I sam sobie odpowiem.
Doświetlanie AF nie działa w trybie Al Servo.
Co w sumie ma sens ale w instrukcji ani słowa o tym![]()
Aparat służy głównie do fotografowania, nie do onanizowania się
Czasem można gwoździa Zenitem przybić
Witam mam taki problem. Pewnego dnia zauważyłem, że nie synchronizuje mi się lampa z aparatem przy ustawieniach auto w lampie, kiedy dzień wcześniej czy dwa dni robiłem zdjęcia i było ok. Przy manualnych ustawieniach działa wszystko dobrze i zastanawiam się czy coś się mi pozmieniało "samo" czy lampa odmawia posłuszeństwa i serwis. Nie sprawdzałem jeszcze na innych body ani innych lamp na moim body. mowa jest o 5dII i oczywiście 580ex II
Proszę o pomoc ;-(
co znaczy ze się nie synchronizuje? błysk nie trafia w otwarcie migawki? Po czym to wnioskujesz. Opisz problem trochę dokładniej
błysk wyzwala się ewidentnie po szczale migawki i mam też wwrażenie że pomimo pomiaru światła błyska zawsze tak samo silno. Ale to wszystko tylko przy automatycznych ustawieniach lampy i każdym czasie w aparacie. W momencie przełączenia na manual jest ok celuje w dobrym czasie. Może to pierdoła ale tego nie wiem. Po świętach na żytnią bo jeszcze w kwietniu musi na siebie popracować. Testowałem na innym aparacie to samo a na moim body inna lampa ok. Czyli napewno lampa. Rozkręcałem dmuchałem powietrzem. Nie wiem nie wiem![]()
Zanim wyślesz do serwisu spróbuj przywrócić custom functions do domyślnych. W menu 5dII znajdujesz [External Speedlite Control]; nastepnie [Clear all Speedlite C.Fn's] i potwierdzasz[OK].
Druga sprawa o którą pewnie zadbałeś, ale warto się upewnić to baterie. Jeżeli masz akumulatory to doładuj, lub załóż świeże.
niestety baterie wymienione a i ustawienia resetowalem 2 razywszystko co jest piekne przemija... lampa do serwisu
Sorry. Daj znać co ci zdiagnozowali.
Miałem podobnie, wymienili cały palnik z kawałkiem elektroniki, 360 zł + przesyłka.