugie zdjęcie: te same parametry, z tym, że siła błysku skorygowana na +1/3, a zdjęcie wychodzi mniej doświetlone, niż to bez korekcji błysku. Nie bardzo rozumiem :/.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W E-TTL dalej jest mierzone światło w trakcie przedbłysku. Lampa dobiera sobie siłę błysku w zależności od tego pomiaru. Inna "treść" zdjęcia i końcowy wynik nie do końca przewidywalny. E-TTL nie jest lekarstwem na wszystko. W wielu przypadkach lepiej jest ustawiać błysk ręcznie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Rozumiem, że mówiąc o innej "treści" zdjęcia masz na myśli po prostu inny kadr? W moim przypadku kadr był ten sam w obu próbach (statyw). Aparat to 50D.

Strona 18 z 23 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów