we wtorek po świętach wysyłam lampę więc dam znać jak przyjedzie. dzięki
we wtorek po świętach wysyłam lampę więc dam znać jak przyjedzie. dzięki
witam, lampa w serwisie i diagnoza:
ROBOCIZNA Szacowany koszt brutto: ~ 270,00
WYMIANA PALNIKA I NAPRAWA UKLADU WYZWALANIA LAMPY
CZĘŚCI Szacowany koszt brutto: ~ 110,00
REFLECTOR ASS'Y 1 SZT
Szacowany koszt naprawy: ~ 380,00 + przesyłka ;-( mogło być lepiej ale zrobć trzeba
Właśnie i mnie dopadło - w sensie ponad miesiąc temu...
Brak synchronizacji w trybie ETTL, tym samym brak błysku na zdjęciach a w manualu lampa błyskała pełną mocą. Wniosek - serwis. I od tego momentu zaczęły się schody...
Lampę naprawiono bardzo szybko - wymieniono palnik i układ synchronizacji (390zł), niestety po godzinie pracy i około 150 zdjęciach znowu to samo, czyli na serwis.
Lampa przeleżała 3 tygodnie na inspekcji w Niemczech u Canona, po czym dotarła do Warszawy z diagonozą - uszkodzona płyta główna i stopka do wymiany (510zł)
Czy ja jestem w ukrytej kamerze? Pewnie kamerze marki Canon - największy szit i badziew jaki znam. Do cholery to są niemałe pieniądze przecież za lampę a tym bardziej za naprawę. Canon Polska nie poczuwa się do niczego - będę dalej dzwonić i na pewno nie odpuszczę Canonowi tej sprawy, ponieważ wg serwisu ewidentną winę ponosi wadliwa płyta główna w lampie, która teraz zostanie wymieniona na nową poprawioną wersję, którą wypuścił Canon. Płyta jest wadliwa a wszystkim osobom z tą usterką - a nie jestem sam - Canon powinien zwrócić pieniądze za naprawę!
Mam pytanie, czy komuś 580 II wyzwala czasem błysk bez naciśnięcia spustu? Bo mi sporadycznie lampa robi taki numer (najczęściej chwilę po zrobieniu zdjęcia - zwłaszcza jak tych zdjęć było kilka).
Błysk przypomina strobo - ale na dużo większej szybkości.
Od razu mówię - nie, nie wyzwalam w tym czasie błysku pomiarowego, ani przycisku testKilka razy zdarzyło się, że błysnęła na aparacie, który był na statywie i nikogo nie było przy nim - więc odpada przypadkowe naciśnięcie czegoś.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Post do usunięcia. Nie zauważyłem odpowiedzi w tym wątku (a przeglądałem go specjalnie pod tym kątem). Sprawdze ustawienie Cf na lampie. I ewentualnie jak nic nie da - powtórze pytanie![]()
Ostatnio edytowane przez nomad_fh ; 11-01-2011 o 15:03 Powód: Automerged Doublepost
Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci
Naciskasz guzik podgladu glebi ostrosci na aparacie
^^^^
Dokładnie, dlatego napisałem, że post do usunięcia.
Był wyłączony błysk modelujący na przycisku lampy, ale był włączony na przycisku głębi ostrości.
Po wyłączeniu błysku modelującego na obydwu - jest w porządku.
Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci
Jestem nowy, więc na początku witam wszystkich
Mam taką małą zagwózdkę z 580 EXII, której nie rozumiem.
Robię jedno zdjęcie z parametrami: aparat w trybie M (1/250 f2.8 ISO 100) + lampa w trybie E TTL bez korekcji błysku (czyli na 0). Wychodzi jakieś tam zdjęcie.
Drugie zdjęcie: te same parametry, z tym, że siła błysku skorygowana na +1/3, a zdjęcie wychodzi mniej doświetlone, niż to bez korekcji błysku. Nie bardzo rozumiem :/.
W E-TTL dalej jest mierzone światło w trakcie przedbłysku. Lampa dobiera sobie siłę błysku w zależności od tego pomiaru. Inna "treść" zdjęcia i końcowy wynik nie do końca przewidywalny. E-TTL nie jest lekarstwem na wszystko. W wielu przypadkach lepiej jest ustawiać błysk ręcznie.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Rozumiem, że mówiąc o innej "treści" zdjęcia masz na myśli po prostu inny kadr? W moim przypadku kadr był ten sam w obu próbach (statyw). Aparat to 50D.